Multitalent.

Dat deze 25 songs tellende verzamelaar The Big Beat heet, is terecht. Trompettist/zanger Dave Bartholomew vond deze massieve klank uit in de jaren vijftig in New Orleans. Daarmee maakte hij rhythm ‘n’ blues aantrekkelijk voor een jonger publiek en legde zo met anderen de basis van de rock ‘n’ roll.

Bartholomew was talentscout, componist, bandleider en arrangeur en maakte talloze hits met artiesten die hij zelf ontdekte en/of groot maakte: Fats Domino, New Orleans- artiesten Shirley & Lee en Smiley Lewis, toekomstige legenden als Elvis Presley, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis en Brenda Lee. Ook zijn eigen versie van het geflopte, maar inmiddels legendarische The Monkey en Dave Edmunds’ I Hear You Knocking staan erop, want de hier verzamelde opnamen lopen van 1950 tot 1972 en bieden zo een representatieve selectie met zeer uitvoerige liner notes.

****

Gepubliceerd in popmagazine Heaven no.73, juli-augustus 20110/no. 4