Dinsdagavond 20 januari j.l. werden tijdens Frank Wassinks Katwijkse Toptien tussen 20:00 en 21:00 alweer snoeren en kabels uitgerold en microfoons neergezet, want de Shiner Twins druppelden radiostudio 1 binnen voor een liveset tijdens “Kippenvel”.
Wassink is inmiddels wel wat lawaai gewend tijdens zijn show, want RTV Katwijks rootsradioshow heeft regelmatig live-gasten. Dit keer ging het er tijdens de soundcheck nog zachtjes aan toe, want de Shiner Twins zouden als akoestisch trio spelen, voor de eerste keer écht op huiskamersterkte.

Onder de vertrouwde openingstune, Little Feat’s Lafayette Railroad, knikten zanger-gitaristen Jac Hustinx en Richard van Bergen en bassist/tubaspeler Dick Wagensveld elkaar al goedkeurend toe. Tijdens Lee Dorsey’s  daaropvolgende Yes We Can kwam natuurlijk de inauguratie van Barack Obama ter sprake, maar ook de onweerstaanbare groove van legendarische New Orleans-funkmasters The Meters.
Ondertussen veranderde live-mixer Aart Rietveld nog wat instellingen op zijn mengpaneel en overlegden studiotechnicus Gerhard Kraaijenoord en presenator Ruud Heijjer zachtjes over de volgorde van de te draaien nummers. De Shiner Twins waren tenslotte gekomen om veel live te spelen, maar hadden ook ongeveer 25 favorieten meegenomen, terwijl Heijjer er ook een stuk of tien bij zich had.

Uiteindelijk bleek er in het eerste uur maar ruimte voor vijf favoriete songs, want de Shiner Twins eisten zelf terecht de hoofdrol voor zich op. Hun nieuwe, Amerikaans getinte cd Southern Belles krijgt de ene na de andere prachtige recensie, van Oor tot Music Maker en van Revolver tot popmagazine Heaven, en niet voor niets.
In deze akoestische triobezetting was hun set een radiopremière, want zo hadden ze tot nu toe slechts nieuwe songs geoefend. Better Believe, The Best Days Of Your Life en Love Can’t Be Undone werden echter als vanzelfsprekend gedragen door Wagensvelds zoemende contrabas en Hustinx’ heldere ritmegitaar. Daar speelde Van Bergen beeldend slide overheen op zijn National Steel-gitaar uit 1937, terwijl hij en Hustinx de leadzang broederlijk afwisselden. In de refreinen kropen hun stemmen als vanzelf dicht naar elkaar toe.
Door de spaarzame instrumenten lag de volle nadruk op hun geïnspireerde, afgewisselde zang vol noodzaak én emotie. De nieuwe songs van Southern Belles gaan dan ook o.m. over grote, maar persoonlijke onderwerpen als ziekte en dood. Hustinx vertelde over de vriend die de directe aanleiding was voor het schrijven van zijn The Best Days Of Your Life. Openhartig vertelde hij ook dat hij dat nummer pas recent afmaakte, toen hij zelf bij toeval “in zijn eigen nummer terecht gekomen was.”  Toch gaat de song even goed over optimisme en volhouden én het geloof dat dingen goed zullen komen, iets wat misschien de gospelinvloeden verklaart.
Natuurlijk werd er ook akoestisch gerockt in Van Bergens Oh Carol, een love song voor zijn vrouw van debuut All in Store, en in een paar flarden van het ook door hem geschreven Shake ‘Em On Down. Kraaijenoord draaide die song van de cd Sweet Cherry Soul van de Malford Milligan Band. Uit de min of meer toevallig bijeengekomen Nederlandse begeleidingsgroep van die Amerikaanse zanger zouden immers uiteindelijk de Shiner Twins ontstaan. Voor en na dat verhaal doken de drie met hoorbaar plezier improviserend in die song.
Tussen dit alles door legden Hustinx, Van Bergen en Wagensveld nog uit waarom ze zelf bijv. vaak Kasey Chambers, the subdudes en Freddie King draaien, net als ze dat in het tweede uur deden met o.m. Tom Waits, Bonnie Raitt, Lyle Lovett en de in gevangenissen opgenomen worksongs van Alan Lomax.
Toch speelden ze ook tussen tien en elf uur de meeste nummers zelf: intense versies van Guide Me Lord en Take You All The Way werden afgewisseld met de Texmex-ballad Please Don’t Take My Memories.
Naar elf uur toe mocht Wagensveld in Be Ready dan eindelijk zijn heerlijk vet knorrende tuba in stelling brengen voor de baspartij. Hustinx’ afsluitende, intieme Love Is My Religion werd door hem aangekondigd als een schets die op een volgende cd misschien nog wel eens een uitgewerkte song zou worden. Hij en een opnieuw geïnspireerd solerende Van Bergen bewezen echter dat  het dat al lang ís.
De hele uitzending was zo al gebleken dat de Shiner Twins terecht de beste Nederlandse rootsband worden genoemd. Bij Rietveld, Kraaijenoord én Heijjer streden om elf uur dan ook gevoelens van geluk en spijt om voorrang: met hun gasten hadden zij weer bijzondere radio gemaakt, maar de uitzending was helaas voorbij.
Toch is er troost:  op www.shinertwins.com staan veel live-songs, zowel audio als video.

Recensies van Southern Belles en All In Store vind je elders op deze site.