www.kbbayley.com

regenachtige novembernacht.

De Engelse zanger-gitarist KB Bayley nam de elf nummers voor zijn tweede album op tijdens de lockdown van 2020 in een achterkamertje. De in Newcaste-upon-Tyne geboren Bayley is een geroutineerd sessiemuzikant, terwijl hij ook speelde in de Londense bluesformatie Shotgun House. De songs van James Taylor, Jeffrey Foucault, Kelly Joe Phelps, Gretchen Peters, Ben Glover en Tom Waits bleven echter aan hem trekken, dus debuteerde hij al in 2017 met ‘Rivers and Rain’.

In zijn geluid staat behalve zijn akoestische gitaar, dobro, Weissenborn, zelfgebouwde cigar box-gitaar of piano vooral zijn zang centraal. Muzikaal klinkt hij in zijn nummers daardoor opnieuw eerder

rootsy Amerikaans (’Blood Red Lullaby’) dan Engels, hoewel in zijn teksten het noorden van Engeland (‘North Shore Road’ en ‘Time to Leave Town’) sterk doorklinkt. Dat Amerikaanse gevoel wordt nog versterkt door het sterk jazzy-getinte ‘Night Dogs’, zijn cover van de traditional ‘Wayfairing Stranger’ en van Foucaults ‘Cheap Suit’.

Bayley zingt die covers én zijn met maatschappelijke kritiek doorspekte, verhalende eigen teksten zachtjes, daarbij weemoed met spijt combinerend. Incidentele bijdragen van  Claudia Stark en Jim Cozens – zang, Charlie Jonas Walter – pedal steel, Dean Parker – elektrische gitaar en de Amerikaanse singer-songwriter Ben Glover – zang versterken de melancholieke sfeer nog. Bayley’s songs echoën daardoor verlatenheid en verlangen en doen zo denken aan zwart-witfilms, waarin juist het ontbreken van kleur zorgt voor sterke beelden.

Zijn muzikaal al even ingetogen ‘Rivers and Rain’ staat niet eens genoemd op zijn eigen site, maar is gelukkig wél te vinden op: https://soundcloud.com/kbbayley/sets/rivers-and-rain .

***1/2