Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Archive for the ‘Dossier Crisis in de platenindustrie’ Category

Ook Fleetwood Mac’s Christine McVie verkoopt muziekrechten

dinsdag, augustus 10th, 2021

Fleetwood Mac-toetseniste Christine McVie heeft de rechten van 115 door haar geschreven songs verkocht aan Hipgnosis. Dat deed ze voor een niet bekendgemaakt bedrag, dat vermoedelijk wel in de miljoenen zal lopen.

McVie schreef namelijk de monsterhits ‘Don’t stop’ en het muzikaal heel wat minder boeiende ‘Little Lies’, terwijl Hipgnosis-oprichter Merck Mercuriadis in een verklaring fijntjes opmerkte, dat acht van de zestien songs op Fleetwood Mac Greatest Hits van haar hand zijn…

 

Eerdere berichten over artiesten die hun muziekrechten ook verkochten vind je in de categorie Dossier Crisis in de plantenindustrie en die over Fleetwood Mac vind je in de categorie Nieuws.

Spotify: groei tweede kwartaal vertraagd

zondag, augustus 1st, 2021

Muziekstreamer Spotify heeft het afgelopen kwartaal een lagere groei gekend dan het had verwacht.

 Het aantal gebruikers steeg namelijk maar met negen miljoen.

Daarmee was de groei in lijn met de eerder door het bedrijf uitgesproken verwachting.

Spotify wijt die lagere groei aan de coronacrisis, al veroorzaakte het die in feite zelf. Zo koos het ervoor diverse grote marketingcampagnes niet door te laten gaan.

Dat lijkt in tegenspraak met feit feit dat door de coronacrisis meer mensen dan ooit thuis werken.

Op jaarbasis is daardoor het aantal gebruikers met 22 procent toegenomen tot 365 miljoen. Spotify verwacht in dit kwartaal en het volgende door te groeien naar 400 miljoen gebruikers.

Van 365 miljoen gebruikers van dit moment hebben 165 miljoen abonnees gekozen voor de betaalde variant. Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar is dat een stijging met 27 miljoen, ofwel 19,7 procent.

Europa is nog altijd het belangrijkste continent voor de muziekstreamer: van de gebruikers woont 34 procent in Europa, 24 procent in Noord-Amerika en 22 procent in Latijns-Amerika.

De Europese markt blijft het meest belangrijk voor Spotify. De overige twintig procent komt uit Azië, Afrika en Australië.

In die gedeelten van de wereld is er Spotify dus nog veel te winnen: misschien is het een idee er een marketingcampagne tegenaan te gooien…

 

Eerdere berichten over Spotify vind je in de categorie Dossier Crisis in de platenindustrie

Red Hot Chili Pepppers lopen binnen

zondag, mei 9th, 2021

De Red Hot Chili Peppers zouden hun muziekrechten hebben verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Hipgnosis. Met de verkoop zou een bedrag tussen de 140 en 150 miljoen dollar gemoeid zijn.

Onder die nummers zitten uiteraard ook de grote hits ‘Under the Bridge’ en ‘Californication’.

Doordat de meeste nummers van de groep gezamenlijk werden geschreven door Flea, Anthony Kiedis, John Frusciante en Chad Smith moet zij ook allen akkoord gaan met de verkoop.

Onbevestigde berichten zeggen dat dat inmiddels zou zijn gebeurd.

Ook de oprichters van de Britse investeringsmaatschappij Hipgnosis Songs Fund lopen intussen ook ongetwijfeld binnen: musicus en producer Nile Rodgers en oud-manager Merck Mercuriadis zouden al voor 1,7 miljard dollar aan auteursrechten hebben gekocht.

Eerder kocht Hipgnosis bijvoorbeeld de helft van de eigendomsrechten van 814 nummers van producer RZA van Wu-Tang Clan.

Spotify: zonnig, maar het onweer dreigt…..

woensdag, mei 5th, 2021

Spotify heeft zijn kwartaalcijfers over het eerste kwartaal van dit jaar gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de omzet van de muziekstreamer met zestien procent steeg tot 2,1 miljard euro.

Het aantal gebruikers groeide naar 365 miljoen. Daarvan hebben 158 miljoen luisteraars een betaald abonnement, dus een ruime 43 procent. Dat zijn er slechts drie miljoen meer dan in het vierde kwartaal van 2020 en daarmee lijkt die inkomensbron dus te stokken, want in het vierde kwartaal betaalden 155 miljoen van de 345.000.000 miljoen luisteraars en dat was bijna 45 procent.

Kenmerkend is verder dat Europa achter bleef bij de prognoses die Spotify maakte. De grootste groei in maandelijkse gebruikers werd gerealiseerd in Amerika, Rusland, Mexico en India.

Opvallend is de nadruk die Spotify legt op podcasts: aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar waren 2,6 miljoen podcasts te beluisteren, terwijl dat er in het kwartaal ervoor nog 2,2 miljoen waren. Dat is dus een groei van achttien procent.

Spotify heeft overigens naar eigen zeggen weinig last gehad van de corona-epidemie. Die zou zelfs ‘positief hebben bijgedragen aan het aantal nieuwe abonnees’, al zullen dat dus vooral luisteraars zijn die de spaarzame, vaak tergende reclames voor lief nemen.

Wie alle cijfers op een rijtje wil, kan hier terecht: (more…)

Engelse artiesten in actie voor betere vergoeding streaming

woensdag, april 21st, 2021

Veel Britse artiesten hebben een open brief naar premier Boris Johnson geschreven waarin ze hem oproepen de praktijken van de streamingdiensten aan te pakken.

Onder anderen Paul McCartney, Kate Bush, Chris Martin, Noel Gallagher, Peter Gabriel en een hele keur anderen ondertekenden de open brief.

Ze stellen daarin dat de huidige wetgeving achterloopt bij de huidige technologische veranderingen en ze sporen Johnson dan ook aan de waarde van muziek terug te geven aan degenen bij wie die hoort: de makers ervan.

Daarvoor is maar een kleine wijziging in de wet nodig, ze schrijven zij: het veranderen van twee woorn zou ervoor zorgen dat een gestreamd nummer net zoveel opbrengt als een dat op de radio te horen is: (more…)

Paul Simon verkoopt muziekrechten

zaterdag, april 3rd, 2021

Ook Paul Simon heeft zich gevoegd in de stoet artiesten op leeftijd die hun muziekrechten verkopen als oudedagsvoorziening of erfenis.

Simon sloot een overeenkomst met Sony, het label waarop hij toch al zet en verkocht al zijn songs, zowel die opgenomen met Art Garfunkel als zijn solowerk.

Het bedrag dat hij ervoor kreeg werd niet bekend gemaakt, maar in ruil daarvoor meldde hij in een persbericht blij te zijn dat Sony de komende decennia de beheerder van zijn werk is.

Eerdere berichten over Paul Simon vind je in de categorie Nieuws.

 

verkoopcijfers muziek 2020: een plaat met een kras….

vrijdag, maart 26th, 2021

In 2020 steeg de omzet van de Nederlandse muziekindustrie met 9,8 procent tot een totaal van 255,8 miljoen euro.

Die groei is aanmerkelijk minder dan de groei over 2019, die in dat jaar 12,7 procent bedroeg.

Het marktaandeel van streaming steeg overigens flink door met een toename van 15, 6 procent. Het totaal aan streaming bestede bedrag steeg van 160,6 miljoen in 2019 tot 185,6 miljoen in 2020.

Het aandeel van mobiel luisteren nam nog veel sterker toe, namelijk met 36 procent, al blijft die soort muziekverkoop een niche: van 0,4 miljoen naar 0,6 miljoen.

Ook de categorie singles, dvd’s en overig steeg, zij het marginaal: met 4,2 procent ging het totaalbedrag van 2,4 miljoen naar 2,5 miljoen.

De categorie downloads liep verhoudingsgewijs een grote klap op: de verkoop ervan zakte namelijk in met 25,2 procent van 4,1 naar 3,1 miljoen.

De cd kwam echter als de  grootste verliezer uit de bus, inmiddels bijna een traditie: de verkoop daarvan zakte in met 25, 9 procent van 22, 8  naar 16, 9 miljoen.

Vinyl profiteerde daar voor een gedeelte van, want die muziekdragers stegen van 15,4 naar 17,1 miljoen euro, een stijging van elf procent.

Overigens moet daarbij worden aangetekend, dat de vinylkopers vooral mannen zijn van 35 jaar of ouder, dus jongeren streamen blijkbaar massaal.

Vrder is er ook nog goed nieuws: de Nederlandse muziekmarkt staat wereldwijd op de tiende plaats van de lijst die de International Federation for the Phonographic Industry opstelde voor 2020.

 

 

David Crosby verkoopt muziekrechten.

zondag, maart 7th, 2021

Singer-songwriter David Crosby heeft de rechten op zijn composities verkocht, net als bijvoorbeeld Bob Dylan, Stevie Nicks en Lyndsey Buckingham al eerder deden.

Het gaat daarbij om al zijn songs, dus vanaf de nummers die hij voor de Byrds schreef tot en met zijn huidige solowerk.

Daar zitten dus klassiekers bij als ‘Almost cut my hair’ en ‘Déjà vu’.

Crosby verkocht ze aan de Iconoc Artists Group. Die wordt geleid door Irving Azoff, die ooit voor Geffen Roberts Management werkte. Die firma vertegenwoordigde ook David Crosby, zodat de twee elkaar al decennia kennen.

Het bedrag waarvoor Crosby zijn composities heeft verkocht is onbekend, maar wel was bekend dat hij zo ongeveer blut was en zelfs bang uit zijn huis te moeten.

Als een van de oorzaken voerde hij vol zelfspot de prijs van heroïne op, waaraan hij jarenlang verslaafd was. Verder heeft hij een nogal uitgebreide medische geschiedenis, die hij best eens zelf zou hebben moeten kunnen bekostigen. Een verplichte verzekering voor muzikanten bestaat er in de VS niet.

Over een andere oorzaak was hij verbitterd: de ineenstorting van de albumverkopen door muziekstreamers als Spotify en de belachelijk lage vergoedingen die zij uitkeren aan artiesten van wie de muziek wordt gestreamd. Daardoor had hij de inkomsten uit liveoptredens nodig.

In een verklaring schreef hij dan ook: ‘Given our current inability to work live, this deal is a blessing for me and my family and I do believe these are the best people to do it with.’

 

Veel eerdere berichten over David Crosby vind je in de categorieën Nieuws en Rootsmuziek op radio, tv en internet. Een recensie van zijn concert tijdens het Blue Moon-festival in 2019 vind je uiteraard in de categorie Concertrecensies.

 

 

David Crosby overweegt verkoop muziekrechten.

maandag, december 14th, 2020

Singer-songwriter extraordinaire David Crosby overweegt het copyright van zijn songs te verkopen. Dat schreef hij verleden week in een tweet in reactie op de aankondiging dat Bob Dylan zijn muziekrechten heeft verkocht voor naar verluidt 300 miljoen dollar ( een kleine 250 miljoen euro).

Crosby meldt dat de redenen daarvoor zijn dat hij niet kan optreden vanwege de coronapandemie en dat de muziekstreamers van deze wereld de opbrengsten van zijn muziek ‘stelen’.

Zo goed als zeker bedoelt hij dat de verkoop van muziek is ingestort door de toenemende populariteit van streaming.

Crosby zegt door het opdrogen van zijn inkomsten niet meer voor zijn gezin te kunnen zorgen of zijn hypotheek te kunnen afbetalen en geen andere mogelijkheid te hebben dan zijn songs te gelde te maken.

 

Veel eerdere berichten over David Crosby vind je in de categorieën Nieuws en Rootsmuziek op radio, tv en internet. Een recensie van zijn concert tijdens het Blue Moon-festival in 2019 vind je uiteraard in de categorie Concertrecensies.

 

 

Spotify groeit en groeit en heeft een grote mond.

donderdag, augustus 6th, 2020

 

Spotify had in het tweede kwartaal van dit jaar 299 miljoen gebruikers. Dat zijn mensen die minstens een keer per maand inloggen.

Van hen zijn 138 miljoen betalende abonnees.

In het tweede kwartaal van 2019 had de dienst nog ongeveer 232 miljoen maandelijkse gebruikers en 108 miljoen betalende klanten.

Het aantal gebruikers is dus opnieuw sterk gegroeid: met bijna 29 procent in totaal, terwijl het aantal betalende abonnees groeide met bijna 28 procent. De groei van de twee categorieën gaat dus bijna gelijk op.

Spotify verwacht in het derde kwartaal te groeien tot een gebruikersaantal van tussen de 312 miljoen en 317 miljoen gebruikers, van wie het aantal betalende zal groeien naar 140 miljoen tot 144 miljoen gebruikers.

Dat zou voor beide soorten maar een groei zijn van ruim vier procent. Misschien is het tijdperk van aanbiedingen en nieuwe markten voorbij, misschien is Spotify alleen maar voorzichtig in het scheppen van verwachtingen.

Het verlies van het bedrijf groeide namelijk het afgelopen kwartaal ook nog steeds: De omzet groeide met 13 procent naar 1,89 miljard euro. maar het verlies steeg nog veel sterker: dat ging van 3 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2019 naar 167 miljoen euro in het tweede kwartaal van dit jaar.

Spotify wijt dit verlies aan het uitblijven van adverteerders tijdens de coronacrisis.

Ondertussen is topman Daniel Eck heel wat minder bescheiden: in in interview met Musicalley zegt hij dat maar een heel klein deel van de artiesten ongelukkig is met de door Spotify betaalde vergoeding, maar dat die wel alle publiciteit krijgen.

Hij zegt dat de koek steeds groter wordt en dat steeds meer mensen een deel daarvan krijgen en daarvan ook kunnen leven. Toch zijn er geen artiesten die in het openbaar zeggen, dat ze gelukkig zijn met de opbrengsten van zijn muziek, terwijl ze dat volgens hem privé wél doen.

Ook zegt hij dat het niet genoeg is om eens per drie of vier jaar nieuwe muziek uit te brengen. Het gaat er volgens hem om voortdurend in contact te staan met de fans, nieuw werk uit te brengen en te zorgen voor een verhaal eromheen.

Zo verandert het muziekplatform dat begon als niet meer dan een transportmiddel meer en meer in een beleidsbepaler: (more…)