elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Recensies roots (Page 1 of 16)

Jan van Bijnen – Modest Man

HCR006

bescheiden meester.

Multi-instrumentalist Jan van Bijnen maakte met Joost Verbraak al twee afwisselende, rootsy albums. Zijn eerste soloalbum bevat tien autobiografische songs, waarbij hij inspiratie putte inspiratie uit folk, country en americana.

In zeven van de tien songs speelde Van Bijnen alle instrumenten zelf, terwijl Verbraak hem soms bijstond en ze ook alle mixte.

In zijn verstilde ballads spelen zijn dobro en resonator-gitaar een grote, sfeerbepalende rol. Zij ondersteunen zijn bijna aarzelende zang, waarin hij de grote thema’s vangt in rake anekdotes.

***1/2

Geschreven voor Heaven no.6, november-december 2021

Nienke Dingemans – Devil on my Shoulder

Howlin Chicken Records HCR012

inslaande bliksemflits

Op haar solodebuut zette Nienke Dingemans zes eigen songs. Als zangeres van de groep Mindblow is ze duidelijk beïnvloed door de blues, maar op deze ep zijn ook sterke invloeden te horen van singer-songwriters en New Orleans-jazz.

Toch vertonen vijf van de nummers een duidelijke samenhang door haar indrukwekkende stem in de met veel ruimte opgeroepen sfeer. Dingemans heeft een volle, diepe stem en haalt bovendien hard en lang uit. Dat geeft haar zang een onheilspellende, metalige lading: ze heeft een uitzonderlijk doorleefd geluid voor een zeventienjarige.

Producers Joost Verbraak en Jan van Bijnen creëerden

een rootsy, spookachtige stemming om haar heen door de drums en blaasinstrumenten van de eerste en de snaren en toetsen van de tweede. Ook Dingemans speelde overigens elektrische gitaar en piano.

Continue reading

Arlan Feiles – What Kind Of World

Not-Pop Records

EAN 0888295946261

 

zanger pur sang.

 

Op zijn zesde (!) album zette de Amerikaanse zanger, pianist en gitarist Arlan Feiles tien songs waarin hij gospel, soul, folk en rootsy americana zingt, terwijl hij in een nummer muzikaal ook nog in New Orleans terechtkomt.

Hij mengt die invloeden niet zozeer, maar wisselt ze af, zodat het gevaar van verbrokkeling dreigt. Feiles zingt echter zowel betrokken als emotioneel, waarmee hij de verschillende genres moeiteloos verbindt. Daarbij combineert hij Continue reading

Jodymoon – Firestone

rlr 48211

brandend vuur.

Op hun zevende album zetten zangeres-toetseniste Digna Janssen en zanger-gitarist Johan Smeets elf samen geschreven songs.

Daarin vormen Janssens piano, wurlitzer of orgel en Smeets’ akoestische of elektrische gitaar opnieuw de basis voor even soepele als rijke melodieën. Er is echter ook een kenmerkend verschil met hun vorige albums: hun in vijftien jaar tijd vervolmaakte, intieme geluid is nog kaler en indringender dan voorheen, doordat het contrast met een strijkkwartet in deze songs ontbreekt. Hoe mooi ook, Janssen en Smeets vonden die formule uitgewerkt, hoewel hij verrassend genoeg melodieus verrassende, met de vroegere strijkers vergelijkbare partijen op bugel speelt in de eerste twee songs.

In de andere negen songs koos hij voor een even open als helder geluid. Daarin klinken toetsen en gitaren hard en helder achter zijn zang en die van Janssen.

Om extra diepte in hun nummers te krijgen Continue reading

Malford Milligan and the Southern Aces – I Was A Witness

Suburban BURBCD223

 

indrukwekkende balans.

 

Op zijn nieuwe solo-cd zette de zwarte Texaanse soulzanger Malford Milligan twaalf songs. Hij schreef er tien, vaak met hulp van gitarist-producer Jack Hustinx, sologitarist Eric van Dijsseldonk of toetsenist Roel Spanjers, allen Southern Aces, en een met songschrijver Christon Kloosterboer. Ook nam hij opnieuw een song op van de in 2009 overleden singer-songwriter Stephen Bruton, een goede vriend van hem, en staat op de cd-versie nog ‘Until The Rain’, een bonussong van JW Roy en Connor James Thuote.

De nummers hangen nauw samen: Milligan bezingt de door rassentegenstellingen verscheurde VS en zijn eigen positie daarin. Zijn intense teksten en zang werden veroorzaakt doordat hij vanuit Continue reading

Fill the cracks with gold – Wolter Bosch

 

www.wolterbosch.nl

twee zielen.

Wolter Bosch, frontman van de Utrechtse heavy metal-band Intrusion, scheef voor zijn debuut als singer-songwriter elf songs die hij solo speelde en produceerde in zijn thuisstudio.

In mooie, aansprekende rootsmelodieën doseert hij zijn akoestische en elektrische gitaren zorgvuldig. Die ondersteunen zijn soms getergde, altijd emotionele zang overtuigend, drie keer met achtergrondzangeres Vanessa Hudig als extraatje. Bosch ontpopt zichzelf zo als talentvolle aanwinst.

 

***1/2

 

Fragmenten van deze recensie werden gepubliceerd in Heaven, 2, maart-april 2021.

Compadres – Bayou Moquitos

www.bayoumosquitos.com

meer dan feestelijk.

Voor hun vierde album namen de Bayou Mosquitos maar liefst zestien songs op. Die zijn net zo authentiek en veelzijdig als op hun vorige drie, want de cd is een echte staalkaart van de rootsmuziek: texmex natuurlijk, maar ook New Orleans-funk, klassieke soul, ballads van onder anderen John Prine, John Hiatt en James Taylor en uiteraard ook songs van The Band. Daartussen zitten dan ook nog twee nummers van zanger en slidegitarist Abel de Lange zelf, die naadloos opgaan in het geheel.

Het tekent de liefde voor allerlei americana van De Lange, Marius Bos – accordeon, piano, orgel en zang, Ad van Beusekom – staande bas en zang en Louis ter Burg – mandoline, dulcimer, shuitar en percussie.

Zij vormen de huidige bezetting van de groep, die dit jaar ook maar liefst dertig jaar bestaat.

De cd zit dan ook in een ‘plakboek’ waarin op een even impressionistische als interessante manier de geschiedenis van de band wordt geïllustreerd.

Die geeft een goed beeld van hun lange muzikale historie in binnen- én buitenland, inclusief Continue reading

Dieter van der Westen Eric van der Westen – The Sun Will Rise Again

 

www.dietervanderwesten.com

 

tedere troubadours.

 

Zanger-gitarist Dieter van der Westen en zijn broer en bassist Eric zijn bevlogen, veelzijdige muzikanten die onder eigen naam slechts in kleine kring bekend zijn. Dieter leidt wereldgroep Kasba, terwijl Eric onder anderen zanger-gitarist Habib Koaté, jazzblazer Kenny Wheeler en de Turkse popzangeres Zesen Aksu begeleidde.

Toch maakte Dieter van der Westen al in 2008 ‘Save my memories’, in 2016 ‘Old Oak Tree’ en in 2018 met Eric in zijn band ‘Me and You’, albums waarvoor hij americana schreef die varieerde van ingetogen tot funky.

Voor hun gezamenlijke gemaakte, akoestische nieuwe schreef hij acht songs, terwijl de broers ook drie covers opnamen: ‘Erie Canal’, ‘FFV’ en ‘St. James Infirmary’.

Het is een echte duoplaat: Continue reading

JMF – ‘Like Flowers Growing’

www.jmfmusic.nl

 

intense introspectie.

 

Vrij snel na zijn eind 2019 verschenen tweede album ‘Broken Hearts and Cancelled Dreams’ brengt de Zeeuw Jan François zijn nieuwe uit, misschien ook tot zijn eigen verrassing. Hij had namelijk een ep met vijf nummers gepland die hij live in de studio wilde opnemen. Toen daar door die overbekende reden niets van kwam, vloeiden er nog veel meer songs uit zijn pen.

Daarbij hield hij wel vast aan zijn oorspronkelijke opzet: Continue reading

Michael Ward with Dogs and Fishes – Blind Spot

 

www.michaelwardmusic.com

 

uit de dode hoek

 

Het eerste nummer van de acht die zanger-gitarist Michael Ward op zijn vijfde album zette, spat vanaf de eerste maat uit de speakers. Na een korte roffel jankt de leadgitaar in het intro al boven verleidende blazers uit, waarna Ward in drie coupletten zijn boosheid uitspuwt over de leugenachtigheid die de laatste jaren de standaard is geworden in de VS. Daarbij zoomt hij langzaam maar zeker in op Donald Trump zonder hem bij naam te noemen.

Of zijn band hem voortjaagt of hij die op sleeptouw neemt, is onduidelijk, maar dat hij de goede musici heeft voor zijn even virtuoze als vileine opener is dat wel: Continue reading

« Older posts