Allerlei websites besteden extra aandacht aan Solomon Burke. Tenslotte draaide de man sinds zijn comeback in 2002 met Don’t Give Up On Me weer aardig mee in de rootsmuziek en overleed hij ook nog eens in een vliegtuig op Schiphol, onderweg naar een optreden met De Dijk, een rock ‘n’soul-dood die paradoxaal genoeg dreigt hem onsterfelijk te maken.

De mooiste vorm van extra tot nu toe wordt geleverd door VPRO’s webiste www.3voor12.nl, die een complete, bijna vijfenveertig minuten durende documentaire van Lola di Musica op de site zette.

Hoewel het beeld redelijk klein is, is de beeldkwaliteit superieur en de inhoud van de documentaire zeer interessant, ook voor anderen dan Burke-fans.

In de documentaire wordt Burke namelijk gevolgd in zijn dagelijks leven in Amerika, terwijl daar interviewfragmenten doorheen zijn geweven. Burke’s door buitenissige gewaden opgeroepen grandeur contrasteert scherp met zijn aanprijzingen van de hotdogs die zijn bedrijf produceert (“De beste kosjere hotdogs in de wereld, gezegend door de rabbi’s”),  de keuze voor het woord “soulsinger” in plaats van “rhythm ‘n’blues-zanger, de rol van Solomon Burke als voorganger in zijn eigen kerk, het feit dat God ervoor zorgt dat een Nederlandse t.v-zender een documentaire over hem maakt, enz.

Het levert een fascinerend beeld op van een zanger die voor alles ondernemer was.

Je kunt de documentaire zien via: http://3voor12.vpro.nl/tv/#/41396395/44051212/0