Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Archive for the ‘Nieuws’ Category

Bruce Springsteen: geen tankstation

zondag, augustus 1st, 2021

Bruce Springsteen heeft de kans om een tankstation naar hem te laten vernoemen beleefd afgeslagen.

Dat aanbod kwam van de staat New Jersey, die in samenwerking met de New Jersey Hall of Fame een aantal beroemdheden wil eren door tankstations langs  de Garden State Highway naar hen te vernoemen. Dat is dan inclusief een vitrine met voorwerpen en een monitor waarop beelden van de beroemdheid in kwestie te zien zullen zijn en posters die zijn ontworpen door de ook uit New Jersey afkomstige architect Michel Grave.

New Jersey heeft Whitney Houston, Jon Bon Jovi en Frank Sinatra in gedachten, maar daarnaast ook onder anderen schrijfster Toni Morrison en acteur James Gandolfini: (more…)

Lindsey Buckingham: ontslag schaadt Fleetwood Mac

zondag, augustus 1st, 2021

Lyndsey Buckingham heeft gezegd dat zijn ontslag uit Fleetwood Mac de reputatie van de band schaadt.

In de podcast WTF van stand up-comedian en schrijver Marc Maron legt Buckingham uit dat hij de groep had gevraagd drie maanden de tijd te krijgen voor het uitbrengen van een soloalbum en het maken van een tournee door de VS.

Slechts ‘één persoon’ gunde hem die tijd niet, zegt hij dan semi-mysterieus, alvorens te bevestigen dat het inderdaad om Stevie Nicks gaat.

Nauurlijk vindt hij dat kinderachtig gezien het feit dat hij op dat moment al 43 jaar deel uitmaakte van de groep.

Dat was dan weer de aanleiding tot allerlei ander kinderachtig gedrag. Dat kwam vermoedelijk van beide kanten, want over wat er dan exact gebeurde, hult Buckingham zich in stilzwijgen.

Toen dat ertoe leidde dat Nicks weigerde nog langer met hem samen te werken, voelde geen van de anderen zich sterk genoeg om het voor hem op te nemen, al hadden ze dat misschien kunnen en moeten doen, zo concludeert Buckingham.

Buckingham voegt eraan toe dat hij weet dat hij soms moeilijk in de omgang is, maar dat de gebeurtenissen in het grotere perspectief van Fleetwood Mac als geheel moet zien.

Als je alles in ogenschouw neemt wat zich in de groep heeft afgespeeld en wat de leden overwonnen hebben om het hogere belang te dienen, vindt hij het heel teleurstellend.

Fleetwood Mac stond volgens hem dan ook voor meer dan de muziek alleen: de groep was ook een symbool voor het overwinnen van moeilijkheden.

Dat dit conflict kon plaatsvinden als gevolg van zwaktes, die van hemzelf inbegrepen, heeft de reputatie van Fleetwood Mac beschadigd.

Of dat nu een filosofische wijsheid is, zij het achteraf, of een nieuwe aflevering in de reeks ‘Eindeloos zelfbeklag’, kun je zelf beoordelen: (more…)

Joni Mitchell: release live-opnamen uit maart 1968 gepland

vrijdag, juli 30th, 2021

Van Joni Mitchell komen vroege live-opnamen uit als onderdeel van de aangekondigde box ‘Joni Mitchell Archives Vol. 2: The Reprise Years (1968-1971)’.

Het gaat om twee sets die ze speelde in maart 1968 Le Hibou Coffee House in Ottawa.

Mitchell trad daar voor het uitkomen van haar debuut ‘Song To A Seagull’ twee weken lang op.

Bijzonder is dat Jimi Hendrix deze opnames maakte, helemaal als je weet, dat hij dat deed terwijl hij voor het podium op de grond zat.

Hij trad op in het Capitol Theatre in die periode. Hij schreef erover in zijn dagboek: ‘Talked with Joni on the phone. I think I’ll record her tonight with my excellent tape recorder (knock on wood)… hmmm… can’t find any wood… everything’s plastic, Went down tot he little club to see Joni – fantastic girl with heaven voice.’

Een paar dagen nadat Hendrix de optredens opnam, werden zijn bandjes gestolen. Daardoor werd jarenlang gedacht dat de opnames verloren waren, totdat ze recentelijk opdoken in een privécollectie. De eigenaar doneerde ze aan de Library and Archives Canada, waarna ze weer bij Mitchell terechtkwamen.

‘The Dawntreader’ is inmiddels te horen: (more…)

boxset Aretha Franklin

vrijdag, juli 30th, 2021

Rhino brengt vandaag de boxset ‘ARETHA’ uit.

In die box zit Franklin’s hele muzikale loopbaan plus nog allerlei niet eerder uitgebracht materiaal.

Het gaat daarbij om 81 nummers van de in augustus 2018 overleden ‘queen of soul’. Ze zijn niet alleen chronologisch geordend, maar ook geremasterd.

De liner notes zijn van de hand van Rochelle Riley en David Nathan. Riley is schrijfster en directeur kunst en cultuur van Detroit en Nathan is oprichter van soulmusic.com en historicus. Bovendien interviewde hij Franklin meerdere keren.

‘ARETHA’ verschijnt in verschillende formaten: als enkele cd, als dubbel-lp en als een vier cd’s tellende box.

 

Eerdere berichten over Aretha Franklin vind je in de categorie Nieuws.

 

Loes Swinkels ‘Ocean Heart’: ook op cd

woensdag, juli 28th, 2021

Singer-songwriter Loes Swinkels’ mooie derde album ‘Ocean Heart’ is al een tijdje uit, maar alleen als download.

Dat vonden wij jammer, want wij zijn gehecht aan een fysieke versie, liefst met tekstboekje.

We zijn dus heel blij met de cd-versie die Swinkels inmiddels heeft uitgebracht.

Bovendien zijn de hoes en het tekstboekje ook nog eens prachtig uitgevoerd in stemmige, op elkaar afgestemde kleuren en bevat het boekje zowel de teksten als de namen van de muzikanten in kleuren die wij ook bij minder licht kunnen lezen: een perfect pakket!

De cd is te koop via Swinkels’ website voor 17,50, een koopje dus: (more…)

Steely Dan: tournee plus twee live-albums

woensdag, juli 28th, 2021

Van Steely Dan komen op 24 september maar liefst twee live-albums uit, al klopt deze zin ook weer niet helemaal: een van de twee is inderdaad van Steely Dan, tegenwoordig het voertuig van Donald Fagen, en de andere is een liveversie van Fagen’s ‘The Nightfly’,  in 2019 opgenomen door de muzikanten die Fagen huurt om Steely Dan live vorm te geven.

Die releases zijn zowel digitaal als op cd. Op 1 oktober verschijnen beide albums dan ook op 180 grams-vinyl.

‘Steely Dan – Northeast Corridor: Steely Dan live!’ is het eerste livealbum van de band in 25 jaar tijd, al verscheen in 2008 nog wel de op cd gezette geluidsband van een dvd met een concert uit 2000.

De setlist scheelt dan ook niet zo heel veel, want het oeuvre van Steely Dan kent nu eenmaal veel klassiekers: (more…)

Kippenvel aflevering 683 van 27 juli

dinsdag, juli 27th, 2021

In Kippenvel 683 draaien we songs van Flip Noorman en Beatrice van der Poel, Lyle Lovett en Ilse De Lange en nieuw of recent werk van Loes Swinkels en Korthuis/Pol & Band. In het eerste uur hebben we een Een-tweetje met songs van twee albums die in George Martin’s AIR- studio’s op Montserrat werden opgenomen en in De rode draad leggen wij de verbanden tussen Chuck E. Weiss, Tom Waits en Rickie Lee Jones nog maar eens bloot, inzoomend op de nachtvlinder Weiss zelf. Dat is dus opnieuw twee uur muziek voor wie wil luisteren!

 

Flip Noorman: ‘Amor Fati’

dinsdag, juli 27th, 2021

De dwarse singer-songwriter Flip Noorman heeft een nieuw album opgenomen.

‘Amor Fati’ was bedoeld als kerstvoorstelling en werd opgenomen als ‘theatrale thuisbelevenis’.

Van de voorgenomen tournee kwam niets terecht, want corona gooide ook roet in Noormans eten. Wel maakte Noorman er een digitaal concert van.

Op 27 augustus komt het album ‘Amor fati’ alsnog uit en ter gelegenheid daarvan speelt Noorman de voorstelling nog eenmaal, maar dan in Theater Walhalla in Rotterdam.

Kaarten daarvoor zijn nu al te bestellen. Bij de prijs voor een kaartje is het album inbegrepen, al kun je het ook bestellen zonder naar de voorstelling te gaan: (more…)

U2-bassist Adam Clayton: soloalbum Bono? best, hoor

dinsdag, juli 27th, 2021

U2-bassist Adam Clayton heeft gezegd dat Larry Mullen jr, The Edge en hij het best zouden vinden als Bono een soloalbum zou willen maken.

Sterker nog, Clayton en de twee anderen zouden hem daarin stimuleren, zo zei de bassist in de podcast ‘Rockenteurs’, waarin de gastheren Gary Kemp en Guy Pratt praten met muzikanten.

Hoewel de gasten centraal staan en de gastheren de aangevers zijn, is er in grote delen van het interview sprake van een gesprek, want Kemp en Pratt vertellen zelf ook het nodige.

Dat levert prettig luistervoer op, wat Kemp en Pratt zijn zelf natuurlijk ook door de wel geverfde musici en praten dus op hetzelfde niveau mee.

Dat werkt, want Clayton gaat uitgebreid in op wat het tweetal hem voorhoudt.

Zo vertelt hij ook, dat de leden van U2 een aantal van de songs heeft opgenomen in akoestische versies en in andere toonsoorten om zichzelf uit te dagen.

Een daarvan is bedoeld voor de soundtrack van ‘Sing 2’.

Verder is Bono tijdens de lockdown blijkbaar begonnen aan zijn memoires. Dat bljkt althans aan een terloopse vraag, die Clayton al even nonchalant beantwoordt.

Clayton vertelt ook uitgebreid over de groei van de band en de jaren waarin hij verslaafd was: (more…)

erven James Brown: eindelijk akkoord erfenis

maandag, juli 26th, 2021

Vijftien jaar na de dood van James Brown hebben de familieleden een akkoord bereikt over de verdeling van de erfenis van de zanger.

Tomi Rae Hynie, Brown’s vierde vrouw, wilde een deel van de erfenis, maar die eis werd afgewezen door een rechter: ten tijde van haar huwelijk met Brown was Hynie nog getrouwd, al had zij na haar huwelijk met Brown geprobeerd dat vorige huwelijk te laten ontbinden.

Haar echtgenoot bleek op zijn beurt namelijk in Pakistan ook al getrouwd te zijn met drie andere vrouwen, maar het hooggerechtshof van South Carolina wees Hynie’s verzoek verleden jaar juni  af.

Haar claim op een derde van de nalatenschap van Brown komt door die nieuwe uitspraak van de rechter te vervallen, waardoor Brown’s  kinderen de komende jaren het copyright op zijn songs zullen terugkrijgen, als daarvoor de wettelijke termijn is aangebroken.

Dat betekent op termijn een hele hoop inkomsten voor hen.

Details over de overeenkomst tussen de betrokkenen zijn niet bekend gemaakt, dus of Hynie meedeelt, weet bijna niemand.

Ook eerder werd al er flink op los geruzied door alle betrokkenen, doordat Brown veel geld wilde nalaten voor een fonds voor studiebeurzen voor arme studenten in South Carolina en Georgia en maar weinig aan zijn familieleden.

 

Eerdere berichten daarover en andere berichten over Brown lees je in de categorie Nieuws.