De programmering van popmuziek, de afwisseling in het programma-aanbod en de kansen voor jong talent zijn in 2010 afgenomen.

De muziekactiviteiten namen af met 7% en het aantal bezoekers nam af met 8%. Toch was het totale resultaat beter dan het jaar ervoor.

Dat staat in de jaarlijkse publicatie ‘Poppodia in cijfers 2010’ van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF).Blijkbaar hebben de Nederlandse poppodia al gekozen voor een voorzichtiger beleid voordat de bezuinigingen van het kabinet op cultuur en de btw-verhoging effect hadden.

De VNPF schrijft dat de gemiddelde programmakosten stijgen door steeds hoger wordende gages voor artiesten. Daardoor stijgt ook de gemiddelde entreeprijs sneller dan de koopkracht en de inflatie. Het gevolg is dat het concertbezoek afneemt.

De VNPF voorspelt dat de daling van het concertbezoek in 2011 nog sterker zal blijken door die  btw-verhoging.  Daardoor zullen de speelmogelijkheden voor onbekend talent nog verder afnemen en dus zal het totale aanbod verschralen.

Alle details lezen? www.vnpf.nl/files/File/diensten/insight/VNPF POPPODIA IN CIJFERS 2010.pdf