uit 2005 doet precies wat de titel belooft.

Het schetst per jaar de eerste 35 jaar van het New Orleans Jazz & Heritage Festival vanaf 1970, het eerste jaar dat het werd georganiseerd. Tegelijk doet het nog veel meer, want het beschrijft niet alleen de tien jaar voorbereiding die aan dat eerste JazzFest voorafgingen, maar springt vooral op onvoorspelbaar persoonlijke manier van de hak op de tak in hoofdstukken per festival.

Niet alleen komen veel betrokkenen aan het woord, door de opbouw en lay-out lijkt het alsof een vriend(in) je zit bij te praten over de jaren tussen jullie schaarse ontmoetingen in.

Ieder hoofdstuk is een samenvatting van de vele hoogtepunten en een enkel dieptepunt van dat jaar. Het is uitgebreid voorzien van allerlei foto’s van voor én achter de podia en van memorabilia, programma’s, plattegronden etc., maar er zijn ook korte stukjes met persoonlijke herinneringen van artiesten die er dat jaar optraden en zogenaamde, soms hilarisch melige Fest Facts.

In de kantlijn staan per dag bovendien de optredens vermeld, terwijl door het boek heen ook allerlei achtergrondinformatie wordt gegeven over The New Orleans Jazz & Heritage Festival Foundation Inc, de JazzFest-posters, het lokale publieke radiostation WWOZ, de uitzinnig dansende Pet de Kat Krewe, mede-initiatiefneemster Alison Miner, de overvloedig aanwezige lokale gerechten en de vele stands gewijd aan regionale cultuur en kunst.

Zo beschrijft dit boek een festival dat ondanks zijn lange traditie nog bijna totaal onbekend is in Europa en dat misschien maar moet blijven ook. Er komen tenslotte Amerikanen genoeg en je anoniem tussen hen door te kunnen bewegen, is een mengsel van plezier en claustrofobie.

Wie al wél op JazzFest was, zal zich met dit boek niet alleen op de Fairgrounds wanen, maar ook vast een vlucht willen boeken voor de komende keer. Wie er nog nooit was, zal bijna zeker willen meegaan.

ISBN 0-9766154-0-1

Een eerste aankondiging voor JazzFest 2010 en een verslag van JazzFest 2003 vind je elders op deze site.