Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) mengde dj Armin van Buuren zich in de discussie over downloaden en de auteursrechten van artiesten. Hij steunde de de directeur van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, Hein van der Ree en nam stelling tegen Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks.

Sargentini’s Groen Links is tegen de wens van het Europees Parlement om strenger op te treden tegen piraterij op internet, omdat de aanpak van illegaal downloaden ten koste gaat van de privacy op internet.

Sargentini riep tijdens de discussie de muziekindustrie en artiesten op te zoeken naar nieuwe verdienmodellen.

Van Buuren zei zich te realiseren dat zijn boodschap niet populair is, maar vond toch dat iedereen moet betalen voor muziek. Hij legde uit niet meer te kunnen leven van de inkomsten van zijn auteursrechten.

Sargentini vindt dat met handhaving van de auteurswet tegen downloaden burgers worden beperkt in hun vrijheid op het wereldwijde web. Van der Ree stelde echter dat Sargentini zo duizenden artiesten in de steek laat.

Van Buuren voegde eraan toe dat er geen wet is die vaker wordt overtreden dan de auteurswet. Hij noemde het downloaden ‘grootschalige diefstal’ en Van der Ree definieerde de Nederlandse praktijk als ‘digitaal witwassen’. Tenslotte is het uploaden van bestanden illegaal, maar het downloaden niet.

Eerdere berichten over de strijd tegen illegaal downloaden en het ACTA-verdrag vind je elders op deze site.