R2 680966/603497841226

enkeltje Rock and Roll Hall of Fame.

Deze box bevat vier concerten uit Little Feat’s ‘Waiting for Columbus’-tournee uit 1977: het originele album van die naam zonder toevoeging van de tien extra nummers op de versie uit 2002, twee van hun overige Engelse optredens in respectievelijk Manchester en Londen en een ander optredens in het Lisner Auditorium in Washington, waar ook dat oorspronkelijke werd opgenomen.

In tegenstelling tot dat geoptimaliseerde album zijn op deze drie achteraf geen partijen opnieuw ingespeeld of ingezongen, zodat de band klinkt zoals zij ook toen in die zalen klonk: geconcentreerd in Manchester, gedreven in Londen en getergd in Washington, al waren Bill Payne’s solo’s ook toen al soms karakteristiek wijdlopig.

Juist doordat er spanningen waren tussen de zich door een overdaad aan drank en drugs steeds onberekenbaarder gedragende zanger-slidegitarist Lowell George enerzijds en toetsenist Payne, zanger-gitarist Paul Barrere, drummer Richard Hayward, percussionist Sam Clayton en bassist Kenny Gradney anderzijds én doordat ook na zesde studioplaat ‘Time Loves A Hero’ een Amerikaanse doorbraak wéér uitbleef,

kookt Little Feat op het podium. Het oorspronkelijke live-album moest dan ook dienen als verlaat visitekaartje om de groep te introduceren bij een groter publiek.

De band speelde dus een eclectische mix van hun songs van de tot dan verschenen albums, want de optredens waren deel van de aanloop naar de geplande opnamen in Washington. De voor de gelegenheid overgevlogen blazerssectie van Tower of Power deed behalve bij die twee concerten ook mee tijdens de Londense.

Overigens was niets alles koek en ei, want de reden dat tijdens ‘Day at the Dog Races’ alleen Paul Barrere’s gitaar te horen is, is simpel: Lowell George weigerde erop mee te spelen en liep voordat het nummer begon van het podium af, schamperend dat het wel op de jazzrock van Weather Report leek.

Het boekje vol foto’s en interviewfragmenten met Payne, Barrere, Clayton en Gradney, maar ook met opnametechnici George Massenburg en Marin Dewey doet de aanloop naar de concerten uit de doeken en de optredens zelf, al had dat wel gedetailleerder gemogen.

De box maakt dat echter goed, want die bevat iets meer dan zeven uur muziek, al verschillen de versies van de songs niet altijd veel van die op het in 1978 uitgekomen live-album. De vier concerten bewijzen echter onder meer nog maar eens, dat het onbegrijpelijk is dat de groep in tegenstelling tot veel eendagsvliegen van allerlei slag nog altijd geen lid is van de prestigieuze Rock and Roll Hall of Fame.

Voor fans is deze box dan ook de ultieme kans zich te wentelen in het glorieuze verleden van de nog altijd bestaande groep. Voor de veteranen Clayton, Gradney, Payne, de ook alweer bijna 35 jaar van de band deel uitmakende gitarist Fred Tackett en de twee kersverse leden, drummer Tony Leone en gitarist-zanger Scott Sharrard, is het echter de uitgelezen gelegenheid zich te heroriënteren op zowel op het toenmalige kenmerkende, open groepsgeluid als op de even logische als dwar1/2se composities die George en Barrere schreven. Daarna hebben ze twee keuzes: de groep ontbinden of de studio in voor een nieuw, spetterend album.

****1/2