Funkvrouw Betty Davis is overleden in haar woonplaats Homestead, vlakbij haar geboortestad Pittsburg.. Ze was 77 jaar oud en overleed aan een ‘natuurlijke oorzaak’.

Davis was model en was in 1968 ongeveer een jaar getrouwd met jazztrompettist Miles Davis. Haar portret stond op de hoes van zijn lp ‘Filles de Kilimanjaro’, maar ze verdient het te worden herinnerd als vernieuwende en nietsontziende funkvrouw.

Ze begon al songs te schrijven toen ze twaalf was en hoewel ze al in 1964 haar eerste single opnam onder haar meisjesnaam Betty Mabry, is zij belangrijker doordat zij Miles Davis liet kennismaken met de zwarte rockmuziek aan het eind van de jaren zestig, zoals Jimi Hendrix en Sly and the Family Stone. Dat veroorzaakte zijn muzikale koerswijziging richting fusion zoals die te horen is op album als ‘In a Silent Way’ (1969) en ‘Bitches Brew’(1970).

Opnamen die zij in die tijd maakte met de band van Miles kwamen nooit uit, maar in 1973 verscheen haar titelloze debuut, een jaar later gevolgd door ‘They Say I’m Different’ en in 1975 door ‘Nasty Gal’.

De muziek was funky, kaal en hard en werd onder anderen gespeeld door bassist Larry Graham.

Haar teksten waren openlijk seksueel, zoals ook bijvoorbeeld blijkt uit een titel als ‘If I’m in Luck I Might Get Picked Up’ en veel religieuze groeperingen protesteerden dan ook om haar optredens te verhinderen, terwijl veel radiostations haar songs niet wilden draaien..

Haar albums waren commercieel niet succesvol, maar bezorgden haar wel een grote reputatie onder muzikanten.

Ze nam nog een vierde plaat op, ‘Crashin’ from Passion’, die destijds niet eens meer werd uitgebracht, maar wel in de jaren negentig, soms onder andere namen als ‘Is It Love or Desire?’.

Ze liet de muziek achter zich, al kwam er in 2019 opeens nog weer een single uit. Ze zong ‘A Little Bit Hot Tonight’ overigens niet zelf. De zang liet ze over aan een vriendin, Danielle Maggio, hoewel het de rauwheid van har vroegere werk mist:

In 2018 gaf Davis een interview aan de New York Ties vanwege een over haar gemaakte documentaire:

https://newyorktimes.com/2018/05/22/arts/music/betty-davis-they-say-im-different-documentary.html