elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Nieuws (Page 1 of 589)

Kippenvel 759 van 30 mei

In Kippenvel 759 draai ik vanavond songs van Felan en Eva Cassidy, Manassas en Paul Simon en nieuw of recent werk van Graham Nash en Taj Mahal, Abe Partidge en Jan Olsen, Iris Penning en Meschiya Lake & the New Movement.

In het Een-tweetje draai ik drie songs van Dan Tuffy, waarvan een van zijn nieuwe album ‘Country Star’, en in De rode draad draai ik vijf songs uit de lange loopbaan van de door mij bewonderde Tom Waits. Het gerucht gaat immers dat hij weer aan het schrijven is en dus misschien ook wel aan het opnemen: songs dus uit de bootlegserie ‘Tales from the Underground’.

Dat is dus ook vanavond tussen acht en tien weer twee uur muziek voor wie wil luisteren: dit is Kippenvel!

Paul Simon doof aan linkeroor

Paul Simon heeft in een interview met The Times gezegd dat hij het gehoor in zijn linkeroor heeft verloren. Dat gebeurde tijdens het schrijven van de muziek voor zijn recent uitgekomen ‘Seven Psalms’.

Doordat niemand daarvoor een oorzaak kon vinden, voelde de zanger zich gefrustreerd en geërgerd, maar hij dacht dat het misschien wel vanzelf zou overgaan.

Daardoor kan hij in de toekomst misschien iet meer optreden, maar dat heeft volgens Simon ook een voordeel: hij hoeft dan ook niet langer de nummers te spelen die hem de keel uithangen.

Het gevoel dat hem vaak overviel tijdens ‘You Can Call me Al’ zal hem dan in ieder geval bespaard worden, zo zegt hij: vaak dacht hij dan deel uit te maken van een Paul Simon-coverband…

Eerdere berichten over Paul Simon vind je in de categorie Nieuws.

Ringo Starr: geen memoires en wel hierom!

Ringo Starr gaat geen memoires schrijven.

Daarvan is de ex-Beatle overtuigd, al is hem verschillende keren een niet te weigeren aanbod gedaan.

De reden is dat hem steeds is gevraagd te beginnen bij het moment dat hij in 1962 lid werd van de Beatles.

Daarin heeft hij geen zin, zo zei hij in een interview met USA Today, want ‘ik zou al drie delen nodig hebben om bij dat moment te komen.’ Bovendien heeft hij er geen zin een boek te schrijven over Ringo de drummer, ‘want we zijn allemaal een beetje meer dan dat.’

Herinneringen ophalen wil hij echter wel, zoals aan een muzikant uit de begeleidingsgroep van zangeres Helen Shapiro. Starr vroeg hoe oud hij was en hij antwoordde: ‘veertig.’ Starr reageerde volgens eigen zeggen verbijsterd: “veertig? Donder op en je doet het nog steeds?’, maar hij zegt ook dat je dat nu eenmaal zo voelt als je je jonger bent:

Continue reading

nieuw album soulzanger William Bell

Sinds ‘This is Where I Live’ ben ik fan van soulzanger William Bell, al had ik Marc Cohn nodig om hem te ontdekken. Cohn en John Leventhal waren blijkbaar al fans van hem en schreven er samen met Bell vijf songs voor.

Bovendien produceerde Leventhal alle twaalf nummers en speelde hij er ook zo ongeveer alle instrumenten op, terwijl Cohn een van de achtergrondzangers was.

‘This Is Where I Live’ overtuigde niet alleen mij moeiteloos, Bell kreeg voor dat album in 2017 een Grammy in de categorie americana.

Daarna werd het lang stil, behalve dan ik Kippenvel, want ik bleef er songs van draaien. Niet alleen de nieuwe versie van ‘Born Under A Bad Sign’, het nummer dat Bell en Booker T. Jones schreven en dat in 1967 een hit werd voor Albert King, maar ook andere songs.

Nu heeft Bell een nieuw album uit. ‘One Day Closer To Home’ bevat twaalf songs, waaronder het in december van verleden jaar als single uitgekomen titelnummer:

Continue reading

Stephen Stills haalt herinneringen op in ‘Uncut’

Wat precies de reden is voor het Engelse ‘Uncut’ om te bellen met Stephen Stills weet ik ook niet, maar het begin van het interview smaakt inderdaad naar meer.

Dat ook door de foto, genomen in de tijd dat Stills de hemel nog leek te bestormen, maar natuurlijk vooral door zijn herinneringen aan 1970, die hij uitgebreid mag ophalen.

Natuurlijk ligt daarbij het accent op zijn tijdelijke verhuizing naar Engeland, waar hij het buitenhuis van Ringo Starr en diens vrouw Maureen kocht.

Daarover schreef hij bijvoorbeeld het prachtige ‘Johnny’s Garden’, dat op het album van de door Stills gevormde groep Manassas staat.

De namen van Eric Clapton en Jimi Hendrix vallen in het begin van dit vraaggesprek als rijpe appelen uit een boom, maar ook die van CSNY-bassist Calvin ‘Fuzzy’ Samuel, die zichzelf blijkbaar niet alleen een weg de studio in blufte, maar ook in de livebezetting van Crosby, Stills, Nash & Young en in Manassas.

Het gratis gedeelte van het vraaggesprek op de website is uiteraard een lokkertje, maar dan wel een hoogst effectief:

Continue reading

hè, hè, eindelijk dan toch: Kippenvel aflevering 758

In Kippenvel 758 van 23 mei draai ik na die inderdaad lange onderbreking vanavond songs van AJ Plug en Smutfish, Marcia Ball en Loes Swinkels, William Bell en Robert Palmer en nieuw of recent werk van Summit of the Big Low en Lulu and the Broadsides, KB Bayley en Bruce Cockburn. In het Een-tweetje hebben we drie songs waarin saxofonist James Rivers een hoofdrol speelt en in De rode draaddraai ik vier songs uit de lange loopbaan van de door mij bewonderde Maria Muldaur. Dat is dus ook vanavond weer twee uur muziek voor wie wil luisteren.

tot vanavond on acht uur dus, tot Kippenvel!

geen Kippenvel tot 23 mei

Dat is schrikken, maar je leest het goed: er is geen Kippenvel tot dinsdag 23 mei as.

De reden is even simpel als verpletterend: ik neem vakantie en kon geen afleveringen opnemen.

Bovendien werd Kippenvel 757 geteisterd door technische problemen van een bijna vandalistische inslag: een van de andere programmamakers van RTV Katwijk had de behuizing van de nieuwe cd-spelers in zijn geheel naar voren getrokken en op die manier al doende alle audiokabels uit de aansluitingen getrokken.

Dus klonk er geen muziek bij het opentrekken van de schuiven en toch leek alles in de goede stand te staan; ik voelde me gedwongen de tijd vol te praten, terwijl ik telefonisch om advies en hulp vroeg.

Die hulp kwam, maar dat duurde uiteraard even: een kwartier is dan heel erg lang, hoezeer de cavalerie zich ook haastte.

Ook hem kostte het even het probleem op te sporen, want aan zo iets ongerijmds denk je niet meteen.

Dat zorgde voor een mislukt en sterk ingekort eerste uur van Kippenvel 757, de laatste aflevering voor een pauze van maar liefst vier weken.

Die is zelfgekozen, dat is zo, maar ik was vast van plan een sterke uitzending neer te zetten, zodat je het gevoel zou hebben dat het jammer was dat je de komende weken niet naar me kon luisteren.

Ik beschouw Kippenvel namelijk als een serieus radioprogramma en daarbij horen geen cd-kasten die naar voren worden getrokken met als reden dat dat ‘makkelijker’ is.

Luister dus alleen maar naar het tweede uur van deze aflevering, al mis je dan mooie songs. Je kunt ze vinden in de playlist en je kunt mijn wanhopige pogingen de stilte vol te praten natuurlijk altijd overslaan….

tot 23 mei dus, tot Kippenvel!

Kippenvel aflevering 756 van 18 april

In Kippenvel 756 draai ik songs van Beverly Jo Scott, Kenny White, Alela Diane en Michael Franks en nieuw of recent werk van Dan Tuffy, Jan François samen met Peter Wessel, Beatrice van der Poel, Lulu and the Broadsides en van de Deen Jan Olsen. In het Een-tweetje hebben we twee betreurde doden: Allen Toussaint speelt een song van Lowell George en Little Feat speelt een song van Allen Toussaint. In De rode draaddraai ik songs die voorkomen in de film Take Me to the River – New Orleans en die dus ook staan op het album van die naam. Ik draai de originelen, want die heb ik wel! Dat is dus ook vanavond weer twee uur muziek voor wie wil luisteren: tot vanavond om acht uur dus, tot Kippenvel!

Bob Dylan’s gestreamde ‘Shadow Kingdom’-concert uit

In juli 2021 gaf Bob Dyan een gestreamd concert vanachter een betaalmuur dat hij ‘Shadow Kingdom’ noemde. Tijdens dat concert speelde en zong hij dertien songs in een combinatie van een aantal van zijn eigen klassiekers en door hem zelden live gespeelde nummers plus een afsluitende instrumental.

Het geheel werd in stijlvol zwart-wit gefilmd in een nachtclub met een band bestaande uit bassist Janie Cowan, gitaristen Alex Burke en Buck Meek en accordeonist Shahzad Ismaily.

Op 2 juni komen daarvan een livealbum uit én een concertfilm.

Het album komt uit als cd en dubbel-lp en de film als download en digitale huur.

Na een korte trailer zijn op YouTube al een ruime 25 minuten van dat concert te horen:

Continue reading

nieuw muziekstuk Paul Simon aanstaande

Op 19 mei as. brengt Paul Simon nieuwe muziek uit.

Dat wordt niet een klassiek album, maar een compositie die uit zeven delen bestaat en die ‘Seven Psalms’ heet.

Simon vond zijn inspiratie voor dit werk in de psalmen van koning David.

Simon componeerde het naar eigen zeggen niet, want het kwam tot hem tijdens een droom in 2019 en kreeg daarna definitief vorm tijdens verschillende nachten. Dat gebeurde tussen half vier en vijf, zo stelt Simon, als er woorden ‘tot hem kwamen’.

Simon bespeelt er akoestische instrumenten in en werkte voor het 33 minuten durende stuk samen met Voces8, trompettist Wynton Marsalis en zijn vrouw en zangeres Edie Brickell.

Hij hoopt dat luisteraars bereid zullen zijn het in zijn geheel te beluisteren, want zo is het bedoeld.

In een trailer van ruim vijf minuten zie je verschillende fragmenten waarin Simon bezig is met het opnemen van de fragmenten, terwijl hij er ook commentaar op geeft:

Continue reading
« Older posts