Verve 00602445651337

krasse knar

Op zijn eerste album in tien jaar zette de Texaanse zanger Lyle Lovett elf songs. Hij nam ze op met musici die al decennia in zijn Large Band zitten en ook zijn invloeden zijn hetzelfde gebleven: singer-songwriter, jazz, blues, gospel en country.

‘12 of June’ is daarmee een karakteristiek Lovett-album. Toch speelt Lovett

alleen akoestische gitaar, maar zingt hij niet in de opener, Horace Silver’s ‘Cookin’ at the Continental’ uit 1959. Zijn muzikanten excelleren en soleren, al doet steelgitarist Paul Franklin dat wel erg ver verwijderd van de tel. Zo’n instrumentale opmaat is bij concerten weleens het opwarmertje, maar hier toch onverwacht.

Vanaf ‘Pants Are Overrated’ zingen Lovett én Francine Reed wel. Reed, al sinds 1985 bij hem, zingt lead in Nat King Cole’s ‘Straighten Up and Fly Right’ en twee andere nummers. Ze zong die talloze keren tijdens optredens, maar klinkt nog altijd even geïnspireerd, al heeft ze besloten met pensioen te gaan.

Lovett zingt zelf over April Kimble, zijn vrouw, en hun in 2017 geboren tweeling in verrassend rechtstreeks autobiografische songs als ‘Her Loving Man’ en ‘12h of June’. Het titelnummer is een ingetogen ballad met country-invloeden. Alleen in ‘The Mocking Ones’ komen die nog terug, want in de meeste songs zorgen blazers en gospelachtige achtergrondzang voor een dwarse swing.

De 64-jarige Lovett zingt ook in ‘Pants Are Overrated’ en ‘Pig Meat Man’ over zijn kinderen, al haalt hij de vaart uit het eerste door er een kinderliedje in te verwerken. Ook zijn gecroonde ‘Are We Dancing’ is een stijlbreuk, behalve voor Lovett: hij voelt zich nog altijd hoorbaar thuis in zijn eigen universum.

***1/2

De recensies van ‘Release me’ vind je in de categorie Recensies roots en die van ‘Natural Forces’ in de categorie Recensies singer-songwriter.