Intieme rootsmuziek bij Kippenvel Live

In het rootspopprogramma “Kippenvel” ontvangen samensteller/presentator Ruud Heijjer en technici Gerhard Kraaijenoord en Aart Rietveld op dinsdagavond tussen 21:00 en 23:00 al ruim vierenhalf jaar met onregelmatige tussenpozen muzikale gasten in de studio.

De laatste weken was het daarbij een komen en gaan van muzikanten: op 29 november was de Katwijkse band Zwardsick te gast, op 6 december de Amerikaanse Krista Thien en band en op 20 december kwam Theo Sieben langs.

Sieben is een Amsterdamse gitarist, multi-instrumentalist, singer-songwriter en componist. Hij is al een veteraan in de popmuziek, al is zijn naam nog maar in kleine kring bekend.

Hij studeerde ooit klassiek gitaar aan het conservatorium, maar componeerde daarna filmmuziek en theatermuziek. Hij speelde die ook bij Het Nationale Toneel en Orkater, maar speelde ook bij De Raggende Manne, de jazzformatie van Corrie van Binsbergen en bij folkzanger Gerard van Maasakkers. Nu is hij lid van Paulusma en Klerkx & the Secret. Onder eigen naam maakte hij dit jaar ook een cd: Until Grass. Het is een symbolische titel, die ‘ Tot in betere tijden!’ betekent. Aan de twaalf songs op die plaat werkte hij tussen zijn andere activiteiten door namelijk zo’n tien jaar lang.

Sieben speelt in die nummers veel van de instrumenten zelf, maar kreeg hulp van muzikanten uit zijn omgeving: Vincent van Warmerdam, Jelle Paulusma, Robin Berlijn en de in veel nummers opduikende Judith Kolen op fiddle.

Sieben zwerft muzikaal door bijna onbewoonde, troosteloze Amerikaanse streken, want hij voelt zich thuis in de bijna standaard sombere Appalachian folk en alt country. Op Until Grass hoor je af en toe ook een mistige trombone of klarinet, een met veel echo bespeelde gitaar of een verstild treurend traporgel, want zijn songs zijn beklemmend en intiem. Dat komt ook door zijn sterke zang, variërend van fluisterzacht tot gepijnigd hoog.

Sieben geeft zich in zijn impressionistische, vaak verhalende teksten op het eerste gehoor niet makkelijk bloot, maar laat zich daarin desondanks kennen als een volbloed romanticus en een uitermate sterke singer-songwriter. Wij waren dan ook benieuwd naar de favorieten die hij wilde draaien, de verhalen die hij daarbij te vertellen had en vooral natuurlijk naar hoe zijn songs klonken als hij en Judith Kolen ze live speelden.

Publiek was bij Siebens optreden in ‘Kippenvel’ traditiegetrouw niet welkom vanwege de afmetingen van de kleine radiostudio. Dat was echter opnieuw een uitstekende reden om op dinsdag 12 december af te stemmen op de kabel op 88,1 MHz, op FM 106,8 MHz en elders in Nederland te luisteren via www.rtvkatwijk.nl. Met het intieme live-optreden van Theo Sieben en Judith Kolen bleek dat namelijk alweer een bijzondere radioavond te worden.

De uitzending is nog terug te luisteren tot en met maandag 2 januari a.s. via de tab Uitzending gemist bovenaan de pagina.

Een recensie van Until Grass vind je in de categorie roots.