Provider British Telecom moet de site Newzbin 2 blokkeren na een uitspraak van het Britse Hooggerechtshof eind juli. Dat is een site voor abonnees waarop televisieseries en films illegaal kunnen worden gedownload.

Daarmee wees de Britse rechter de eis toe van the Motion Picture Association (MPA). De MPA begroot dat Newzbin2 per jaar meer dan een miljoen pond ontvangt van de ongeveer 700.000 gebruikers.

De uitspraak is ook van betekenis, doordat het de eerste keer is dat een Engelse provider een downloadwebsite moet blokkeren. Daarvan kan een precedentwerking uitgaan voor de platenindustrie.

Tot nu toe stelden providers zich op het standpunt dat zij slechts de technische middelen verstrekten voor internetverkeer en er niets aan konden doen dat er partijen misbruik van maakten.

Newzbin2 is de opvolger van Newzbin, dat vorig jaar op last van de Engelse rechter werd gesloten. Daarop verhuisde de site onder de ‘nieuwe’ naam naar het buitenland en was toen in ieder geval tijdelijk buiten het bereik van de Britse justitie.

BT heeft laten weten niet in hoger beroep te gaan. Daardoor gaan de provider en de MPA overleggen over hoe die blokkering in zijn werk gaat, maar dat overleg vindt pas plaats in oktober.

www.bbc.co.uk/news/technology-14322957

Eerdere berichten over het blokkeren van downloadsites vind je in het Dossier Crisis in de platenindustrie.