elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: recensies roots (Page 1 of 21)

Olustee – jj grey & mofro

Alligator ALCD 5018

oude glorie?

Op dit naar een dorpje in Florida vernoemde comebackalbum slaat voorman JJ Grey een heel andere toon aan dan op de negen jaar of langer geleden zeven uitgekomen studioalbums tot en met ‘Ol’Glory’.

De groep blijkt op dit door hemzelf geproduceerde comebackalbum eens te meer een voortuig van zijn songs en sound: opener ‘The Sea’ is verrassend genoeg een ballad die wordt gedomineerd door weelderige strijkers en gedempte blazers, een geluid waarin Grey’s akoestische gitaar langdurig verzinkt. Gebleven is de emotionele stem waarmee hij zijn liefde voor de nachtelijke zee bezingt, maar muzikaal verwijdert hij zich wel erg ver van zijn kenmerkend kale funk.

In ‘Top of the World’, het tweede nummer, domineert de bekende swing met blazers en uitbundige achtergrondzangeressen wel, terwijl Grey zijn feelgood-tekst zingt. Het erop volgende ‘On A Breeze’ lijkt qua geluid

Continue reading

At The Opera – Torgeir Waldemar

Jansen Records

www.torgeirwaldemar.com

zeldzaam intens

De Noorse singer-songwriter Torgeir Waldemar zette op zijn livealbum elf songs die hij opnam in het operagebouw in Oslo in 2022. In die nummers blikt hij terug op de twee EP’s en drie albums die hij sinds 2012 solo maakte.

Dat doet hij in een eigenzinnige mix van folk en rootsrock, terwijl hij  in sommige songs ook strijkers inzet, waarmee hij dan de brug naar popmuziek slaat.

Toch doet Waldemar geen concessies aan zijn publiek, want hij koos veel

Continue reading

‘Sailin’ Shoes Deluxe Edition’ en ‘Dixie Chicken Deluxe Edition’

‘Sailin’ Shoes Deluxe Edition’ – Little Feat

Warner Records 603497837431

‘Dixie Chicken Deluxe Edition’ – Little Feat

Warner Records 603497837461

hoogstaande heimweemuziek

Voor de fans zit de kracht van de rereleases van Little Feat’s tweede en derde album niet in het feit dat die geremasterd zijn, maar in de alternatieve versies van klassiekers van beide, in de eerder niet uitgebrachte songs én in het concert dat deel uitmaakt van ieder van deze twee heruitgaves.

Natuurlijk, de oorspronkelijke albums klinken door in deze versies iets ruimtelijker en helderder, maar niet spectaculair anders. Daarvoor zijn de songs misschien ook te zeer in het audiogeheugen van de fans gebrand, al zouden deze twee dubbelaars ook  een prachtige kennismaking zijn voor de miljoenen die nog geen fan zijn én voor de Amerikaanse Rock & Roll Hall of Fame, die de groep zelfs nog nooit heeft genomineerd, dit in tegenstelling tot veel inmiddels terecht al lang vergeten eendagsvliegen.

Op ‘Sailin’ Shoes’ is de viermansbezetting te horen die op de ‘Dixie Chicken’ zou worden uitgebreid tot zes: drummer Ritchie Hayward, bassist Roy Estrada, toetsenist-zanger Bill Payne en slidegitarist-zanger Lowell George. De elf songs op dat tweede album zijn sterk geïnspireerd op

Continue reading

By Now – Heather Little

NTK2401HL

www.heatherlittlemusic.com

loutering

De Texaanse songschrijver Heather Little maakte ondanks een carrière van zo’n twintig jaar nu pas haar tweede album, na haar eerste in 2013 te hebben uitgebracht.

Aan het begin van haar loopbaan schreef ze ‘Minefield’ met de dwarse countryzanger Travis Meadows en ‘Gunpowder and Lead’ en ‘Me and Charlie Talkin’ met Miranda Lambert. Die songs werden ook door Lambert opgenomen, al kwam het succes Little daarna niet aanwaaien: na een scheiding werd ze conciërge op de school waar Lambert op gezeten had om geld te verdienen voor de opvoeding van haar kinderen en hoorde ze ringtone van hun songs regelmatig, bijvoorbeeld als ze de toiletten schoonmaakte.

Inmiddels heeft ze twee keer

Continue reading

Only Luna Knows – Giulia Millanta

UGM08

www.giuliamillanta.com

twee schelven hooi

De in Florence geboren maar in Austin, Texas wonende singer-songwriter Giulia Millanta sneed de muzikale banden met geboorteland Italië nooit helemaal door: haar albums ‘Moonbeam Parade’ (2016) en ‘Tomorrow Is a Bird’ (2018) waren helemaal Engelstalig, terwijl ze op ‘The Funambulist (Songs from the High Wire)’ (2014) en ‘Conversation with a Ghost’ (2020) sommige songs geheel of gedeeltelijk in het Italiaans zong.

Toch overheerste op al die albums de rootsmuziek, terwijl Millanta zich ook steeds meer een tekstschrijver van klasse toonde in autobiografische teksten vol verlies, verlangen en verliefdheid, liefde en lust.

In de tien nummers op haar negende album haalt ze de banden met haar geboorteland aan: ze nam ze in Italië op met drummer Diego Sapignoli, contrabassist Danilo Gallo, gitarist-toetsenist en producer Don Antonio en een Italiaanse violist, cellist en gitarist. Vijf van de songs zong ze ook helemaal of deels in haar moedertaal.

Door dat aantal zijn die nummers een bepalende factor en benadrukken ze ook het contrast met haar Engelse songs:

Continue reading

Who Will You Believe – The Pernice Brothers

New West Records 6580

geloofwaardige songsmid

Ook op de achtste album van de Pentice Brothers sinds 1998 is Joe Pernice de centrale man: hij speelde gitaar, bas, toetsen en percussie, produceerde de twaalf door hem geschreven songs en was een van de opnametechnici.

Dat de Pernice Brothers toch een groep zijn, blijkt uit het feit dat broer Bob en Peyton Pinkerton weer gitaar spelen en Michael Belitsky en Pat Berkery de drummers zijn, terwijl Michael McKenzie ook gitaar, bas, toetsen en percussie speelde en Liam Jaeger gitaar, bas, toetsen, drums, percussie. Bovendien zing jaeger ook, terwijl ex-bandlid en Joe Pernice’ vrouw Laura Stein dat incidenteel op de achtergrond doet.

Muzikaal eert Joe Pernice net als eerdere albums zowel de

Continue reading

El Viejo – Corb Lund

New West NW6568

tijdloos

De Canadees Corb Lund won vele Canadian Country Music Awards en Juno’s, de Canadese Grammy. Ondanks tien eerdere albums is hij in Europa echter nog altijd vrijwel onontdekt. Wel werd hem ook hier een grote toekomst voorspeld met albums als ‘Cabin Fever’(2012), ‘Counterfeit Blues’ (2014) en ‘Things That Can’t Be Undone’ (2015), maar zijn momentum ging voorbij.

Deze elf door hem geschreven nummers zouden zijn verlate ontdekking moeten zijn, want Lund en zijn Hurtin’ Albertans spelen mooie rootsy songs met invloeden uit country, folk, Tex-mex, blues en rootsrock. Ze voeren je dan ook direct naar het Amerikaanse heartland.

Drummer Lyle Molzan, bassist-harmonicaspeler Sean Burns, gitarist, banjo- en mandolinespeler Grant Siemens en Lund zelf

Continue reading

The Alders & The Ashes – The Hello Darlins

Continental Song City CSCCD 1203

jeugdige overmoed

‘Go By Feel’, het debuut van de Canadese The Hello Darlins uit 2019, bevatte elf songs met invloeden uit blues, country en gospel, hoewel die niet altijd versmolten.

De kerst-EP’s ‘Heart in the Snow’ (2020) was wel consistent van sfeer, maar ‘In the Sundust’ (2023) weer niet: die laatste bevatte vijf songs die nu op deze dubbelaar staan en slechts twee andere.

Zangeres Candace Lacinda en toetsenist Mike Little hebben echter aan inspiratie geen gebrek, want op dit album staan zestien nummers, waarvan een in een lange en een kortere (radio)versie.

Ze schreven opnieuw songs in verschillende stijlen: radiovriendelijke rock, traditionele country, blues en ballads. Vaak doen ze dat samen, soms met gitarist Murray Pulver en soms doet Lacinda dat alleen. Gitarist Russell Broom is het vierde groepslid, want een vaste ritmesectie heeft de band niet.

Producers Little en Pulver huurden daarom drummer Chad Cromwell en bassist Bob Glaub in, twee sessiemuzikanten met een lange staat van dienst en een grote veelzijdigheid.

Die verscheidenheid is

Continue reading

Ain’t No Hollywood Girl – Nienke Dingemans

HCR033

www.nienkedingemans.com

verbreding of verbrokkeling?

Deze tien songs van de jonge bluesy singer-songwriter Nienke Dingemans vormen de opvolger van haar EP ‘Devil on my Shoulder’, haar indrukwekkende debuut-EP door de rootsy intensiteit en haar doordringende, metalen stem.

Opener ‘Hollywood Girl’ sluit daarbij nauw aan met zijn open geluid, net als de andere songs opnieuw geproduceerd door Joost Verbraak en Jan van Bijnen. Geassisteerd door bassist Joris Verbogt bespeelden zij ook de meeste instrumenten: Van Bijnen harmonica, zijn melancholiek tokkelende banjo en zijn zoekende lapsteel en Verbraak drums, percussie en  diens trompet die om Dingemans’ introspectieve zang heen zwerft.

De erop volgende nummers zijn eveneens rootsy: galopperende country, een ruimtelijke ballad en rockabilly vormen een uiteenlopend, maar logisch vervolg op haar eerste.

In ‘A Place Called Home’ tapt ze onverwacht uit nog twee andere vaatjes.

Continue reading

Jesper Lindell – Before the Sun

GG Records/Border GG43

www.jesperlindell.com

wat een band!

De muzikale weg van de Zweedse zanger-gitarist Jesper Lindell is grillig: hij zat in een groep die ‘King Harvest’ heette naar het nummer van The Band, nam een album op voor BMG dat niet beviel en dus niet uitkwam, toerde als gitarist met Bryan Ferry en nam daarna in 2017 de EP ‘Little Less Blue’ op, opnieuw voor BMG. Daarvan vond ‘Moving Slow’ respons op Spotify.

Dat leverde het budget op voor een opvolger, maar degenen die in hem geloofden ruimden het veld en weer verdween daarmee BMG’s vertrouwen in hem. Dat spreadsheetmanagement dwong hem ertoe zijn contract af te kopen en in 2019 ‘Everyday Dreams’ zelf uit te brengen.

Zijn internationale tournee daarna werd geannuleerd toen corona uitbrak en ook speelde Lindell’s nierziekte zo op, dat een transplantatie noodzakelijk bleek. Toch bracht hij het met een groep opgenomen album ‘Twilights’ (2022) uit en ‘Windows Vol. 1’, een solo-EP (2023).

Al verwerkt hij zijn inspiratie wel hoorbaar op zijn eigen manier, hij is op die albums

Continue reading
« Older posts