Gisteren, bij het voorbereiden van Kippenvel 733 van 25 oktober, wilde ik weer eens een song draaien van ‘Radio Rain & Hard Luck Stories’ dat prachtige vijfde album van Nona Mez, zoals de Leuvense singer-songwriter Geert Maris zich vanaf zijn debuut ‘Songs of Leaving’ (2002) noemde.

Ik draai al songs van hem in Kippenvel zolang ik mij kan herinneren, maar tussen twee nummers zit natuurlijk ook weleens een tijdje. Met de herfst in aantocht en het aangekondigde coveralbum van Bruce Springsteen was het de hoogste tijd voor de song waarin Maris zijn liefde voor Springsteen belijdt: “Hard Luck Stories’, het openingsnummer van de tweede cd van dat dubbelalbum.

Daarom en doordat ‘Radio Rain & Hard Luck Stories’ alweer uit 2010 dateert, zocht ik naar de website van Nona Mez om te zien of Maris misschien nog iets nieuws had gemaakt. Zo kwam ik terecht op zijn facebookpagina.

Het laatste bericht erop dateerde uit 2012: erg lang geleden, ook voor een bescheiden volbloedromanticus die zichzelf in zijn teksten figuurlijk wegcijferde.

Mijn zoekopdracht daarna leverde een schokkend resultaat op:

Geert Maris overleed eind mei of begin juni van dit jaar aan ‘een slopende ziekte’, zo is op diverse Vlaamse sites te lezen.

Enigszins verdoofd las ik allerlei details: dat hij meer dan tien jaar les gaf aan de Leuvense Depot Academy, dat hij meerdere maken optrad in Het Depot en dat hij in de jury zat van het provinciale concours Rockvonk.

Het zijn allemaal dingen waaruit blijkt dat hij althans in Leuven een gevestigde naam was en dat is op zich verbazend voor een man die geen naam wilde hebben als artiest, want dat is waar ‘Nona mez’ voor staat.

Even logisch als verontrustend staat ook in diezelfde berichten, dat muziek ‘zijn enige trouwe liefde’ was, maar nog veel verontrustender vind ik het, dat zijn overlijden alleen in Leuven nieuws was.

Maris’ vijf albums waren én zijn namelijk prachtig: weemoedig, verstild en indringend.

Hij kende geen groot succes, want hij was om een of andere onduidelijke reden altijd al moeilijk aan het grote publiek te slijten, zelfs toen Milow hem ten tijde van ‘Radio Rain & Hard Luck Stories’ een kontje gaf. Aan zijn muziek kan het niet gelegen hebben: dat is klassieke singer-songwritermateriaal, zij het misschien melancholieker dan van veel anderen.

Voor een artiest moet er niet erger zijn: weten dat mensen je werk niet kennen.

Voordat mijn programma in 2007 begon, was ik al fan: zijn tweede, ‘Cast in Concrete’, stond in mijn toptien over 2004 voor Heaven, samen met Jon Cleary, Dr. John, Rob Jungklas, The Subdudes, Hans Theesink, Tom Waits, Jim White en Zita Swoon, geen slecht gezelschap en dus een duidelijke indicatie van zijn kwaliteiten.

Ironisch genoeg is de oudste playlist waarin hij opduikt die van 25 mei 2010. Toen draaide ik ‘Obsolescnce’ van ‘Out of Touch’, zijn derde uit 2005: met terugwerkende kracht heel symbolisch, inderdaad, al moet ik zijn muziek al daarvoor hebben gedraaid.

Vermoedelijk ben ik de enige in Nederland die al zijn vijf albums heeft en ik ben zeker de enige die songs van hem draaide in een radioprogramma, zij het dan ook lokaal.

Ik voelde mij verwant met hem, of toch in ieder geval met zijn songs, zoals dat gaat met muziek die je gevoelsmatig raakt, de eerste keer dat je die hoort.

Het moeten de melancholie in zijn teksten, de ruimte in de muziek en de klank van zijn stem in zijn bijna gefluisterde zang zijn geweest. De muziek van Nona Mez was voor mij een vaste waarde en Geert Maris in ieder geval een muzikale vriend: iemand van wie je weet dat hij er is, iemand dus naar wie je periodiek terugkeert in het veilige besef dat je nog hetzelfde voor hem voelt.

Gisteren overviel me het: het gevoel dat je iemand heel erg kunt missen.

Al lang draaide ik zijn albums niet in de vanzelfsprekende gedachte dat er nooit iets zou veranderen, maar dat bleek dus opnieuw niet zo te zijn.

Maris zou nog bezig zijn geweest met opnemen van een zesde album. Ik vermoed dat het niet postuum zal worden uitgebracht, zoals bij zovele anderen wel het geval is…

www.hln.be/leuven/muzikant-geert-maris-nona-mez-overleden-een-lonesome-cowboy-maar-altijd-uiterst-charmant-en-attent~a666a59f

www.willy.radio/nieuws/de-leuvense-singer-songwriter-geert-maris-bekend-als-nona-mez-is-overleden

www.leuvenactueel.be/nieuws/leuven/singer-songwriter-geert-maris-bekend-als-nona-mez-overleden