De nieuwe cd van De Dijk met Solomon Burke, Hold On Tight, is inmiddels uit sinds 1 oktober.

Het verhaal is inmiddels meer dan bekend: De Dijk en Solomon Burke stonden voor het eerst samen op het podium van de HMH, waar Burke een nummer met de band meezong.

Dat beviel en op De Dijk’s Brussel uit 2008 kwam een duet te staat: Het Moet En Het Zal/Enough Is Enough.

In oktober 2009 kwam Burke over naar de ICP-studio’s in Brussel om daar zes dagen lang met De Dijk een stel van hun nummers op te nemen.

Het zijn klassiekers uit het repertoire van De Dijk die door Sjako!-gitarist Wouter Planteijdt zijn vertaald, plus het door De Dijk en Burke voor de cd geschreven Text Me. Zanger Huub van der Lubbe zingt in de songs maar af en toe meer in de koortjes, maar de band schittert in hun hier weer volop door rhythm ‘n’ blues en soul beïnvloede sound met de gelukkig opnieuw kenmerkende blazers.

De door Planteijdt zeer zingbaar vertaalde teksten maken bovendien eens te meer duidelijk hoe Amerikaans de originelen qua thematiek al waren. Ze passen naadloos in de catalogus van Burke. Die is trouwens in vorm en zingt bezield, zonder het nonchalante geschmier dat op zijn eigen cd’s toch ook regelmatig te horen was.

Burke overleed onverwacht op Schiphol op zondagochtend 10 oktober, toen hij net was geland voor een gezamenlijk concert met De Dijk in Paradiso op 12 oktober.

Via de luisterpaal van Radio 6 is de hele cd te luisteren als stream:

http://radio6.nl/luisterpaal

Een filmpje met Burke en Dijk in Het Moet En Het Zal/Enough Is Enough is te vinden op YouTube: www.youtube.com/watch?v=wvCL3wYBvac

Ook vind je daar een trailer met wat beelden voor het nieuwe album:

www.youtube.com/watch?v=RFre4OjyErs