RHINO R2558518/081227943752

beheerst kookpunt

Veel songs van dit concert van Little Feat in de Ultra-Sonic Recording Studio’s van 19 september 1974 circuleren al decennia als bootleg. Ze werden door fans en andere muziekliefhebbers hoog geacht, al werden die door radiostation WLIR-FM in Garden City in de staat New York uitgezonden opnamen geteisterd door atmosferische storingen en het af en toe wegvallen van het geluid.

Ter gelegenheid van Record Store Day 2022 werden alle toen gespeelde songs voor label Rhino opnieuw gemixt en ontdaan van bijgeluiden.

Het resultaat is

indrukwekkend, want het kristalheldere en open geluid laat een onontkoombaar swingende band horen in een selectie van songs die vooral komen van ‘Dixie Chicken’, hun derde, grensverleggende album uit 1973, en de ten tijde van dit concert net uitgekomen opvolger ‘Feats Don’t Fail Me Now’.

Tijdens deze meer dan zeventig minuten durende set speelden drummer Richie Hayward, bassist Kenney Gradney, percussionist Sam Clayton, toetsenist Bill Payne en gitarist Paul Barrere onder leiding van zanger, slidegitarist én grillig wonderkind Lowell George hun songs nog zonder de lange, stuurloze toetsenuitweidingen van Payne. Hij dient de songs ook in zijn solo’s, net als George.

Daardoor valt de gelaagdheid van de ritmesectie meer op dan op latere live-opnamen: behalve de altijd prominente Hayward speelt Clayton hier gelukkig een hoofdrol. De door hen met Gradney intelligent gespeelde grooves is de basis voor George’ nog volop sensuele zang.

Zes van de vijftien songs verwerken de bandleden tot medley’s, al doet dat woord de ongeveer een kwartier durende versies geen recht: ook daarin kolkt de groep juist doordat individuele virtuositeit ondergeschikt is aan de relatief korte nummers.

De vergelijking tussen deze voor rootsliefhebbers onmisbare, in alle opzichten klassieke release en de voor 29 juli aangekondigde ‘Waiting for Columbus’-box met daarin vier concerten uit 1977 wordt dan ook erg interessant.

*****

Recensies van ‘Rooster Rag’, ‘Kickin’ It at the Barn’, ‘Live at Ram’s Head’, ‘Raw Tomatoes Vol. 1’, ‘Ripe Tomatoes Vol. 1’ en ‘Waiting for Columbus 2cd’ vind je in de categorie Recensies roots.