We zouden voor het gemak onze tekst van verleden jaar opnieuw kunnen plaatsen, al is dat een beetje te flauw, maar toch….:Ook dit jaar wordt de Top 2000 wordt uitgezonden van 25 december 12.00 ‘s middag tot en met 31 december 24.00 uur op Radio 2.

Wij kijken zoals elk jaar liever naar de Top 2000 à Gogo dan naar de Top 2000 te luisteren.

Het programma laat nog altijd fragmenten van bekende hits uit het verleden zien, maar heeft vast ook weer die dagelijkse gast met een persoonlijk verhaal over een belevenis waarin ook een groep of artiest een rol speelt, dat dagelijkse pleidooi van een min of meer bekende Nederlander die als ‘lijstduwer’ pleit voor een hogere plaats voor zijn uiteraard ten onrechte slechts laaggenoteerde favoriet en presentator Matthijs van Nieuwkerk, die zonder reserve subjectief mag zijn.

Daarnaast is er ongetwijfeld ook met afstand opnieuw de minst serieuze quiz van de Nederlandse tv, die met het belletje, waarbij soms opnieuw enthousiast massaal zal worden gefraudeerd door publiek én kandidaten, waarvan de telling af en toe onnavolgbaar wonderlijk is en waar de hoofdprijs dat allemaal in het juiste perspectief zet: een hand van presentator Van Nieuwkerk.

Interessant als elk jaar is de dagelijkse muziekles van ‘muziekprofessor’ Leo Blokhuis, maar hoogtepunten zijn de altijd onverwachte, met veel liefde en aandacht gemaakte en vaak ontroerende reportages over het verhaal van iemand áchter een hit.

De Top 2000 á gogo begint op zondag 25 december om 19:25 uur met de Best of Top 2000 à Gogo en is daarna tot en met donderdag 30 december te zien van 19:30 tot 20:30 op Nederland 3 en op zaterdag 31 december van 19;55 tot 21:00 uur.

Op oudejaarsavond staat Nederland 3 daarna vanaf 22:35 uur opnieuw in het teken van de Top 2000 en wordt Aftellen naar Top 2000 in concert uitgezonden.

Hoewel de lijst van acts veel Nederlandse topartiesten kent, trekt het concept ons niet: een ongetwijfeld uitzinnig publiek wordt vermaakt met door die artiesten gezongen versies van hun persoonlijke favorieten uit de Top 2000.

De websites http://top2011.radio2.nl en http://programma.ntr.nl/3155/top-2000 bieden nog veel meer (rand)informatie.

De column Herhalingsvreugd vind je (uiteraard) in de categorie Columns.