714835084105

www.kaatvanvlaanderen.com

Veelbelovende afsplitsing.

Kaat Van Vlaanderen is een nieuwe gedaante voor de Maastrichtse beeldend kunstenares Kaat Waterschoot, die al in 2000 koos voor een fulltime artiestenbestaan, maar nu haar ook eerste cd maakte. Dat deed ze op aandringen van een vriendin, die haar songs kende en ook financieel bijsprong.

Waar Waterschoots beeldend werk vaak bijna afstandelijk realistisch is, zijn Van Vlaanderens dertien folky rootssongs intiem en privé. Haar  teksten zijn melancholiek of gepassioneerd en haar muziek verstild. Die heeft akoestische gitaar of piano als uitgangspunt, terwijl Gabriël Peeters – drums, bas en toetsen en BJ Baartmans – elektrische gitaren en harmonica voor een belangrijk deel de subtiele accenten leggen. Daarnaast zijn er Alex Akela’s viool, Marie-José Didderens cello en Carlo Nardozza’s trompet.

Waarom Waterschoot zo lang wachtte, is de vraag: zij schrijft goede songs en zingt prachtig, al zou iets meer muzikaal contrast het totaal ten goede komen.

***1/2

Fragmenten uit deze recensie werden gepubliceerd in popmagazine Heaven no. 76, januari-februari 2012/no.1 en op http://heaven.zzln.nl