Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Archive for the ‘Onterecht onbekend’ Category

Olivier’s Army: ‘A certain blue’

woensdag, april 22nd, 2020

Geen blauwer blauw dan dat van Olivier’s Army, de zesmansgroep die drie verstilde albums met jazzy invloeden maakte, ondanks de van Elvis Costello geleende bandnaam.

Hun eerste, qua titel aan Miles Davis schatplichtige ‘A certain blue’ (2008), bevat net als ‘Deal with demons’ (2012) en ‘Back in command’ (2015) ijle, majestueuze melodieën, klagende zang en altijd snijdende trompetsolo’s.

Optreden doen ze nauwelijks of nooit, maar ze repeteren naar verluidt wél wekelijks: muzikale monniken die hun songs in afzondering aanbidden.

 

gepubliceerd in de rubriek ‘De tien: blue’ in Heaven 5 september-oktober 2019

 

Behoed Rich DePaolo voor de vergetelheid

dinsdag, februari 5th, 2019

Wat gebeurt er eigenlijk met een album nadat het is gerecenseerd? Het is gehoord, misschien zelfs serieus beluisterd, en iemand heeft daarover zijn mening gegeven, hopelijk met argumenten, maar dat is het dan wel weer.

Het zou kunnen dat een lezer van plan is er nog eens naar te luisteren, maar in een tijd waarin muziekstreamers alle muziek reduceren tot achtergrondmuziek, zou het zo maar eens bij dat goede voornemen kunnen blijven.

De paradox is namelijk, dat hoe meer muziek er moeiteloos beschikbaar is, hoe minder er met aandacht naar geluisterd wordt: het verwordt tot geruis van de branding op een zomerse dag aan het strand.

Bespaar Rich DePaolo dat lot: (more…)

Victoria who? Victoria Blythe!

dinsdag, april 7th, 2015

Van singer-songwriter Victoria Blythe staatn niet veel filmpjes op YouTube.

Dat onderstreept nog maar eens dat zij en veel te goed bewaard geheim is, want verleden jaar kwam pas haar eerste soloalbum uit, terwijl haar groep Calaveras weliswaar in totaal vier albums maakte, maar de laatste daarvan verscheen in 2008.

Toch kun je via de video’s van Dancing with you all by myself en de James Brown-cover I got you (I feel good) een beeld krijgen van haar door jazz en folk beïnvloede stijl: (more…)

Voorvrouw Sharon Jones van Sharon Jones & the Dapkings nog altijd te onbekend

maandag, juli 26th, 2010

Ondanks inmiddels vier constante cd’s en recente optredens in Paradiso en op het North Sea Jazz Festival zijn Sharon Jones & the Dap Kings nog onbekender dan zijn verdienen te zijn.

En dat terwijl er toch weer zo’n prachtig, onwaarschijnlijk verhaal achter deze zangers schuilgaat, net als trouwens achter haar band.

Via deze twee links krijg je een tamelijk compleet beeld van hoe Sharon Jones dan toch nog ontdekt werd.

http://www.nrc.nl/kunst/northseajazz2010/article2569210.ece/God_was_my_rehab_%0A

http://www.faceculture.nl/news_detail.php?id=672

Een recensie van I Learned The Hard Way vind je elders op deze site.

Piet van den Heuvels claim to fame

dinsdag, mei 4th, 2010

Het is zeer de vraag of Piet van den Heuvel ooit nog een tweede solo-cd maakt.

De Vlaamse muzikant speelt immers vooral in dienst van anderen: zo speelde hij in de tourband van de wel bekende Vlaming Bart Peters, is hij sessiemuzikant en componeert hij muziek en teksten voor andere artiesten, radio- en t.v.-programma’s, film en theater.

Toch maakte hij in 2007 een soloplaat, Meanwhile At The Moon Parlor. In veertien vaak prachtige songs schetst hij zijn muzikale smaak en droomlandschap. Zo laat de cd je niet meer los, als je hem eenmaal gehoord hebt. (more…)

Jim White – zelfs zijn pseudoniem is echt

dinsdag, februari 9th, 2010

Jim White wordt geboren als Mike Pratt en hij groeit op aan de rand van de pinkstergemeente.

Het kleurt de teksten  op het in 1997 verschenen deduut The Mysterious Tale Of How I Shouted “Wrong-eyed Jesus!” By Jim White.

Dat debuut viel niet alleen op door een in het boekje afgedrukt lang, intrigerend en volgens White waargebeurd verhaal, maar ook door de mysterieuze liedjes. Een groot aantal ervan klonk dromerig door het gebruik van veelal akoestische instrumenten en Whites vaak hypnotiserende zang, maar de teksten waren grimmig en zorgen voor een overwachte draai: broeierige verhalen over rusteloosheid, de liefde en de gevolgen van geweld, vaak bijbels geïnspireerd. (more…)

Swamp Chicken – Chicken Madness

dinsdag, februari 2nd, 2010

Utrechtse roots.

Het debuut van het Utrechtse Swamp Chicken werd in 2007 gunstig besproken in de vaderlandse poppers, maar veroorzaakte daarna weinig ophef meer.

Dat is ook nu nog onbegrijpelijk, want wat Dirk-Jan van der Hoeven – drums/zang, Joris Reijn – bas/zang, O.J. Strijbis – toetsen/zang, Andre Stevens – slide-gitaar/gitaar en Eric Kerns – zang/akoestische gitaar laten horen in elf songs van vooral Kerns en Stevens, is indrukwekkend.
Hun mix van blues, jazz, funk en vleugjes country en pop is geïnspireerd door the Band, the Black Crowes en vooral door Little Feat, maar tegelijkertijd origineel. Juist van het soort van de Feat en Swamp Chicken zijn te weinig groepen om deze muziek een genre te kunnen noemen. (more…)

Harry Manx – Best Of Both Worlds

dinsdag, januari 5th, 2010

De Canadese zanger-gitarist Harry Manx is inmiddels een veteraan in de muziek. De man die banjo, gitaar, slide-gitaar en mohan veena speelt en zingt, is overigens in Nederland en de rest van Europa nog altijd onontdekt. Toch heeft hij inmiddels sinds 2001 zeven solo-cd’s gemaakt en twee cd’s samen met een andere meestergitarist, Kevin Breit.

Manx emigreerde als kind van het Engelse eiland Man met zijn ouders naar Canada en zijn naam is dan ook een directe verwijzing naar zijn afkomst. In zekere zin is die verhuizing symbolisch, want ook als muzikant is Manx een reiziger. (more…)

The Weepies – onderkoelde emotie

dinsdag, december 1st, 2009

Het is te hopen dat het moment of fame voor de Amerikaanse Weepies niet alweer voorbij is, want van Gotta Have You was heel even een fragment te horen in de Nederlandse filmkomedie Alles Is Liefde. Als je het niet al kende, kon je het ook niet herkennen, zo kort was het maar.

Het kwam van Say I Am You uit 2006, hun eerste volledige cd samen, die bovendien op een label verscheen: Nettwerk Records. Daarvoor hadden Deb Talan en Steve Tannen in 2004 in eigen beheer al wel de acht songs tellende ep Happiness uitgebracht, al verdienden beiden eerder al hun sporen als soloartiesten. (more…)

Bettye LaVette – schroeiende soulstem

dinsdag, november 10th, 2009

Goed, Bettye LaVette’s recente cd’s wórden inderdaad besproken, en goed besproken ook. Toch hoor ik bijna nooit iemand vertellen dat hij (of zij!) geen keus heeft en haar cd’s telkens opnieuw moet draaien. Ook hoor je haar songs nooit op de radio, althans: bijna nooit.

LaVette’s verhaal is er een van volhouden, heel lang tegen beter weten in. Toen deze Amerikaanse soulzangeres na wat verspreide single-hits in de jaren zestig in het begin van de jaren zeventig te horen kreeg dat haar lp Child Of The Seventies niet zou worden uitgebracht, stortte ze zich op live-optredens, zowel solo als in musicals. (more…)