Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Trombone Shorty – Backatown

oktober 23rd, 2010 at 11:15

Funkmaster.

Troy Andrews a.k.a. Trombone Shorty is een echte New Orleanian. Hij groeide op in de Backatown Tremé en kreeg daar vanaf zijn vroegste jeugd een muzikale praktijkopleiding met broer James, de jazztrompettist. Andrews leerde als kleinzoon van de legendarische zanger Jesse Hill al heel jong drums, trompet en trombone spelen.

De nu pas 24-jarige trombonist maakte tussen zijn zestiende en negentiende vier jazz-cd’s, maar besteedde de jaren daarna aan talloze optredens met U2, Green Day, Allen Toussaint, Lenny Kravitz én van zijn band Orleans Avenue.

De trombone, trompet, toetsen, drums, en percussie spelende én soms expressief en betrokken zingende Andrews wordt intensief swingend ondersteund door Joey Peebles (drums), Dwayne “Big D” Williams (percussie), Mike Ballard (bas), Pete Murano (gitaar), Tim McFatter (tenorsax) en DAn Oestreicher (baritonsax).

In dertien eigen composities plus Toussaints On Your Way Down (met de oude meester op piano) combineert Andrews allerlei invloeden in de beste New Orleans-traditie. Funk, jazz, rock, hip-hop en soms ook soul versmelten steeds tot een naadloos en muzikaal geheel, juist doordat hij alle genres ondergeschikt maakt aan het totaalgeluid.

Dat lijkt tegenstrijdig met de vaak uitbundig groovende ritmes, altijd uitbundige blazers én soms heftig scheurende gitaren. De instrumentale vrijheid van de muzikanten ligt echter binnen door bandleider Andrews bepaalde grenzen en de compacte composities overdonderen zo door hun muzikale zeggingskracht. Met zijn band plus gasten (behalve Toussaint ook Kravitz en Marc Broussard) maakte Trombone Shorty zo een verpletterende cd voor hart én hoofd.

****

Gepubliceerd in popmagazine Heaven no. 68, september-oktober 2010/no. 5

Comments zijn gesloten.