Singer-songwriter Tori Sparks-live te streamen bij RTV Katwijk

In het rootspopprogramma ‘Kippenvel’ ontvangen samensteller/presentator Ruud Heijjer en technici Gerhard Kraaijenoord en Aart Rietveld op dinsdagavond tussen 21:00 en 23:00 al vier jaar met onregelmatige tussenpozen muzikale gasten in de studio.

Op 18 oktober was Tori Sparks de eerste van dit seizoen, een Amerikaanse singer-songwriter die inmiddels al een aantal jaren door de V.S. en Europa toert.

Sparks debuteerde al in 2003 met een ep in eigen beheer. Door de kwaliteit van haar songs nam een label haar onder contract, maar dat ging kort na het uitbrengen van haar eerste  volledige cd Rivers + Roads failliet.

Lang treuren deed Sparks niet, want zij toert onafgebroken door de V.S. en Europa en maakte nog drie cd’s. Daarop zingt ze en speelt ze gitaar met achter zich onder anderen Viktor Krauss – bas (o.a. Allison Krauss & Union Station), Will Kimbrough – gitaren en David Henry – cello, viool en toetsen  (o.a. R.E.M., Josh Rouse en Cowboy Junkies).

In 2009 maakte ze al indruk met haar cd The Scorpion In The Story, waarop ze de verhalen zong die mensen haar vertelden op een van haar Amerikaanse tournees. Het was een  alternatieve catalogus van de liefde: de verandering van liefde in een keurslijf, het niet kunnen loslaten van het gemis, het vasthouden aan een destructieve geliefde of juist de noodzaak los te laten.

Op haar net uitgekomen, nog indrukwekkender Until Morning/Come Out Of The Dark is dat niet anders: in veertien songs versmelt ze invloeden uit blues, gospel, folk en singer-songwriter tot aansprekende, afgeronde rootssongs met natuurlijke melodieën. In haar van melancholieke, doordachte details voorziene nummers staat Sparks’ verleidelijke zang uiteraard centraal. Die is krachtig en zacht, vol spijt en verlangen, maar steeds emotioneel, zowel in het middenregister als in de moeiteloze, hoge en glaszuivere uithalen.

Tijdens deze aflevering van Kippenvel praatte zij over muziek, draaide ze favorieten als Tom Waits, the Beatles, Joni Mitchell, Ani DiFranco, en Keb’ Mo’ en speelde en zong ze solo, want ze is op in haar eentje op tournee door Europa met onder meer optredens en Delfzijl en Veendam, maar ook in Brussel en Parijs . Ook in deze tot de essentie teruggebrachte vorm wisten haar songs te overtuigen, want Sparks bleek zowel een een indrukwekkend gitariste als zangeres.

Publiek was bij haar optreden in ‘Kippenvel’ helaas nog altijd niet welkom vanwege de afmetingen van de kleine radiostudio. Dat was dus een goede reden om op dinsdag 18 oktober af te stemmen op de kabel op 88,1 MHz, op FM 106,8 MHz en elders in Nederland te luisteren via www.rtvkatwijk.nl of www.kippenvel.net. Met het intieme live-optreden van Sparks werd dat namelijk een gedenkwaardige radioavond.

Heb je het toch gemist of kon je er geen genoeg van krijgen? Inmiddels is de uitzending terug te luisteren via ‘Uitzending gemist’ bovenaan deze pagina.

Een recensie van The Scorpion In The Story vind je elders op deze site.