Het onderzoek Podiumpeiler 2011 is een resultaat van de samenwerking tussen Muziek Centrum Nederland en Theater Instituut Nederland. Het werd uitgevoerd door Atlas voor gemeenten.

De uitkomst is net zo goed koren op de molen van linkse hobbyisten als stof tot nadenken voor het kabinet, en dan hopelijk in het bijzonder de staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Halbe Zijlstra.

Volgens het rapport genereerden de podiumkunsten Nederland in 2009 minstens 900 miljoen euro op aan welvaart. De totale maatschappelijke investeringen in die podiumkunsten waren 600 miljoen, zodat deze uitgaven een rendement van maar liefst 50 procent opleverden.

Dat is tot in detail uitgezocht door de opsteller van de Podiumpeiler 2011, Gerard Marlet.

Uit zijn onderzoek blijkt ook dat poppodia steeds meer eigen inkomsten genereren en steeds minder subsidie krijgen.

In 2009 waren die percentages 75 procent eigen inkomsten en 25 procent subsidie. Ook blijkt dat het aantal bezoekers aan popconcerten licht is gedaald: in 2005 bezochten tien miljoen mensen en popconcert en in 2009 waren dat er 9,3 miljoen. Toch was het aantal popconcerten licht gestegen, zodat de daling van het bezoekersaantal per concert nog wat sterker was dan het percentage van de totale teruggang.

De inmiddels ingevoerde btw-verhoging zal deze cijfers niet positief beïnvloeden en het rapport stelt bovendien dat de opbrengst aan btw lager zal zijn dan de vermindering van het totale bedrag aan welvaart uit de sector.

Deze welvaart blijkt volgens het onderzoek bijvoorbeeld uit de huizenprijs in de buurt van culturele voorzieningen. Die prijs ligt hoger dan elders.

Muziek Centrum Nederland en Theater Instituut Nederland willende Podiumpeiler jaarlijks laten verschijnen, zodat de cijfers met elkaar vergeleken kunnen worden.

Ook een linke hobbyist of een al te drastisch bezuinigende staatssecretaris?

www.muziekcentrumnederland.nl/fileadmin/Muziekinstituut/Algemeen/PDF/Podiumpeiler2011.pdf