Eenzaat.

Marike Jager dook na het prachtige, ingetogen live-pakket The Magic Box met bandleden Henk Jan Heuvelink en Nicky Hustinx plus producer Tchad Blake de studio in voor haar derde studio-cd.

Daarop vaart Jager haar eigen koers in nieuwe elf songs. Ze put enthousiast uit haar bekende invloeden: singer-songwriter, jazz en gelaagde pop. Net als op Celia Trigger zet ze de luisteraar dus regelmatig op het verkeerde been met hoekige overgangen naar een tweede of derde melodie in hetzelfde nummer.

Tchad Blake’s als vanouds sterk bepalende productie sluit daarbij nauw aan: Hustinx’ subtiele en stuwende drums en Heuvelinks bepalende toetsen en bas worden door Blake net zo vaak drastisch door de effectapparatuur gehaald als natuurlijk weergegeven in zijn mix.

De vele lagen erin nodigen uit om de muziek als een geheel te ondergaan, maar meer volume of een koptelefoon helpen. Dan splijt het geluid open en blijkt hoe de muzikanten tegen elkaar in spelen.

Die gelaagde opbouw past uitstekend bij Jagers dwarse stem. Zij verleidt daar immers net zo graag mee als zij er stekels mee opzet. Ook uit het spel van haar mannen blijkt plezier, waarbij ze af en toe ook nog knipogen naar Abba, Sheryl Crow en the Beatles. Alleen Faster laat met zijn inderdaad jachtige tempo te weinig ruimte, maar in de tien andere songs blijkt Marike Jager opnieuw een sterke en originele singer-songwriter.

***1/2

Gepubliceerd in popmagazine Heaven no. 72, mei-juni 2011/no. 3