Michael Lang is op zaterdag 9 januari overleden in een ziekenhuis in New York. Hij stierf aan lymfklierkanker en werd 77 jaar oud.

Michael Lang organiseerde in 1969 samen met drie anderen het drie dagen durende Woodstock-festival bij het dorp van die naam in de staat New York.

Naar bands en artiesten als Jimi Hendrix, The Who, Santana, Creedence Clearwater Revival en Crosby, Stills, Nash & Young kwamen ruim 400.000 mensen kijken, iets waarop Lang en zijn collega’s totaal niet hadden gerekend.

Velen van hen verschaften zich gratis toegang door de hekken rond het terrein op Yasgur’s Farm te forceren.

Hoewel Lang een jaar eerder al het Miami Pop festival organiseerde, was het een organisatorische chaos en waren de omstandigheden waarin de bezoekers verbleven weinig verheffend, bijvoorbeeld vanwege de overvloedige regenval en de tekortschietende sanitaire voorzieningen.

Desondanks groeiden de ‘Three Days of Peace and Music’ uit tot een ijkpunt in de hippiecultuur, ook door de film die erover werd gemaakt. Die in splitscreen gemaakte concertfilm legde uiteraard de nadruk op de positieve punten.

Lang werkte aan dat mythologiseren enthousiast aan mee, onder meer door in 1994 en 1999 nieuwe versies van het festival te organiseren. Ook deed hij verwoede pogingen een nieuwe editie van de grond te krijgen in 2019, uiteraard ter gelegenheid van het feit dat de eerste editie toen vijftig jaar geleden plaatsvond.

De editie van 1999 ging ten onder aan agressie onder het publiek en die van 2018 sneuvelde voortijdig in een kluwen processen, waarbij Lang en diverse investeerders elkaar voor de rechter sleepten.

In een interview met Pollstar keek Lang terug op zijn poging Woodstock 50 te organiseren:

www.pollstar.com/article/woodstocks-michael-lang-speaks-from-1969s-historic-legacy-to-the-50ths-debacle-to-what-lies-ahead-139738

De vele berichten over Woodstock 50 en de organisatorische en juridische perikelen ervan vind je in de categorie Nieuws.