www.ernesttroost.com

heilig vuur

Singer-songwriter Ernest Troost maakte sinds 2004 vier albums naast zijn werk als componist van filmmuziek. Ook maar liefst vijftien songs van dit album uit 2021 bevatten de voor hem karakteristieke, organische mix van folk, blues en country. Andere songs laten invloeden horen uit folkrock en de jazz uit het begin van de vorige eeuw, terwijl in ‘Cold Trail’ de muzikale erfenis van The Band doorklinkt.

Kenmerkend voor Troost’s songs zijn de soepele, vaak originele melodieën, die even compact als overtuigend zijn: zijn ervaring als componist van filmmuziek leerde hem, dat elke seconde telt.

In zijn nummers staan steeds zijn

fel aangeslagen, bepalende akoestische gitaar en emotionele zang centraal. Opnieuw speelde Troost ook mandoline, bas, orgel en percussie, maar deze keer ook sfeerbepalende ‘Pandemic Brass’ in tien nummers.

Hij liet zich in een aantal songs alleen ondersteunen door drummer Gary Ferguson en achtergrondzangers Shaun Cromwell en Nicole Gordon. De laatste was er ook al bij op ‘Resurrection Blues’ (2009) en ‘Live at Mc Cabe’s’ (2011).

In zijn teksten roept Troost vol compassie hoofdpersonen op als Amerikaanse veteranen en negentiende-eeuwse fabrieksarbeiders, maar hij zingt ook empathisch over mensen die worstelen met de liefde of het leven.

Daarnaast spreekt hij zich in vijf songs onomwonden uit over de Amerikaanse sociale en politieke actualiteit: hij hekelt de rol van de networks in het verslaan van schietpartijen en die van degenen ‘whippin’up all the hate and fear’ maar ook de inkomensongelijkheid en waarschuwt in bovendien ‘It’s Gonna Happen Slow’ voor het langzaam uithollen van democratische rechten van de Amerikanen.  

Ernest Troost is zo op zijn vijfde album bedachtzaam én activistisch, maar steeds erg goed.

****1/2

De recensies van ‘All the Boats are Gonna Rise’, ‘Resurrection Blues’, ‘Live at McCabe’s’ en ‘O Love’ vind je in de categorie Recensies Singer-songwriter.