Drukke tijden voor Kippenvel Live in november en december

Bij RTV Katwijk’s rootsradioshow Kippenvel meldt zich de ene na de andere live-act in de studio aan de Rahusenstraat: op 29 november speelde de dwarse formatie Zwardsick overdonderend, maar op 6 december zullen de Amerikaanse zangeres Kirsten Thien en haar band zeker niet voor hen onder doen.

In 2009 hadden we (samensteller/presentator Ruud Heijjer en technici Gerhard Kraaijenoord en Aart Rietveld) op twee dinsdagen na elkaar de fameuze Katwijkse popband Les Zazous en de destijds nog slechts zeer veelbelovende debutante Signe Tollefsen.

Achteraf besloten we uiterst tevreden maar versleten dat we nooit, nee nooit meer twee weken na elkaar live-acts zouden programmeren, maar nu breken we met dat principe.

In de uitzending met Zwardsick liet ik namelijk nog maar eens een song horen van Kirsten Thien’s prachtige, derde cd Delicious. Gerhard en ik draaiden al een jaar zeer regelmatig nummers van die plaat en hij stond ook in mijn top tien 2010.

Dat nummer was bedoeld als reclame voor Thien’s optreden op 7 december a.s. in het Bluescafé in Apeldoorn, het enige in Nederland.

Zij bleek in november en december totaal onverwacht een korte Europese tournee te maken. Optredens in Oostenrijk, Duitsland en België had ik al voor onmogelijk gehouden, maar in Nederland…

Behalve ongeloof had ik spijt gevoeld, toen ik over haar tournee las: een optreden in Kippenvel had misschien gekund, als ik het eerder geweten had. Nu was dat onmogelijk, één week na die prachtige, maar technisch voor Aart intensieve uitzending van Zwardsick.

Eigenlijk had ik me net met dat idee verzoend, toen ik telefonisch werd benaderd: Kisten Thien wilde eventueel wel live komen spelen. Had ik daar belangstelling voor? Drie e-mails later bleek dat ze bovendien drummer Dylan Wissing, bassist Erik Boyd en gitarist David Patterson wilde meenemen naar de RTV Katwijk-studio.

Snel en geïmproviseerd overleg volgde (vorige week al veel werk, grote belasting, unieke kans, prachtige zangeres plus band!) en Aart zei grootmoedig: ‘Dat moet wel kunnen.’

Vol trots en ongeloof zeiden we dus ‘ Ja’ tegen een vrouw die al tien jaar zingt en speelt en in die tijd in totaal drie cd’s maakte. Op Delicious bewees ze meer dan overtuigend een geïnspireerde songwriter en een expressieve en sensuele zangeres te zijn: het is een cd die zo goed is dat slechts weinigen die kunnen maken.

Die derde cd leverde haar echter wel veel optredens op, maar (nog) geen doorbraak. Thien verdient die echter ten volle: ze blijkt een gepassioneerde, zelfbewuste vrouw die weet wat ze wil, ook als ze het niet krijgt. Dat geldt zowel voor haar uitgesproken, sensuele teksten als voor de die perfect onderstrepende, opzwepende muziek.

Zij is de centrale gast in Kippenvel Live op 6 december met een mix van live-songs en favorieten. Stem dus op 6 december a.s. van 21:00 tot 23:00 uur af op kabel 88,1 MHz, op FM 106, 8 MHz en elders op www.rtvkatwijk.nl of www.kippenvel.net voor een bijzondere aflevering van “Kippenvel’: live-muziek, verhalen en favoriete songs van Kirsten Thien met band.

Een recensie van Kirtsen Thien’s Delicious vind je in de categorie Recensies roots en het door haar geïnspireerde Hé hallo in de categorie Columns.