Vanavond draaien we songs van onder anderen de Australische Nederlander Dan Tuffy en Manassas, het toch gemankeerde geesteskind van Stephen Stills, twee thematisch verwante prachtsongs van Amy Speace en Ernest Troost en nieuw of recent werk van Sophie Janna, een van de Lasses, en de Nederlandse singer-songwriter Loes Swinkels, die een Nederlandstalige ep maakte, de dwarse Amerikaanse singer-songwriter Arlas Feiles en van Liseth Horsten als Liseth & the Satellites, van veteraan Eric Devries en nieuwkomer Nienke Dingemans.

In het Een-tweetje draaien we twee songs over Che Guevara doordat de man die hem doodschoot verleden week overleed: de inmiddels tachtig jaar oude Boliviaan Manuel Téran stierf in een militair ziekenhuis in Bolivia na lang ziek geweest te zijn.

Hij executeerde op 9 oktober 1967 Ernesto ‘Che’ Guevara in het stadje La Higuera, die in Bolivia was om een revolutie te veroorzaken.

De tot arts opgeleide Guevara was een vriend van de Cubaan Fidel Castro en had samen met hem een opstand in Cuba geleid.

Een dag voor zijn dood was hij na een gevecht met het Boliviaanse leger gevangen genomen en Téran kreeg de terechtstelling uit te voeren.

Hij zei later dat het het ergste moment van zijn leven was geweest en dat Cuevara hem had aangemoedigd. Hij zou gezegd hebben: ‘Wees kalm en mik goed! Je gaat een man doden!’

Toch schoot Téran met zijn ogen dicht, zodat Guevara pas stierf na een aantal schoten.

Jim Byrnes en Kenny White schreven songs over hem en die hoor je vanavond in het eerste uur.

Dat is dus ook deze week weer (bijna) twee uur muziek voor wie wil luisteren, al kan dat deze keer pas vanaf negen uur!