Lowlands een Biddinghuizen zijn al sinds jaar en dag een vaste combinatie. De gemeente Dronten echter maakte enige tijd geleden al bekend de toeristenbelasting te gaan verhogen als onderdeel van noodzakelijke bezuinigingsvoorstellen. Hoewel dat maar om 60 cent per persoon per nacht gaat , is het totaal van al die dubbeltjes ongeveer een ton.

In een poging de druk op de gemeenteraad op te voeren, heet Lowlands bekendgemaakt een vertrek naar Duitsland te overwegen. Net over de grens zijn namelijk ook zeer geschikte fetivalterreinen, zo stelt de organisatie.

Op 16 juni bespreekt de gemeenteraad namelijk de bezuinigingsvoorstellen waar de verhoging deel van uitmaakt en Lowlands neemt nu het initiatief in een overigens begrijpelijke poging zowel de gemeenteraad als de publieke opinie te beïnvloeden.

Dronten moet net als veel andere gemeenten fors bezuinigen vanwege de vermindering van de budgetten door het kabinet. Er moet tot 2015 voor zo’n 5 miljoen euro worden bezuinigd, of er moeten meer inkomsten worden gevonden. De toeristenbelasting is daar en voorbeeld van.

Natuurlijk levert Lowlands Dronten ook andere inkomsten op, dus zal de gemeente het festival in principe niet kwijt willen.

Het eerdere bericht over de eventuele verhuizing van Lowlands vind je elders op deze site.