Op herhaling

Bonnie Raitt benadrukte in de vele interviews over haar achttiende studioalbum dat ze geen interesse had gehad in een herhaling van zetten, maar nieuwe grond had aangeboord.

Dat geldt inderdaad voor de teksten in haar vier eigen songs van de tien die ze opnam met drummer Rickie Fataar, bassist James ‘Hutch’ Hutchinson, nieuwe toetsenist Glen Patscha en idem gitarist Kenny Greenberg: ze zingt over de altijd op een kans loerende verslaving en brengt levenslustig hulde aan overleden familieleden en vrienden. Ook verplaatst ze zich indringend in een moeder die erachter komt bij wie het door haar overleden zoon gedoneerde hart terechtkwam en in een gevangene die vrijwilliger is in het gevangenishospice.

In de klankkleur van de muziek en de opbouw van het album hanteert Raitt

wél de formule van voorgangers ‘Dig In Deep’ en ‘Slipstream’: ze combineert mediumtempo-songs en ballads met een felle, door haar en haar ex-gitarist George Marinelli geschreven eendimensionale rocksong en een cover van ‘Love So Strong’ van haar overleden vriend Toots Hibbert, frontman van reggaeformatie Toots & the Maytals.

Dat soort niemendalletjes blijken opnieuw de zwakke momenten van het album: Raitt kan daarin minder haar unieke vermogen kwijt haar warme zang en zinderende slidegitaar emotioneel op te rekken en zo los te laten komen van de maat.

In de andere songs is daarvoor wél ruimte, maar hoewel die goed zijn, klinken vele hetzelfde: Patscha speelt alleen orgel, wat de afwisseling schaadt, en blazers ontbreken helemaal. Het dwars funkende ‘Here Comes Love’ valt wél op, net als twee intieme, door Raitt akoestisch gespeelde songs waarvoor voorbeeld John Prine de inspirator was.

Raitt had na zes jaar stilte beter kritischer kunnen zijn in songkeuze en uitvoering. Dan had haar te eenvormige nieuwe album niet zo teleurgesteld. Dat het ondanks de release op 22 april jl. tot vandaag niet als cd kan worden geleverd, stelt dan weer om een heel andere reden teleur.

***

De recensies van haar albums ‘Slipstream’ en ‘Souls alike’ vind je in de categorie Recensies roots.