Rounder 888072299559

Is het genoeg, een stuk of wat goede songs?

Keb’ Mo’s dertien songs van zijn twaalfde reguliere studioalbum leveren een stilistisch uiteenlopender geheel op dan om het even welk van zijn eerdere albums.

In het titelnummer is de van hem bekende mix van roots en blues in een hifi-productie te horen met daarin al country-accenten van de door Paul Franklin bespeelde steelgitaar. De invloeden van zijn relatief nieuwe thuis Nashville waren al in een enkel nummer van voorganger ‘Oklahoma’ te horen, maar komen op dit album sterker naar voren: in ‘Good Strong Woman’ voegt de zang van Darius Rucker weinig tot niets toe, in ‘The Medicine Man’ voegt de Old Crow Medicine Show zich lekker swingend naar Keb’ Mo’s song, al is Ketch Secor’s fiddle wel erg bepalend, en in het afsluitende ‘Quiet Moments’ zingt actrice en zangeres Kristin Chenoweth samen met Mo’ op.

Hoewel hij ooit maar heel even een puristische bluesman was, verbreedt Mo’ zijn palet nog door in vier songs strijkers te gebruiken, iets wat hij alleen deed in John Lennon’s ‘Imagine’:

bijna onhoorbaar zoemend op het van een Zuid-Amerikaanse swing voorziene, wel erg luchtig voort huppelende ‘Sunny and Warm’, zwaar en bepalend in het van een even naïeve als idealistische tekst voorziene ‘Marvelous to Me’, onverwacht opdringerig opduikend in ‘Like Love’ en allesoverheersend in ‘Quiet Moments’.

Met een liefdevolle cover van Bill Withers’s ‘Lean On Me’ toe resulteert dat jammer genoeg in maar zeven kenmerkende eigen songs, waaronder het onverwacht door B.B. King geïnspireerde ‘All Dressed Up’. ‘Good To Be’ is daarmee het zwakste album van Keb’ Mo’: het is stuurloos en al te behaagziek.

**1/2  

Eerdere berichten over Keb’ Mo’ vind je in de categorieën Nieuws, De Rode Draad, Concerttips en Luisterpalen.

Recensies van ‘Suitcase’ en ‘Live & Mo’ ’ vind je in de categorie Recensies roots.