Een Engelse rechter heeft bepaald dat The Pirate Bay inbreuk op auteursrechtelijk beschermd materiaal aanmoedigt door dat materiaal aan te bieden.

De rechter stelt dat de website verder gaat dan het simpelweg mogelijk maken van het kopiƫren van zulk materiaal, maar het aanmoedigt.

Die uitspraak loopt vooruit op een zaak die later dit jaar voor de rechter komt. Daarin staat de vraag centraal of providers The Pirate Bay moeten blokkeren.

Die uitspraak lijkt op basis van deze een stuk makkelijker te voorspellen, helemaal als je daarbij betrekt dat usenetsite Newsbin inmiddels ook op last van een rechter door Britse providers is geblokkeerd.

Ook in Nederland oordeelde de rechter geoordeeld dat providers Ziggo en XS4ALL The Pirate Bay uit de lucht moesten halen. Dat deden ze per 1 februari, maar ze tekenden tegelijk ook hoger beroep aan.

Zij stellen zich op het standpunt dat zij slechts de technische middelen leveren om te internetten en dat zij geen rol spelen in hetgeen gebruikers op internet doen.