Illegaal kopiëren is in Nederland legaal of in ieder geval semilegaal, maar dan is het diefstal van internet die de wet toelaat. 

Cd’s of dvd’s illegaal kopiëren en verkopen mag hier niet, net zo min als in België. 

Dat merkte ook de eigenaar van een cd- en dvd-winkel, die aan een aantal klanten zelfgebrande kopieën verkocht. 

Tussen 2004 en 2006 verkocht hij in zijn zaak behalve regulier aanbod ook illegale exemplaren aan zo’n dertig klanten. 

Tijdens een huiszoeking in de zomer van 2006 werden 2.878 dvd’s met 2.575 filmreproducties gevonden, net als vier computers, een dvd-writer, zes harde schijven, covers van overeenkomende cd-hoesjes en bestanden voor het branden van cd’s. 

Daarnaast trof men ook lege cd’s en dvd’s aan en briefjes met bestellingen. Daaruit bleek dat er ongeveer 4000 titels leverbaar waren. 

Dat levert de eigenaar van de zaak een boete op van 264.505 euro aan schadevergoeding, omdat hij minstens 270 dvd’s en cd’s verkocht plus 150 uur werkstraf. 

Die boete is als volgt opgebouwd: hij moet vijftien gedupeerde filmproducenten en -distributeurs in totaal 222.400 euro schadevergoeding betalen, d.w.z. honderd euro per gekopieerde film. Voor elke illegale cd moet hij slechts één euro betalen, wat in totaal nog 24.055 euro is. De Belgische auteursrechtenvereniging Sabam krijgt bovendien nog 19.900 euro.