elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Author: Ruud (Page 1 of 951)

Playlist 704 - 18 januari 2022

de Kippenvel Top Zoveel 2021 deel II
Tune: Lafayette Railroad - Little Feat - Dixie Chicken – 1973 - www.littlefeat.net
The Shape I’m In - AJ Plug – Killer King – 2021 – www.ajplug.nl
Never Gonna Stop - AJ Plug – Killer King – 2021 – www.ajplug.nl
Modest Man – Jan van Bijnen – Modest Man – 2021 – www.lazyj.nl/Jan_van_Bijnen___Lazy_J/home.html - recensie
Maybe A Dream – Jan van Bijnen – Modest Man – 2021- recensie – www.lazyj.nl/Jan_van_Bijnen___Lazy_J/home.html - no. 9
Country Boy – Robert Finley – Sharecropper’s Son – 2021- robertfinleyofficial.com
Souled Out On You – Robert Finley – Sharecropper’s Son – 2021 – www.robertfinleyofficial.com
Best year of your life – Tip Jar – One lifetime – 2021 – www.tipjar.nl – recensie
The Right Words – Tip Jar – One Lifetime – 2021 – www.tipjar.nl - recensie
Body and the Brain - Leo Sidran – The Art of Conversation – 2021 – www.leosidran.com – www.leosidranbandcamp.com
Wake Up So so – Leo Sidran – The Art of Conversation – 2021- ww.leosidran.com
Yazoo City - Big Daddy Wilson – Hard Time Blues – 2021 – www.bigdaddywilson.com
tweede uur:
He Cares For Me - Big Daddy Wilson – Yazoo City – 2021 – www.bigdaddywilson.com
Down To The Well – Martyn Joseph – 1960 – 2021 – www.martynjoseph.net
Born Too Late – Martyn Joseph – 1960 – 2021 – www.martynjoseph.net
Games – David Crosby – If I Could Only Remember My Name 50th Anniversary Edition – 2021 – www.davidcrosby.com – recensie
Where Will I Be? - David Crosby – If I Could Only Remember My Name 50th Anniversary Ediiton – 2021 – www.davidcrosby.com – recensie
Cowboy Movie (Alternate Version) - David Crosby – If I Could Only Remember My Name 50th Anniversary Ediiton – 2021 – www.davidcrosby.com – recensie
Bad Tattoo – Jodymoon – Firestone – 2021- www.jodymoon.com – recensie
The Drops Bounce Back – Jodymoon – Firestone – 2021 – www.jodymoon.com – recensie
Writing Off The Blues – The Matthews Baartmans Conspiracy – [distant chatter] – 2021 – www.iainmatthews.nl – www.bjbaartmans.nl – recensie
All tHat Glitters – The Matthews Baartmans Conspiracy – [distant chatter] – 2021 – www.iainmatthews.com - www.bjbaartmans.nl – recensie

Jan van Bijnen – Modest Man

HCR006

bescheiden meester.

Multi-instrumentalist Jan van Bijnen maakte met Joost Verbraak al twee afwisselende, rootsy albums. Zijn eerste soloalbum bevat tien autobiografische songs, waarbij hij inspiratie putte inspiratie uit folk, country en americana.

In zeven van de tien songs speelde Van Bijnen alle instrumenten zelf, terwijl Verbraak hem soms bijstond en ze ook alle mixte.

In zijn verstilde ballads spelen zijn dobro en resonator-gitaar een grote, sfeerbepalende rol. Zij ondersteunen zijn bijna aarzelende zang, waarin hij de grote thema’s vangt in rake anekdotes.

***1/2

Geschreven voor Heaven no.6, november-december 2021

Kippenvel aflevering 704

In Kippenvel 704 van 18 januari stellen we in het tweede deel van de Kippenvel Top Zoveel 2021 opnieuw albums voor die we het vorig jaar het leukst, het indrukwekkends, het ontroerends en het mooist vonden én vinden. Je hoort dus alweer veel songs van weinig albums.

Dat betekent in volkomen willekeurige volgorde songs van onder anderen de eerste soloplaat van Jan van Bijnen, maar ook van de vijfde album van Tip Jar, het zevende van Jodymoon, een ander Nederlands duo, én van het debuut van de Mathews Baartmans Conspiracy, hoewel die twee al heel lang samenwerken.

Bovendien draaien we ook vanavond songs van twee albums die inderdaad ook tegen het einde van verleden jaar uitkwamen, maar waarvan we nog niet eerder iets draaiden: het indrukwekkende vierde album ‘Killer King’ van de Katwijkse blueszangeres AJ Plug en de ‘1960’, het goede nieuwe album van Martyn Joseph.

Dat is dus vanavond alweer twee uur muziek voor wie wil luisteren!

Tot vanavond om acht uur, tot Kippenvel!

nieuw album Keb’Mo’: ‘Good To Be’

Op 21 januari as. komt een nieuwe album uit van Keb’ Mo’: ‘Good To Be’

Daarop zijn behalve invloeden uit de blues ook country-invloeden te horen, net als op ‘Oklahoma’, zijn vorige album.

Zo produceerde hij het samen Tom Hambridge, een grote naam als producer van blues én country, plus country-ster Vince Gill, schreef hij ‘Good Strong Woman’ met Jason Nixx en Jason Grant, twee songschrijvers uit Nashville en nam hij het vervolgens op met Darius Rucker. die zich van de rock van Hootie & the Blowfish via een ongetwijfeld modern bedoeld modern R&B-album tot de country bekeerde.

Rucker’s aanwezigheid lijkt overigens niet al te veel toe te voegen, maar de twee hadden er duidelijk lol in.

Op het overigens aanstekelijk swingende ‘The Medicine Man’ speelde Old Crow Medicine Show dan weer mee, vooral hoorbaar door de door het nummer heen solerende fiddle, terwijl zangeres-actrice Kristin Chenoweth in het laatste nummer opduikt.

Ook heeft Keb’ Mo’ zich gewaagd aan een cover van Bill Withers’ ‘Lean On Me’. Misschien deed hij dat uit bewondering, maar eerlijk gezegd voegt hij er weinig aan toe, al zijn er twee voordelen: het ontbreken van strijkers en soulvolle achtergrondkoortjes.

Opvallend is dat Keb’Mo’ een song als ‘Quiet Moments’ al in de jaren zeventig schreef, maar hij het nu pas opnam.

Hoewel het nog veel te vroeg is voor een definitieve balans, lijkt zijn nieuwe alles bij elkaar iets te veelzijdig om ook een van zijn beste te zijn.

Inmiddels blijken al vijf songs van het album te horen te zijn:

Continue reading

Tom Mank and Sera Smolen – ‘Like a Raindrop on a Feather’

198002040923

www.tommank.net

stemmige herfstkleuren.

Zo’n anderhalf jaar na hun achtste album ‘We still Know How to Love’ brengen zanger-gitarist Tom Mank en celliste Sera Smolen een ep uit met vijf songs van Mank en een instrumental van Smolen.

Vanaf opener ‘Surrounded by Strangers’ overheerst de Manks weemoedige stem, terwijl Smolen daaromheen speelt als een ongehoorzame schaduw: ze versterkt met haar cello zijn teksten door haar suggestieve, vaak lyrische spel.

Mank zingt vaak parlando over wat voorbij is met zijn wat schorre stem vol heimwee: een concert in de regen, een Parijse boulevard of een vlucht om lief te kunnen hebben.

In die impressionistische teksten is Mank vaak op reis, terwijl Parijs ook op dit album terugkeert in twee van de songs: de stad is voor Mank in figuurlijk opzicht een bestemming. Ook refereert hij weer aan Amsterdam.

Opnieuw speelde Rich DePaolo in vier songs gitaar, bas en toetsen, terwijl hij de ep ook weer produceerde. Met

de heldere klank van zijn gitaren zorgt hij voor een contrast met Manks stem en Smolen cello, waardoor het geluid dieper en rijker wordt, terwijl drummer Bill King  opnieuw de ritmische basis legt.  

Continue reading

New Orleans: straat voor Allen Toussaint

In New Orleans wordt een straat vernoemd naar Allen Toussaint.

Dat is unaniem besloten door de gemeenteraad van The Crescent City op donderdag 6 januari jl.

De Robert E. Lee Boulevard ligt in de wijk Lakeview en Toussaint woonde er de laatste tien jaar van zijn leven ook .

Toch is dat niet de enige reden, want het eerbewijs krijgt des te meer lading als je weet, dat de straat nu nog vernoemd is naar generaal die opperbevelhebber was van het leger van de zuidelijke staten in de Amerikaanse Burgeroorlog.

Ook enkele andere straten die herinneren aan het slavernijverleden krijgen trouwens een andere naam; zo wordt Slidell Street omgedoopt tot Red Allen Way.

John Slidell was de ambassadeur van de zuidelijken in Frankrijk en ook senator van Louisiana, terwijl Allen een bekend jazztrompettist was.

De naamswijzigingen gaan in per 1 februari as.

Eerder werden al andere straten en pleinen omgedoopt: Caffin Avenue werd Fats Domino Avenue en Palmer Park werd Marsalis Harmony Park.

Charles Caffin was een slaveneigenaar die een plantage had die gelegen was in het gebied dat zich ontwikkelde tot de Lower Ninth Ward, terwijl Benjamin Palmer, een dominee, een dominee was die de slavernij verdedigde:

Continue reading

Liseth -Kites and Traffic Lights

rootsy kwaliteitspop.

Singer-songwriter Liseth Horsten ging in 2014 naar de VS om daar de vijf songs van haar tweede ep op te nemen met gitarist Michael Roe en bassist Mark Harmon, die samen in The Lost Dogs en de 77s zaten.

Ze was toen al een gelouterde muzikante, met een verleden als bassiste in een rockband, halve-finaliste in de Grote Prijs van Nederland en een afgeronde studie aan de Rockacademie in Tilburg en dat is deze songs te horen ook: Horsten heeft een groot gevoel voor natuurlijk vloeiende, door pop beïnvloede melodieën.

Van die songs nam ze ‘I Just Like Having You Around’ ook al op in de jaren negentig, maar dat nummer heeft hier met vier destijds nieuwe zijn definitieve vorm gevonden: samen met Roe en Harmon creëerde ze even afgeronde als gelaagde nummers in een combinatie van pop en singer-songwriter.

In haar melancholieke songs staan in de intieme en open productie naast klaterende gitaren haar teksten centraal:

Horsten zingt over de grote liefde, jezelf terugvinden door zelfreflectie, een bijzondere vriendschap, het verlangen naar een band met God, maar er tegelijkertijd bang voor zijn en het ondanks alles tóch voorbijgaan van een liefde.

Continue reading

Playlist 703 - 11 januari 2022

de Kippenvel Top Zoveel 2021 deel I
Tune: Lafayette Railroad - Little Feat - Dixie Chicken – 1973 - www.littlefeat.net
Why the Caged Bird Sings – Nienke Dingemans – The Devil on my Shoulder – 2021 – recensie
Love Labours Lost - Nienke Dingemans – The Devil on my Shoulder – 2021 – recensie
Almost Cut My Hair demo – Crosby, Stills, Nash & Young – Déjà Vu 50th Anniversary Deluxe Edition – 2021-1970 – www.csny.com
4+ 20 demo – Crosby, Stills, Nash & Young – Déjà Vu 50th Anniversary Deluxe Edition – 2021-1970 – www.csny.com
Our House demo - Crosby, Stills, Nash & Young – Déjà Vu 50th Anniversary Deluxe Edition – 2021-1970 – www.csny.com
Birds demo - Crosby, Stills, Nash & Young – Déjà Vu 50th Anniversary Deluxe Edition – 2021-1970 – www.csny.com
Woodstock alternate version - Crosby, Stills, Nash & Young – - Déjà Vu 50th Anniversary Deluxe Edition 2021-1970 – www.csny.com
If You Build It – Anna Laube – Annamania – 2021 – www.annaelizabethlaube.com
I’m gone – Anna Laube – Annamania – 2021 – www.annaelisabethlaube.com
Sunny Days – Anna Laube – Annamania/Tree – 2021/2016 – www.annaelizabetjlaube.com
I Was A Witness – Malford Milligan and the Southern Aces – I Was A Witness – 2021 - www.malfordmilliganmusic.com -recensie
tweede uur:
Freedom Ain’t Free – Malford Milligan & the Southern Aces – 2021 – www.malfordmilliganmusic.com - recensie
Virus Blues - Hans Theessink & Big Daddy Wilson – Pay Day – 2021 – www.theessink.com – www.bigdaddywilson.com - recensie
Who’s Dat Knocking – Hans Theessink & Big Daddy Wilson – Pay Day – 2021 – www.theessink.com – www.bigdaddywilson.com - recensie
Pay Day – Hans Theessink & Big Daddy Wilson – Pay Day – 2021 – www.theessink.com – www.bigdaddywilson.com - recensie
Alles wat ik kan - Paul de Munnik – III – 2021 – www.pauldemunnik.nl
Val – Paul de Munnik – III – 2021- www.pauldemunnik.nl
The Goodbye Look – Donald Fagen – The Nightfly Live – 2021 – www.steelydan.com - recensie
Things I Miss The Most - Steely Dan - Northeast Corridor – Steely Dan live! – 2021 – www.steelydan.com – recensie -
Soft Landing – Tom Mank and Sera Smolen – Like a Raindrop on a Feather – 2021 – www.tommank.net
Conspiracy of Kindness - Tom Mank and Sera Smolen – Like a Raindrop on a Feather – 2021 – www.tommank.net
Just Like Having You Around - Liseth – Kites & Satellites – 2015 – www.lisethhorsten.nl
Just So You Know - Liseth – Kites & Satellites – 2015 – www.lisethhorsten.nl

Kippenvel aflevering 703: het eerste deel van de Kippenvel Top Zoveel 2021

Vanavond beginnen we in Kippenvel 703 aan de Kippenvel Top Zoveel 2021 en dus hoor je veel songs van weinig albums, want we draaien nummers van de albums die we vorig jaar het leukst, het indrukwekkendst, het ontroerendst en dus het mooist vonden én vinden.

Dat betekent in volkomen willekeurige volgorde onder anderen ‘Déjà Vu 50th Anniversary Deluxe Edition’ van Crosby, Stills, Nash & Young, die uiteraard helemaal niet nieuw was, maar wel veel nooit uitgebrachte songs bevatte, maar ook het huiveringwekkend goede ‘I Was A Witness’ van de Nederlandse Texaan Malford Milligan en zijn Southern Aces, de nieuwe van Tom Mank & Sera Smolen en het al een paar jaar oude ‘Kites & Satelites’ van Liseth Horsten, die we pas vorig jaar ontdekten.

Bovendien draaien we songs van twee albums die inderdaad tegen het einde van verleden jaar uitkwamen, maar waarvan we nog niet eerder iets draaiden: ‘Pay Day’ van Hans Theessink & Big Daddy Wilson en het daverende debuut van Nieke Dingemans; ‘Devil on my Shoulder’. Dat is dus ook vanavond tusse acht en tien weer twee uur muziek voor wie wil luisteren.

tot vanavond dus, tot Kippenvel!

En voor als je ons niet gelooft: van veel van deze albums vind je recensies op onze site….

Rolling Stones: Britse postzegels met een rouwrandje…

De Rolling Stones worden geëerd met een serie van twaalf postzegels door de Engelse Royal Mail.

Dat gebeurt ter ere van het zestigjarige bestaan van de groep.

Acht ervan laten de Stones zien tijdens optredens, zoals in Hyde Park in juli 1969 na de dood van Brian Jones,  in maart 1995 en in Düsseldorf in 2017.

Op twee van de vier andere staan foto’s van de groep en op de twee laatste promotieposters voor wereldtournees.

Op een van die acht staat drummer Charlie Watts centraal en dat lijkt ons niet meer dan terecht.

Op geen van de foto’s is echter ook maar een spoor te vinden van Brian Jones of van Bill Wyman, die ons beiden toch ook een integraal onderdeel lijken van de geschiedenis van de groep.

Dat ze ontbreken staat in schrille tegenstelling tot de woorden van David Gold, Director of Public Affairs & Policy, van de Royal Mail: ‘Few bands in the history of rock have managed to carve out a career as rich and expansive as that of The Rolling Stones. They have created some of modern music’s most iconic and inspirational albums, with ground-breaking live performances to match.’

Het is al kleinzielig dat Mick Jagger, Keith Richard, Ron Wood én Charlie Watts Wyman op alle mogelijke manieren doodzwegen na zijn vertrek uit de band, maar dat de Royal Mail zich nu ook heeft laten ringeloren is in flagrante tegenspraak met de ronkende woorden die Gold bezigde.

Toch benieuwd naar hoe die postzegels eruit zien?

Continue reading
« Older posts