Clubcircuit, een samenwerkingsverband van elf onafhankelijke Vlaamse muziekclubs en concertorganisatoren, start de campagne ‘Muziek moet plezant blijven denk aan je oren’ .

Deze campagne, in onnavolgbaar Algemeen Beschaafd Vlaams ‘sensibiliseringscampagne’ genoemd, moet concertgangers bewust moet maken van de gevaren van te harde muziek, want in Vlaanderen lopen ieder jaar twintigduizend jongeren gehoorschade op.

De campagne is het logische gevolg van een geluidscharter dat vlak voor het festivalseizoen werd ingevoerd. Toen al beloofden meer dan 140 festival- en concertorganisatoren in Vlaanderen om de volumeknop wat minder ver open te draaien om zo gehoorschade bij jongeren tegen te gaan.

Het maximale volume kwam daarmee op 103 dB(A) te liggen, gemiddeld zo’n zeven decibel minder dan daarvoor. Het is een geluidsnorm die ook in een aantal andere Europese landen al enige tijd wordt gehanteerd.

Nu lanceren de muziekclubs ook een aantal maatregelen om gehoorschade te vermijden. Daarbij staan concrete tips voorop, want de clubs willen hun bezoekers niet de les lezen.

Via affiches, flyers en banners op sites gaan de elf de bezoekers bewuster te maken van het gevaar dat ze kunnen lopen.

Ook plaatsen zij automaten met oordopjes in de clubs, waar voor 50 eurocent herbruikbare  kwaliteitsoordopjes kunnen worden gekocht. Die zorgen bij correct gebruik voor een gemiddelde demping van 15 dB.

Zo wil Clubcircuit garanderen dat de invoering van het geluidscharter niet blijft steken in godede bedoelingen. Wensen heeft het samenwerkingsverband ook: de deelnemers pleiten voor meer onderzoek naar de gehoorproblematiek voor het festival- en concertpubliek en  voor een duidelijke en realistische regelgeving op Europees vlak. Nu hanteren] veel Europese landen immers nog steeds eigen normen.

Daarmee loopt Vlaanderen flink voor op Nederland, want ook hier lopen per jaar vermoedelijk meer dan 20.000 jongeren gehoorschade op, die in tegenstelling tot hoofdpijn of een griepje meteen blijvend is.