Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Archive for the ‘Kippenvels live-optredens’ Category

Kippenvel 578 met livegasten Jaap Boots en Ruud Houweling: terugblik

woensdag, februari 20th, 2019

Wij kijken terug op een prachtige aflevering van Kippenvel, waarin Jaap Boots en Ruud Houweling onze verwachtingen meer dan waarmaakten.

Ze bewezen vanaf het moment van binnenkomen dat ze twee gasten waren zoals je die graag in huis haalt: open en nieuwsgierig, blij en gretig en bereid in hun songs te duiken vanaf de soundcheck.

Jaap Boots toonde zich in zijn nummers een meesterlijk verteller met minimale middelen, in geluid en tekst zeer expressief, terwijl hij zich ook vol overgave bemoeide met het bepalen van de volgorde van de te draaien nummers en tussendoor een handvol mooie verhalen uitstrooide.

Ruud Houweling was niet minder dan een melancholieke en melodieuze ontdekking, want ‘Erasing mountain’, het solodebuut van deze ex-voorman van Cloudmachine was ons helaas helemaal ontgaan, terwijl hij zijn spiksplinternieuwe ep ‘The wind just blew a day away’ ook meebracht.

De manier waarop ze hun songs speelden, de verhalen die ze vertelden over hun favorieten, maar ook over hun inspiratie, met als hoogtepunten (raar woord in dit verband…) Houwelings verhaal over zijn song over een in de zee voor Zandvoort verdronken Gambiaans meisje en Boots’ jaloersmakende relaas over zijn interview met Tom Waits, maar ook de makkelijke kameraadschap tussen mensen die elkaar niet of oppervlakkig kennen, maar met muziek als verbindende factor, zoals dat heet: hoe mooi was dat twee uur lang.

Door het onvoorspelbare karakter van zo’n uitzending zitten wij dan zelf ook op het puntje van onze respectievelijke stoelen en dan zouden we willen dat Kippenvel tien uur duurde in plaats van twee…

Kippenvel 578 is terug te luisteren via ‘uitzending gemist’ boven de foto tot en met maandag 5 maart: doen!

Jaap Boots en Ruud Houweling in Kippenvel live op 19 februari -update

zondag, februari 17th, 2019

Op dinsdag 19 februari komen in Kippenvel twee bijzondere gasten langs: Jaap Boots en Ruud Houweling.

Jaap Boots is van de twee de bekendste en zou geen enkele introductie nodig hoeven hebben, maar voor wie desondanks niet meteen allerlei bellen gaan rinkelen: Jaap Boots is een singer-songwriter met drie albums op zijn naam, waarvan ‘Terug naar Zee’ nog maar verleden jaar uitkwam, hij deed een autobiografische theatervoorstelling ‘Donderweg’, die toch vooral over muziek ging, en baseerde die op zijn eigen, hypnotiserende boek ‘Donderweg, mijn leven in de fastlane van de popmuziek’ en hij was jarenlang een bepalende dj van de VPRO in programma’s als ‘Mister Lee’s Mysterious Washing Machine’, ‘Club Lek’, ‘3VOOR12’, ‘Shouting Boots’ en de ‘JaBo Gumbo Show’:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=HguRDzBxPEo

Ruud Houweling was dan weer de voorman van de groep Cloudmachine, waarmee hij vier albums maakte die wereldwijd indruk maakten op muziekfans, al brak de groep nooit op grote schaal door. Cloudmachine won wél in 2014 de publieksprijs van de Independent Music Awards in de Verenigde Staten in de categorie Best Alternative Album.

Hun mooie song Safe Haven kwam terecht op de verzamelbox ‘Songs we shouldn’t forget’ van Leo Blokhuis en Ricky Koole, terwijl de video van Harrie Geelen inmiddels de collectie van het EYE Filmmuseum in Amsterdam zit;

 https://www.youtube.com/watch?v=54LGzYcCEnA

In 2017 bracht Houweling zijn eerste soloalbum uit, ‘Erasing mountains’.

Boots en Houweling gaan een aantal nummers live spelen, maar brengen ook muziek mee: Boots heeft Tom Waits, Nick Cave, Bob Dylan, Van Morrison, Bruce Springsteen, Wende, David Byrne en Eilen Jewell in zijn tas, maar misschien ook wel iets anders, en Houweling noemde Tom Waits eveneens, maar ook David Bowie, Elliott Smith, Ben Harper, Steve Earle, Talk Talk, C.W. Stoneking en Britse folk als Fara en O’Hooley and Tido.

Op zondag 24 februari treden Boots en Houweling ook samen op, maar dan in Het Badhuis in Haarlem aan het Leidseplein nummer 49.

Het optreden is gratis, al wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld: (more…)

David Philips in Kippenvel Live: stream

woensdag, maart 18th, 2015

De van origine Engelse, maar in Barcelona wonende singer-songwriter David Philips toerde in april door Nederland om zijn nieuwe album If I had wings te promoten.

Hij deed dat vanaf 13 april tot en met 29 april met negen Nederlandse optredens en ging tussendoor ook nog even twee keer naar België.

Vlak voor zijn laatste Nederlandse optreden kwam hij echter ook nog naar de studio van RTV Katwijk, waarop hij op dinsdag 28 april te gast was in Kippenvel.

Dat werd deze keer een optreden in de studio en dus zonder publiek, maar Philips vulde de twee uur met zijn eigen live gespeelde songs en het draaien van zijn wel zeer uiteenlopende invloeden en favorieten, terwijl hij daarbij ook nog een paar mooie achtergrondverhalen vertelde…..

De uitzending is nog te streamen tot en met maandag 11 mei a.s. via ‘Uitzending gemist’ bovenaan one homepage…..

www.davidphilips.net

Nancy Brick bij RTV Katwijk in Café Boeien

woensdag, december 4th, 2013

Na het in alle opzichten geslaagde optreden van Bart de Win, Arianne Knegt en Baer Traa op 5 november j.l. in de eerste aflevering van Kippenvel Live vanuit Café Boeien is het op 10 december a.s. de beurt aan het Nederlandse duo Nancy Brick.

De net gestarte samenwerking tussen RTV Katwijk en met Jan Haasnoot,  Corleen Schoneveld en Bas de Bruijn krijgt daarmee een logisch vervolg, want Nancy Brick maakte in oktober 2012 grote indruk met het naamloze debuutalbum.

Gitarist Ron Valeri zat eerder al in Corbelijn, maar had na het uiteenvallen van die groep hij eigenlijk genoeg van de muziek. Juist de naamloze cd die die groep had gemaakt, leidde tot een telefoontje van de beginnende zangeres Rieneke Batelaan. Zij vroeg hem, of zij samen konden schrijven. Tijdens dat telefoontje componeerden zij al hun eerste song en voor het uitkomen van hun eigen eerste album traden zij ongeveer een jaar samen op.

Waar Corbelijn de hoofdpersoon was in Willem van Toorns roman Stoom, is Nancy Brick een lied dat in Nescio’s verhaal De uitvreter voorkomt. Dat zingt uitvreter Japi voor de vrienden Bavinck, Hoyer en Koekebakker. Beide verwijzingen karakteriseren deze tien songs, want net als Van Toorn en Nescio verheffen Batelaan en Valeri het weglaten op hun album tot kunst.

In een open decor van mooie, in mineur gezette composities zingt Batelaan soms impressionistische teksten met een glaszuivere, herfstige stem. Valeri creëert daarbij juist door zijn minimalisme een allesbepalende intimiteit, waarin weemoed en verlangen door haar ingetogen zang heen schemeren.

Met incidentele bijdragen als piano, Margreet Mulders hoorn en Batelaans achtergrondzang maakt Nancy Brick zeer intieme, melancholieke muziek, die in het intieme Café Boeien goed tot haar recht zal komen. De songs zijn namelijk volkomen tijdloos en juist door hun fluisterniveau van een overdonderende intensiteit.

Dat de twee met hun eigen beheer uitgebrachte cd niet alleen indruk maakten in Nederland, blijkt wel uit het feit dat hun album ook werd verkocht in Noorwegen, Zweden, Schotland en Nieuw Zeeland. Zo raakte de eerste oplage inmiddels uitverkocht, al is de muziek nog wel op vinyl te koop en als download.

Op 10 december spelen de twee akoestisch een handvol mooie songs, draaien hun eigen invloeden en favorieten en praten met Ruud Heijjer over muziek in Kippenvel Live, maar toch vooral in Café Boeien.

Dat levert ongetwijfeld onverwachte en spannende radio op. Stem dus op 10 december a.s. om 21:00 uur af op kabel 88,1 MHz, op FM 106, 8 MHz en elders op (more…)

Niels van der Gulik en band live bij RTV Katwijks marathonuitzending Kids Say No.

vrijdag, januari 13th, 2012

Tijdens de de grote RTV Katwijk marathonuitzending op radio en TV op 14 januari wordt zoals bekend geld ingezameld voor een goed doel: Stichting Kids Say No.

Tijdens die uitzending van 10:00 tot 22:00 uur voor een stichting die wensen van mishandelde of misbruikte kinderen vervulling laat gaan, treedt tussen 18:00 en 20:00 uur ook een live-band op in de studio van RTV Katwijk.

De hele uitzending kunnen luisteraars natuurlijk tegen betaling verzoeknummers aanvragen, een actie op touw zetten om geld in te zamelen of bieden op de artikelen in de marathonveiling. Niels vander Gulik brengt zijn nummers echter gratis in de tv-studio van het complex van de Rahusenstraat.

Van der Gulik bracht onlangs zijn debuut-cd In Goed Gezelschap uit. Op die plaat zingt hij eigenlijk over zijn eigen leven, want veel van zijn nummers zijn in feite autobiografisch.

Hij gaf zijn baan namelijk op toen Ramses Shaffy hem een aantal jaren geleden toestemming gaf zijn nummers te zingen. Zo kreeg Van der Gulik naam, terwijl hij intussen eigen songs schreef en langzaam zijn focus verlegde.

Hij blijkt in zijn teksten een compromisloze romanticus, voortgejaagd door heimwee naar wat was èn naar wat nog komen moet.

Invloeden van Shaffy, Boudewijn de Groot en Bram Vermeulen, maar ook uit jazz en vooral rootsrock en pop versmelten in de handen van Van der Guliks klasseband:  Richard Heijerman – drums, Auke Haaksma – bas,contrabas en zang,  Erik Bogers – piano, Hammond, Wurlitzer, accordeon, mondharmonica en zang en Jos Kolenberg – akoestische en elektrische gitaar.

Bij RTV Katwijk marathonuitzending spelen ze in een iets andere bezetting: (more…)

Nog twee video’s liveoptreden Theo Sieben en Judith Kolen

zaterdag, december 24th, 2011

Inmiddels zijn nog twee door Jan Marius Franzen gemaakte filmpjes beschikbaar va nummers die Theo Sieben en Judith Kolen speelden in Kippenvel Live van 20 december j.l.

Het splinternieuwe Old Into New en het op Siebens cd Until Grass staande Sound of the Stone zijn te zien via deze links en ook het al eerder op YouTube gezette Late Will I Know en Franzens foto’s zijn er te zien: (more…)

Eerste foto’s en video liveoptreden Theo Sieben & Judith Kolen bij Kippenvel Live

woensdag, december 21st, 2011

Net zoals vorige keer bij Kirsten Thien en band, maakte Purple Haze’s Jan Marius Franzen foto’s en filmopnamen van het intieme optreden van TheoSieben en Judith Kolen bij Kippenvel Live.

Er komen nog meer filmpjes aan, maar nu al vallen er (mooie) foto’s en een filmpje van Late Will I Know You te zien: (more…)

Verslag optreden Kirsten Thien en band Bluescafé Apeldoorn

dinsdag, december 13th, 2011

Wij wisten het al zeker tijdens het optreden van Kirsten Thien en haar band op dinsdag 6 december jl. in Kippenvel live, maar ze maakte het een avond later in Apeldoorn inderdaad helemaal waar.

Bluesmagazine was erbij en maakte er een mooi verslag van. Inclusief foto’s en een filmpje van een kwartier.

Daarin zingt Thien twee eigen songs en een nummer van Aretha Franklin: (more…)

Meer live-songs Kirsten Thien met band uit Kippenvel Live

zaterdag, december 10th, 2011

We zijn nog altijd trots op het optreden van de jammer genoeg veel te onbekende New Yorkse Kisten Thien en haar band bij Kippenvel Live op dinsdag 6 december.

Tenslotte was het het enige radio-optreden dat ze in Nederland deed, terwijl ze hier alleen optrad in het Bluescafé in Apeldoorn.

Wie de filmpjes hieronder bekijkt, zal in ieder geval spijt hebben dat hij haar optreden niet heeft bezocht. Gelukkig kun je Kippenvel Live nog in zijn geheel streamen tot en met maandag 19 december a.s.

Dan hoor je ook haar favorieten en haar verhalen.

De filmpjes van Jan Marius Franzen: (more…)

Eerste video Kirsten Thien + band live bij RTV Katwijks Kippenvel

woensdag, december 7th, 2011

Kirsten Thien en haar band maakten gisteravond live veel indruk tijdens Kippenvel Live.

Ze speelden en zongen alsof hun leven er vanaf hing en misschien was dat ook wel zo.

Als je het gemist hebt, kun je uitzending nog streamen tot en met maandag 19 december a.s. (more…)