Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Archive for the ‘Nieuws’ Category

ABBA: alweer derde single nieuwe album

zaterdag, oktober 23rd, 2021

ABBA heeft ‘Just A Notion’ uitgebracht. Het is de derde single van hun voor 5 november aangekondigde reüniealbum ‘Voyage’.

Het is na de teleurstellende nummers ‘I Still Have Faith In You’ en ‘Don’t Shut Me Down’ het eerste échte’ ABBA-nummer, maar dat is ook wel logisch: het werd al opgenomen voor ‘Voulez-vous’, in 1978 het zesde album.

Het viel toen echter af, al zegt Björn Ulvaeus nu niet meer te weten waarom.

De zang dateert ook uit dat jaar, al heeft Benny Andersson de muziek opnieuw opgenomen. Daarbij is hij echter heel dicht bij het geluid gebleven dat de groep groot maakte.

Wij zijn het helemaal met hem eens, want met het uptemporitme, de unisono zang, de pianosolo en de ondersteunende blazers heeft ‘Just A Notion’ nu precies dat vrolijke geluid dat het tot een archetypisch ABBA-nummer maakt: (more…)

Little Feat weer op tournee

vrijdag, oktober 22nd, 2021

Ondanks het overlijden van Paul Barrere gaat Little Feat weer op tournee door de VS.

Eerst doen percussionist Sam Clayton, bassist Kenney Gradney, toetsenist Bill Payne en gitarist Fred Tackett met twee nieuwe leden: gitarist Scott Sharrard en drummer Tony Leone.

Vanaf 11 november tot en met 21 november doen ze negen optredens van hun ‘By Request-tournee’ en dan vanaf 19 januari tot en met 27 januari weer zeven.

Vervolgens gaan ze met kapitaalkrachtige fans een aantal dagen naar Jamaica. Daar preken ze muzikaal gezellig voor eigen parochie  van 30 januari tot en met 5  februari en dan volgt de klap op de vuurpijl: vanaf 4 maart tot en met 27 maart doen ze zeventien optredens in het kader van de ‘Waiting For Columbus Tour’ en van 9 april tot en met 21 april nog eens vijf.

Met al die optredens eren ze hun verleden uitbundig, want we kunnen wel raden wat de titels van de verzoeknummers zullen zijn en dat dubbele livealbum was inderdaad het hoogtepunt van het tijdperk waarin de band werd aangevoerd door gitarist-zanger, songschrijver en querulant Lowell George.

Opvallend is het grote aantal optredens in relatief weinig dagen, waarmee duidelijk wordt dat de groep zichzelf niet spaart.

Of  de groep daarmee definitief verwordt tot de beste Little Feat-coverband ter wereld of ook nog een toekomst heeft, zal de tijd ons moeten leren. Juist doordat wij al heel lang fans zijn, zou alleen en album met goed, nieuw werk daarbij helpen…. (more…)

David Crosby kijkt terug

vrijdag, oktober 22nd, 2021

In een interview met  Ultimate Classic Rock vertelt David Crosby over het opnemen van ‘If I Could Only remember My Name’ na de dood van zijn vriendin Christine Hinton.

Hij beschrijft hoe de magie van muziek maken het tjdens de nachtelijke opnamen won van zijn verdriet en de hoofdrol die Grateful Dead-voorman Jerry Garcia daarbij speelde.

Hij gaat in op de betekenis van de teksten van ‘Laughing’ en ‘Cowboy Movie’, maar kijkt ook terug op de nu voor het eerst uitgebrachte songs ‘’ Coast Road’ en ‘Dancer’: (more…)

Tori Amos op haar praatstoel

vrijdag, oktober 22nd, 2021

Michael Dwyer van de Australische Sunday Moring Herald is duidelijk een fan van Tori Amos.

Dat is niet altijd een slechte zaak voor een interviewer, want misschien laat Amos daardoor meer het achterste van haar tong zien in het telefonische vraaggesprek dat Dwyer met haar had naar aanleiding van haar op 29 oktober verschijnende album ‘Ocean To Ocean’.

In dat gesprek speelt haar overleden moeder een hoofdrol, net als haar Cherokee-grootvader Calvin Copeland en de muzen die haar tegen haar praatten en haar inspireerden voor de songs op haar nieuwe album..

Dwyer brengt daarvan niet alleen songs als het titelnummer, ’29 Years’en “How Glass Is Made’ ter sprake, maar ook Amos’ autobiografie ‘Resistance’, die verleden jaar verscheen.

Amos’ woorden worden in dit ongetwijfeld geredigeerde interview weergegeven als de lezer bij het gesprek tussen haar en Dwyer aanwezig is en dat leest lekker: (more…)

Tom Petty-documentaire: ‘Tom Petty, Somewhere You Feel Free: the Making of ‘Wildflowers’ ’

woensdag, oktober 20th, 2021

Op 20 oktober komt de documentaire ‘Tom Petty, Somewhere You feel Free: the Making of ‘Wildflowers’ ’ uit. Die datum is niet toevallig, want dat is Petty’s geboortedag.

Die gaat draaien in bioscopen over de hele wereld, zo wordt aangekondigd, al is dat alleen op 20 en 21 oktober. Daardoor denken wij dat Nederland daarbij niet vooraan in de rij zal staan.

Regisseur Mary Wharton kreeg al onderscheidingen voor de anderhalf uur durende documentaire op het Boulder Film festival en het South By Southwest Film Festival.

Wharton stelde de film samen uit opname die tussen 1993 en 1995 werden gemaakt door Martyn Atkins, die de opnamen van Petty’s soloalbum ‘Wildflowers’ vastlegde, maar ook van songs met de voltallige Heartbreakers, zoals de kraker ‘Mary Jane’s Last Dance’.

Zo goed als alle details vind je hier: (more…)

film bij Neil Young and Crazy Horse’s ‘Barn’

woensdag, oktober 20th, 2021

Bij de Deluxe Edition van ‘Barn’, het voor 10 december aangekondigde album van Neil Young and Crazy Horse, zit een film gemaakt door Darryl Hannah, Young’s vrouw.

Zij maakte al eerder films van Young’s ‘Fireside Sessions’. Die blonken vooral uit in een amateuristische cameravoering en overstegen het niveau van een filmpje van een kinderverjaardag dan ook niet, zij het dan ook gemaakt door het liefhebbende familielid dat als enige een achtmillimeter-camera bezat.

Dat de film ook los te koop zal zijn, vermelden we dan ook voor de volledigheid…

 

Eerdere berichten over Neil Young mét en zonder Crazy Horse vind je in de categorieën Nieuws, Rootsmuziek op radio, tv en internet, Dossier Crisis in de platenindustrie  en Dossier Popmuziek en politiek.

De recensie van ‘Homegrown’ vind je in de categorie Recensies singer-songwriter en die van ‘Colorado’ in Recensies rock.

Kippenvel aflevering 693 van 19 oktober

dinsdag, oktober 19th, 2021

Vanavond hoor je in Kippenvel songs van de Teskey Brothers en Jude Johnstone, Liseth Horsten en Joan Armatrading en nieuw of recent werk van Dieter en Eric van der Westen, Maarten Heijmans en Band en Van Wyck.

In ons Een-tweetje besteden we ook aandacht aan nieuw werk, namelijk van de Matthews Baartmans Conspiracy en dat is nu voor de verandering eens een mooie samenzwering, en een vruchtbare bovendien, met een album én een ep.

In De rode draad zit nieuw oud werk van David Crosby, want zijn ‘If I Could Only Remember My Name’ is uit in een 50th Anniversary Edition. Wie onze recensie las, weet dat dat album een heel stel mooie extra songs bevat en daar gaan we er vanavond vier van draaien. Dat is dus ook deze week weer twee uur muziek voor wie wil luisteren!

 

Paul McCartney verklaart inspiratie ‘Eleanor Rigby’

dinsdag, oktober 19th, 2021

In een voorpublicatie van zijn boek ‘Lyrics: 1956 to the Present’ heeft Paul McCartney uit de doeken gedaan waar de inspiratie voor ‘Eleanor Rigby’ vandaan kwam.

Hij egt uit hoe hij als padvinder  tijdens een actie van ‘heitje voor een karweitje’ met een oude dame in contact kwam voor wie hij ook later boodschappen deed.

Via een associatie komt hij uit bij hoe hij lid werd van The Quarry Men, de band van John Lennon, maar ook hoe ook andere keren een gelukkig toeval grote invloed had, zoals het bij toeval achterstevoren afspelen van een gitaarsolo, hoe hij aan de namen Eleanor Rigby en Father McKenzie kwam én wat William S. Burroughs van die song vond.

‘The Lyrics: 1956 to the Present’ komt uit op 2 november en op basis van onderstaand fragment kunnen we bijna niet wachten, want het boek bevat 154 teksten: (more…)

Adele: Amerikaanse tv-special ‘30’

dinsdag, oktober 19th, 2021

Adele heeft het Amerikaanse netwerk CBS uitverkoren voor het uitzenden van een special over haar en haar vierde album ’30’, uitgaande van het feit dat alle netwerken en streamers in de VS erom vochten.

Op 14 november as. wordt ‘Adele: One Night Only’ uitgezonden, een twee uur durende special met daarin zowel een optreden als een interview met Oprah Winfrey. Dat vindt inderdaad plaats in haar rozentuin, sinds haar interview met Harry en Meghan een iconische locatie, die daarin door het interview met Adele, de koningin van de pop, bevestigd wordt.

Onderwerpen zijn vanzelfsprekend haar nieuwe album, de verhalen achter de songs, haar leven na de scheiding van Simon Konecki, het opvoeden van haar zoon Angelo en haar lichamelijke transformatie door een streng fitnessregime.

Of wij die special ook kunnen zien? We wachten af…

 

Eerdere berichten over Adele vind je in de categorie Nieuws.

 

eerste single Neil Young and Crazy Horse’s ‘Barn’

zondag, oktober 17th, 2021

Inmiddels is ‘Song of the Seasons’ voor iedereen te horen en niet alleen meer voor abonnees op Neil Young’s website.

Het blijkt een uitermate ingetogen folksong met een ritme dat wordt bepaald door Young’s akoestische gitaar en drummer Ralph Molina’s brushes. Nils Lofgren’s accordeon is het solo-instrument dat vanaf het begin om Young’s zang heen soleert, maar van elektrische gitaren is geen spoor.

Young zingt zijn tekst, die gedeeltelijk liefdeslied lijkt en gedeeltelijk een allegorische tekst over eenheid, zachtjes voor zich heen.

Daarmee lijkt het qua sfeer nog het meest op een song van ‘Comes A Time’ uit 1978, Young’s ons toch echt te gelikte country-album.

‘Colorado’ was echter ook uiterst wisselvallig van sfeer, dus misschien komt het nog goed: (more…)