Proper Records PRCD163

afsluiting

Singer-songwriter Gretchen Peters zette achttien nummers op dit live-album, opgenomen tijdens haar Britse tournee in 2019. Het is haar afscheid van het maken van grote tournees, want recent maakte ze bekend daarmee te stoppen.

Ze zijn onderverdeeld in twee soorten: tien met haar vaste livebegeleiders bassist Conor McCreanor en gitarist Colm McClean en natuurlijk met pianist-echtgenoot Barry Walsh plus het Southern Fried String Quartet en acht zonder violisten Seonaid Aitken en Amira Bedrush-McDonald, altvioliste Sarah Leonard en celliste Alice Allen, al spelen Aitken en Allen ieder wel een solo in een van die nummers.

De rol van de strijkers is daarmee op de eerste schijf veel groter dan op Peters’ studio-albums. Dat pakt goed uit als hun rol ondersteunend is:

daarin accentueren ze Peters’ bewogen teksten en zang. In songs als ‘The Secrets of Life’ en ‘Revival’ overheersen ze echter het geluid en pletten dan Peters’ emoties, altijd het gevaar bij het inzetten van een strijkerssectie.

Walsh’ elegante accenten en McClean’s felle solo’s vallen dan weg in het totaalgeluid en bieden zo te weinig contrast, zodat ze de vaak schrijnende teksten van Peters niet voldoende benadrukken.

In de acht songs op de tweede schijf hebben Walsh, McCreanor en McClean geen last van die concurrentie en onderstreept de laatste in felle solo’s het vaak nonchalant verpakte leed in Peters’ empathische teksten.

Opvallend daarbij is, dat zeven van de tien songs op die eerste vroege nummers zijn, terwijl op de tweede alleen songs staan vanaf ‘Hello Cruel World’ uit 2012. Dat was het album waarop Peters’ teksten zich nog verdiepten, nadat haar toen al volwassen dochter een transgender bleek te zijn.

Dat op dat album en de twee erna haar studiogeluid ook indringender werd, paste bij de onderwerpen die ze aanpakte. Die tweedeling hoor je ook hier terug, maar de teksten van haar oude songs blijven ook in deze uitvoeringen overeind.

Zo documenteert Peters een periode van 25 jaar intensief toeren met een representatieve dwarsdoorsnede uit haar indrukwekkende repertoire.

***1/2

De recensie van ‘Hello Cruel World’ vind je in de categorie Recensies Singer-songwriter.