elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: De Rode Draad (Page 1 of 30)

De rode draad van Kippenvel 718 van 17 mei: Robbie Robertson’s erfenis, of toch niet?

In De rode draad van vanavond buigen we ons op alternatieve manier over de vraag of Robbie Robertson de schatbewaarder van The Band is, zoals hij zelf suggereert, of  de schrijver van alternatieve geschiedenis van de groep die de americana uitvond voordat het woord bestond.

Dat vond althans Robertson’s wapenbroeder en The Band-drummer Levon Helm, die heftige ruzies met hem uitvocht zonder dat de twee een centimeter tot elkaar kwamen.

Dat laatste gebeurde misschien toen Robertson Helm bezocht vlak voor diens overlijden, maar  of het daarbij tot een verzoening kwam, is niet helemaal duidelijk.

We draaien verschillende en verrassende versies van The Band’s ‘The Shape I’m In’ én een nummer van zowel het eerste, tamelijk onsamenhangende soloalbum van Robertson als van zijn misschien muzikaal juist weer iets té samenhangende, die beide overigens weer verband houden met The Band: verBANDen genoeg dus!

Tot vanavond om acht uur, tot Kippenvel!

De rode draad van Kippenvel 711 van 15 maart: vier keer leed…

Natuurlijk hebben we allerlei plannen voor Rode draden: Hollywood, downtown en Tennessee, om er maar een paar te noemen.

Die staan allemaal op ijs, want het leed dringt nog meer dan anders tot Kippenvel door. Daardoor vanavond songs waarin Joni Mitchell, David Sylvian’s Nine Horses, Alison Moorer en Amos Lee hun leed bezingen op een manier dat het schuurt…

Tot vanavond even na negenen dus, tot Kippenvel!

De rode draad van Kippenvel 710 van 8 maart: een uur lang songs tegen de oorlog…

In De Rode draad van Kippenvel 710 van 8 maart keren we ons nog maar eens even naïef als idealistisch tegen oorlog met songs die even krachtig zijn als naïef, terwijl in de echte wereld met geweld en onder valse voorwendselen wordt geprobeerd de vrijheid te vertrappen.

Onder anderen David Crosby, Dire Straits, Bram Vermeulen, Tom Mank & Sera Smolen en VanWyck vinden daar het hunne van.

Dat is ondanks alles toch weer twee uur muziek voor wie wil luisteren…

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

De rode draad van Kippenvel 709 van 1 maart

Vanavond is De rode draad een gedeeltelijke herhaling van die van Kippenvel 589 van 7 mei 2019 en van Kippenvel 631 van 5 mei 2020.

Die zonden we uit onder de titel ‘vrijheid’ en ‘vrijheid revisited’ en deze week is er alle reden voor de vrijheid alweer centraal te stellen, hoewel we voor vorige week woensdag nog heel andere plannen hadden.

Doordat vrijheid op die dag nog maar weer eens geen vanzelfsprekendheid bleek, draaien we vanavond songs over vrijheid van Lenny Kravitz, Solomon Burke, Kara Grainger, de Blind Boys of Alabama, de Sunshine Cleaners, Malford Milligan & the Southern Aces én Crosby, Stills, Nash & Young.

Het zal allemaal wel niets uitmaken en Kippenvel is ook geen actualiteitenprogramma, maar mij schoot het citaat van H.M. van Randwijk te binnen, zoals dat op het monument staat op het naar  hem genoemde plantsoen in Amsterdam: Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht…

Tot vanavond om acht uur, tot Kippenvel!

De rode draad van Kippenvel 708: Prins, De Munnik & Den Tex – ‘De vertalingen, 11 iconische popsongs’.

Aanstaande vrijdag komt het nieuwe album van Prins, De Munnik & den Tex uit. Daarop zingen en spelen de drie door hen gemaakte vertalingen van een aantal van hun favoriete popsongs.

Dat zijn nummers van Bob Dylan, Lou Reed, Neil Young, Joni Mitchell, The Band en Tom Waits.

Wij draaien vanavond alvast drie van die songs en ook de originelen. Dan valt extra op met hoeveel liefde die Nederlandse versies zijn gespeeld en gezongen en hoe inventief die vertaalde teksten zijn: tenslotte moeten ze niet alleen rijmen, maar ook het metrum moet kloppen…

Het levert bezield vakwerk op en is een plezier om naar te luisteren.

Tot vanavond om acht uur dus, tot Kippenvel!


De recensie van ‘De vertalingen, 11 iconische popsongs’ zetten we vrijdag as. online.

De Rode Draad van Kippenvel 697 van 16 november: de pony 2.0…

Op 2 november 2010 draaiden we in Kippenvel drie songs over de pony, maar een ervan ging bij gebrek aan beter over een muilezel. Nu is het titelnummer van ‘Miracle Mule’ van de Subdudes een heel goed nummer, maar die kruising van een ezelin en een paardenhengst is een ander diersoort.

Vanavond gaan we die Rode Draad dus onherstelbaar verbeteren, om Nescio nog maar eens te parafraseren.

Songs van Paul Simon en Annie Keating zijn gebleven, maar daaraan hebben we die van Lee Dorsey, Chris Rea en Louise Taylor gekoppeld tot een tikje eigenwijs geheel, net als de pony zelf trouwens…

Tot vanavond om acht uur dus, tot Kippenvel!

De rode draad van Kippenvel 696: de Matthews Southern Comfort: And now for something completely different…

De Matthews Southern Comfort maakte in 2018 ‘Like A Radio’ en in 2020 ‘The New Mine’, mooie albums waarvan we regelmatig iets draaien en die we bovendien met veel plezier bespraken.

Iain Matthews, BJ Baartmans, Eric Devries en Bart de Win toerden ook regelmatig met en zonder meesterdrummer Sjoerd van Bommel door Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar toen werd alles anders.

Knarsend en piepend kwam de groep tot stilstand, maar muzikanten blijven muzikanten en dus moisten de vier hun creativiteit op een andere manier kwijt.

Iain Matthews en BJ Baartmans namen het album {distant chatter] en de ep [close call] op met daarop respectievelijk tien en zeven songs die de persoonlijke teksten van Matthews combineren met Baartmans’ even veelzijdige als sfeervolle gitaren, Eric Devries bracht ‘Song & Dance Man’ uit met daarop tien vooral akoestische, door folk en country beïnvloede songs en Bart de Win kwam samen met Arianne Knegt en Harry Hendriks met een verrassende samenwerking met de Bayou Brothers op de single ‘All That You wanted’. Daarbij ging de belofte op meer….

Vanavond dus drie songs van deze mannen!

 

 

 

 

 

De rode draad van Kippenvel 695: Zijn de ogen dan toch de spiegel van de ziel? IV

In de vierde en de laatste aflevering van Zijn de ogen dan toch de spiegel van de ziel? Draaien we nog drie songs, want daarna zijn we er doorheen.

We draaiden tenslotte al songs van Crosby, Stills, Nash & Young, maar in feite van Graham Nash solo, Jackson Browne, de Eagles en Tom Waits, Paul Simon, Peter C. Johnson, Mavis Staples en Ciara Sidine, Crosby, Stills, Nash & Young, al zong Young in 1974 op ‘Suite: Judy Blue Eyes’ niet mee, Fleetwood Mac en Peter Gabriel.

Vanavond hebben we nog songs in petto van James Taylor, Ben Harper en David Crosby, al zul bij een van deze drie in ieder geval opschrikken vanwege het onverwacht heftige volume. Valt Taylor daarmee af? Nou, inderdaad…

 

Tot vanavond om acht uur, tot Kippenvel!

 

De rode draad van Kippenvel 694 van 26 oktober: Zijn de ogen dan toch de Spiegel van de ziel? III

In De rode draad van vanavond is het thema voor de derde keer: ‘Zijn de ogen dan toch de spiegel van de ziel?’

Dat was eerder zo op 14 september, toen we songs van Crosby, Stills, Nash & Young, maar in feite Graham Nash solo, draaiden en daarna ook nog van Jackson Browne, de Eagles en Tom Waits. Daarin stonden steeds op een of andere manier ogen centraal.

Na De rode draad van 28 september, die was gewijd aan het prachtige ‘I Was A Witness’ van de Texaanse soulzanger Malford Milligan and the Southern Aces, draaiden we op 5 oktober songs over ogen van Paul Simon, Peter C. Johnson, Mavis Staples en Ciara Sidine, al gingen die niet altijd over die van henzelf.

Vanavond kijken we dan eindelijk Crosby, Stills, Nash & Young samen in de ogen, al zong Young in 1974 niet mee, maar ook Fleetwood Mac en Peter Gabriel zitten met thematische song in deze aflevering.

Dat is dus ook deze week weer twee uur muziek voor wie wil luisteren!

 

Tot vanavond om acht uur, tot Kippenvel!

De rode draad van Kippenvel 692: Bram Vermeulen en zijn eeuwig jongenshart

Singer-songwriter Bram Vermeulen zou op woensdag 13 oktober 75 zijn geworden, maar overleed op 4september 2004 in zijn vakantiehuis in Italië aan een hartstilstand.

Ik hoorde het nieuws toen ik vlak voor zes uur ‘s avonds de radio aanzette: Radio 1 had een ingelast bericht van een hoorbaar overstuur zijnde presentatrice die Vermeulens overlijden eerder die dag meedeelde.

Ook ik was geschokt, want ik was een fan van Vermeulens solowerk, waarbij hij hij muzikaal en tekstueel vaak de perfectie bereikte: muzikaal drong hij zijn ‘liederen’, zoals hij ze noemde, steeds verder terug tot het essentiële en dus werden ze steeds minder opgesmukt. Daardoor kwam er steeds meer nadruk te liggen op zijn autobiografische, vaak niets en niemand ontziende teksten.

Die stelden vaak essentiële vragen aan mij en dus ook aan de anderen die hem beluisterden en ik schrok soms terug voor de antwoorden die je daarop wel moest geven: Vermeulen schopte je een geweten, of hij nu zong om een verlopen schoonheid die zich weggeeft aan om het even welke man haar wil ( ‘Doodlopende straat’), over niet willen dat heftige emoties afzwakken (‘De beuk erin I’), over het wonder van de liefde (‘Vertel me van de liefde’ en ‘Laat dit nooit overgaan’ bijvoorbeeld) of over afstomping voor het leed van anderen (‘Ik voel niets’).

In Kippenvel zijn we hem blijven draaien, natuurlijk, maar dat doe je ook weer niet elke week en dus veel te weinig.

Dat alleen al is reden om vanavond lang bij zijn songs stil te staan, maar ook verschijnt een keuze uit de dagboeken die hij bijhield van 1984 tot zijn dood in 2004.

Die selectie is gemaakt door Just Enschedé, de man die ooit manager van Neerlands Hoop was: Continue reading

« Older posts