twee-eenheid.

Tijdens de lockdown sloegen Iain Matthews en BJ Baartmans de handen ineen voor de Matthews Baartmans Conspiracy. De activiteiten van de Matthews Southern Comfort, waar Baartmans samen met gitarist Eric Devries en toetsenist Bart de Win ook al jaren deel van uitmaakt, waren immers abrupt tot stilstand gekomen. De inspiratie van de twee liet zich echter niet stoppen, want zanger-gitarist Matthews schreef de teksten voor de tien songs op [distant chatter] en vijf songs van de erbij horende ep [close call], terwijl Baartmans bijna voor alle songs de muziek schreef.

Matthews’ teksten vormen een impressionistisch dagboek.

Hij bezingt in veel songs zijn eigen vertwijfeling over de gevolgen van de corona-lockdown: afgesneden zijn van optreden en thuis opgesloten zitten, maar is net zo emotioneel in zijn tekst over een in zijn wanhoop onbereikbare vriend of. Are You A Racist wijkt daarvan af, want die tekst is op pamflettistische wijze idealistisch in zijn zwart-witdenken, maar vaker is Matthews filosofisch in zijn pessimisme over de wereld van vandaag. Steeds bewijst Matthews zich als de singer-songwriter die hij zijn hele leven al is, terwijl zijn lichthese stem, zijn timing en expressie onvermijdelijke melancholie en spijt oproepen.

Baartmans bewijst zich nog maar eens als veel meer dan de perfecte begeleider. Hij is een ware eenmansband: hij speelde in de in  drums, bas, toetsen en alle snaarinstrumenten  en zong tweede stem en achtergrondkoortjes.

Zang en muziek vormen zo een eenheid, waarbij Baartmans’ gitaren stuwen en sturen: ze onderstrepen Matthews teksten even vanzelfsprekend als evocatief en laten die daarmee optimaal tot hun recht komen.

[distant chatter] ***1/2

[close call] ***1/2

Eerdere berichten over Iain Matthews, BJ Baartmans, Bart de Win en Eric Devries vind je in de categorie Nieuws.

De recensies van de Matthews Southern Comfort-albums ‘Like  a radio’ en ‘The New Mine’ vind je in de categorie Recensies singer-songwriter, BJ Baartmans’ ‘Verzamelaar’ en VOOR/ACHTER’ in Recensies roots . Ook de recensies van Tip Jar’s ‘One Lifetime’ en ‘Onward’ vind je in daar, net als de recensie van Bart de wins ‘The Simple Life’.