De Franse president Nicolas Sarkozy pleit voor een Europees ‘three-strikes-out’-beleid. De Franse regering zoekt uit steun voor dit voornemen binnen de EU, want Sakozi vraagt zijn minister van Buitenlandse Zaken de Franse Hadopi-wetgeving aan te bevelen bij zijn Europese collega’s tijdens een conferentie over vrijheid van meningsuiting op 29 oktober.

De brief dateert van 29 september, maar de inhoud werd pas op 21 oktober openbaar door La Quadrature du Net.

De Hadopi-wet regelt het verspreiden en beschermen van auteursrechtelijk beschermd en creatief materiaal op internet.

Nederland en Frankrijk stelden eerder een voorstel op met daarin een gedragscode tegen internetcensuur. Dat voorstel wordt op de conferentie van 29 oktober besproken en Sarkozy wil nu het three-strikes-out-beleid daarin opnemen.

In de praktijk betekent dat dat consumenten na drie waarschuwingen voor het illegaal downloaden van een bestand worden afgesloten van internet.

Ot van Daalen, directeur van de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, heeft een  brief gestuurd naar Uri Rosenthal, de nieuwe Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken.

Van Daalen wijst er daarin op, dat het vorige kabinet zich meerdere keren een tegenstander heeft getoond van deze three strikes out-wet in Nederland.

Van Daalen stelt dat eventueel honderdduizenden mensen van internet zouden kunnen worden afgesloten zonder tussenkomst van een rechter. Hij noemt dat in flagrante strijd is met internetvrijheid, in het bijzonder met het grondrecht op communicatievrijheid en het grondrecht op privacy.

Hij vraagt namens Bits Of Freedom met klem dat de Nederlandse regering zich tijdens de onderhandelingen over die gedragscode zal uitspreken tegen vrijheidsbeperkende maatregelen zoals de Franse Hadopi-wet. Ook verzoekt hij de regering een gedragscode die de deur openzet voor de invoering van dit soort maatregelen in andere landen, niet te ondertekenen.

Eerdere berichten over de strijd tegen illegaal downloaden en het ACTA-verdrag vind je elders op deze site.