Skipping Records SKIPCD762

bekentenis

Minder dan een jaar na zijn elfde album ‘Looking for a Place to Stay’ bracht singer-songwriter Rick Treffers zijn derde Nederlandstalige album uit, al dateren ‘Het heeft niets met jou te maken’ en ‘Prettige vooruitzichten’ alweer uit 2007 en 2010.

De tien songs ervoor dienden zich tijdens het afronden van die Engelstalige voorganger achter elkaar aan en hij nam ze op met Theo Sieben, die niet alleen slidegitaar, mandoline, banjo en bas speelde, maar ook traporgel. Bovendien voegde hij samples toe aan de nummers, terwijl Treffers gitaar speelde en incidenteel piano, orgel, synthesizer en bas. Daryl-Ann’s Jelle Paulusma speelde dan weer mee op ‘Waslijst’.

Muzikaal zijn deze nummers verstilder dan de gelaagde popsongs op ‘Looking for a Place to Stay’. Ze zijn niet alleen muzikaal onderling verwant, ook hun thematiek overlapt:

Treffers maakt de balans op van zijn leven en kijkt vooruit, al heerst daar leegte, terwijl hij onmachtig verlangt naar een  nieuwe liefde.

De thema’s van deze nummers en die van zijn vorige album houden zo ook verband: vanachter de vaak gelaagde popmelodieën van die voorganger liet Treffers zich in de teksten  ook al kennen als een bedachtzame eenling die uit zijn isolement wil breken, maar niet goed weet hoe.

In deze nieuwe songs springt Treffers’ wanhoop meer in het oor, want door de ingetogen, dromerige sound ligt zijn stem veel meer bovenop de muziek. Bovendien zijn er in de muziek ook dissonanten te horen die zijn melancholieke zang subtiel onderstrepen.

Zo laat Treffers zich kennen als een romanticus die zijns ondanks schoonheid wringt uit pijn pijn.

***1/2

Andere berichten over Treffers vind je in de categorie Nieuws, Popmuziek op radio, tv en internet, Kippenvel’s Live-optredens en Concerttips.

De recensies van ‘Het Heeft Niets Met Jou te maken’ en ‘Prettige vooruitzichten’ vind je in de categorie Recensies singer-songwriter, die van ‘Looking for  a place to stay’ in Recensies pop en die van het album ‘Period’ van Treffers’ band Mist in recensies rock.

Een recensie van zijn roman ‘Ik wou dat ik jouw leven had’ vind je vanzelfsprekend in de categorie Muziekboeken.