Wij kijken terug op een prachtige aflevering van Kippenvel, waarin Jaap Boots en Ruud Houweling onze verwachtingen meer dan waarmaakten.

Ze bewezen vanaf het moment van binnenkomen dat ze twee gasten waren zoals je die graag in huis haalt: open en nieuwsgierig, blij en gretig en bereid in hun songs te duiken vanaf de soundcheck.

Jaap Boots toonde zich in zijn nummers een meesterlijk verteller met minimale middelen, in geluid en tekst zeer expressief, terwijl hij zich ook vol overgave bemoeide met het bepalen van de volgorde van de te draaien nummers en tussendoor een handvol mooie verhalen uitstrooide.

Ruud Houweling was niet minder dan een melancholieke en melodieuze ontdekking, want ‘Erasing mountain’, het solodebuut van deze ex-voorman van Cloudmachine was ons helaas helemaal ontgaan, terwijl hij zijn spiksplinternieuwe ep ‘The wind just blew a day away’ ook meebracht.

De manier waarop ze hun songs speelden, de verhalen die ze vertelden over hun favorieten, maar ook over hun inspiratie, met als hoogtepunten (raar woord in dit verband…) Houwelings verhaal over zijn song over een in de zee voor Zandvoort verdronken Gambiaans meisje en Boots’ jaloersmakende relaas over zijn interview met Tom Waits, maar ook de makkelijke kameraadschap tussen mensen die elkaar niet of oppervlakkig kennen, maar met muziek als verbindende factor, zoals dat heet: hoe mooi was dat twee uur lang.

Door het onvoorspelbare karakter van zo’n uitzending zitten wij dan zelf ook op het puntje van onze respectievelijke stoelen en dan zouden we willen dat Kippenvel tien uur duurde in plaats van twee…

Kippenvel 578 is terug te luisteren via ‘uitzending gemist’ boven de foto tot en met maandag 5 maart: doen!