Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Archive for the ‘Recensies singer-songwriter’ Category

David Crosby – ‘If I Could Only Remember My Name -50th Anniversary Expanded Edition’

zaterdag, oktober 16th, 2021

 

Atlantic/Rhino 603497843398

 

nog altijd actieve herinneringen

 

De onafzienbare reeks rereleases omdat een album vijftig jaar geleden uitkwam wordt ongetwijfeld ook ingegeven doordat platenlabels de fans van allerlei grote acts graag een fors bedrag uit de zak kloppen: de prijsstelling van veel van die uitgaven alleen zijn daar al het overtuigende het bewijs van.

De vraag is altijd of die extra nummers, outtakes, alternatieve versies en studiogebabbel op eigen benen kunnen staan of alleen iets toevoegen voor de vele overtuigde fans die denken ook niet zonder de stevig gepromote nieuwe versie te kunnen.

Bij de heruitgave van David Crosby’s even introverte als grillige solodebuut ‘If I Could Only Remember My Name’ uit 1971 is die vraag snel beantwoord: (more…)

‘Places and traces’ – Thomas Lina

woensdag, mei 5th, 2021

www.thomaslina.nl

 

persoonlijk reisjournaal.

Zanger-toetsenist Thomas Lina was ooit toetsenist van Rosemary’s Sons, de groep die indruk maakte met melodieuze en gelaagde pop op ‘St Eleanor’s Park’ en ‘Home Sweet Home’.

Na het uiteengaan van die band bracht hij in 2016 solo al ‘The Painter’ uit en in 2019 ‘The Late Night Show’.

Zijn vijf composities op zijn nieuwe zijn muzikaal een logisch vervolg op die van de twee vorige, want ze combineren weer (more…)

zaterdag, november 7th, 2020

Ellen Shae – Caged bird

www.ellenshae.com

songbird

Voor de negen songs van haar derde album ging de Zeeuwse singer-songwriter Ellen Shae in zee met de Amerikaanse singer-songwriter Rich DePaolo. Hij produceerde veel lokale acts in Ithaca, New York en maakte in 2003 en 2018 ook twee even prachtig gelaagde als intense soloalbums.

Door hun samenwerking ontstaat de wrange tegenstelling tussen Shae’s introspectieve teksten en zijn rijke geluid: Shae is somberder dan ooit, terwijl DePaolo met zijn bassen, gitaren, mandoline, banjo en toetsen vooral diepte en sfeer inbrengt. Daaraan draagt zijn vaste drummer Bill King veel bij, terwijl DePaolo ook nieuwe gastmuzikanten als saxofonist Mark Karlsen, bassist Doug Robinson en violist Maz Buckholtz onderdeel maakte van het ruimtelijke, organische geluid, net als Shae’s oude vrienden: harmonicaspeler Gait Klein Kromhof en celliste Sera Smolen.

Dat geluid contrasteert met de (more…)

The tango bar – Greg Copeland

woensdag, juli 29th, 2020

Paraply 034

verslavend verlangen.

Van een carrière kun je in het geval van de inmiddels 74-jarige singer-songwriter Greg Copeland nauwelijks spreken: zijn debuut ‘Revenge will come’ kreeg in 1982 zeer goede kritieken, maar kreeg ondanks de rol van schoolvriend Jackson Browne geen steun van zijn label, waarna de ook als advocaat werkzame Copeland 26 jaar in de anonimiteit verdween.

In 2008 verscheen dan het goede, door country beïnvloede album ‘Diana and James’ met gitarist Greg Leisz als producer en Browne als ‘executive producer’ en recent kwam Copeland’s derde album uit.

Daarop zijn Leisz en Val McCallum de bepalende gitaristen en doet multi-instrumentalist Tyler Chester de dienende productie, maar heeft Copeland de touwtjes strak in handen. Anders is het onbegrijpelijk dat hij (more…)

Homegrown – Neil Young

donderdag, juni 18th, 2020

teruggevonden liefdesbrieven.

 

Opener ‘Separate ways’ van Neil Young’s al decennia lang rondzingende album uit 1975 ademt door Levon Helm’s lome drumklappen en Tim Drummond’s ploppende bas in hoge mate de sfeer van ‘Out on the weekend’, opener van zijn succesalbum ‘Harvest’ (1972). Dat komt ook door Ben Keith’s jammerende steelgitaar en Young’s klaaglijke zang en snerpende mondharmonica.

Net als op dat eerdere album maakten Drummond en Keith deel uit van de begeleidingsband, al kwamen in deze twaalf songs (more…)

Dan Tuffy – Letters of Gold

vrijdag, april 24th, 2020

Smoked Recordings/Continental Europe CECD86

prijswinnaar.

De van oorsprong Australische singer-songwriter Dan Tuffy is een veteraan die al 35 jaar muziek maakt. Sinds 1993 doet hij dat in groepen als Big Low en Parne Gadje vanuit Nederland. Ondanks dat hij al in 2002 zijn Smoked Recordings oprichtte en daarop alle albums van zijn eerste band Wild Pumpkins at Midnight uitbracht én albums van bijvoorbeeld Lucie Thorne, bleef hij ook na de release van ‘Songs from Dan’ in 2017 een goed bewaard geheim.

Deze acht nieuwe songs maken overduidelijk dat dat onterecht is: (more…)

Eysir – I came to dream

woensdag, april 8th, 2020

rommelende vulkaan

De naam Eysir doet misschien denken aan verlaten Scandinavische landschappen, maar jonge hond Robert Siroen en veteraan Hartog Eysman kwamen elkaar desondanks tegen op ArtEZ, het Arnhemse conservatorium.

De sinds zijn twaalfde aan gitaarspelen verslaafde Siroen en de al bijna dertig jaar zang ademende docent Eysman combineerden hun achternamen vervolgens democratisch voor hun zes nummers tellende debuutalbum.

Daarop kiezen ze onvoorwaardelijk voor verstilling: Siroen speelt onvoorspelbare, zoekende melodieën en Eysman zingt daar hoog en weemoedig overheen. Dat levert songs op die (more…)

Matthews Southern Comfort – The new mine

vrijdag, april 3rd, 2020

MIG 02222

 

schatgravers

Dat dit nieuwe album van de Matthew Southern Comfort begint met Joni Mitchell’s ‘Ethiopia’ kan geen toeval zijn: in een vorig leven scoorde de band met haar tot icoon uitvergrote ‘Woodstock’ en nu wekt de groep een song van een van haar slechtste albums tot leven. Haar onheilszwangere ballad klinkt in de statige versie van Matthews, gitarist-producer BJ Baartmans, gitarist Eric DeVries, toetsenist Bart de Win en drummer Sjoerd van Bommel muzikaal lichter, maar heeft door Matthews klagende, licht schorre zang minstens evenveel zeggingskracht.

Dat komt ook door het intelligente spel van DeVries, Bart de Win, Van Bommel en Baartmans. Die blijkt net als op voorganger ‘Like a radio’ een even getalenteerd als emotioneel spelende bassist te zijn.

Dat Baartmans, DeVries en De Win niet alleen meespelen, maar samen met Matthews ook de Matthews Southern Comfort zíjn, blijkt uit (more…)

Tom Mank and Sera Smolen – We still know how to love

donderdag, maart 19th, 2020

www.tommank.net

bedachtzame betrokkenheid.

Op hun achtste album zetten zanger-gitarist Tom Mank en celliste Sera Smolen negen songs die muzikaal en tekstueel direct verbonden zijn met de songs op voorgangers als ‘Unlock the sky’, ‘Swimming in the dark’ en ‘Paper kisses’.

Het duo nodigde opnieuw muzikanten als percussionist Manuel Quintana, gitarist Rich DePaolo, zangeressen Kimbley Claeys en Ellen Shae plus mondharmonicaspeler Gait Klein Kromhof uit voor accenten in Mank’s melodieus rijke, folky songs, die door Smolen’s bepalende begeleiding én solo’s ook jazzy en klassieke invloeden hebben.

Terwijl de Belgische Claeys en de Zeeuwse Shae aanvullen, creëren Quintana, DePaolo en de Zeeuw Klein Kromhof welkome extra contrasten.

Ook Mank’s ingehouden gezongen teksten hebben die, hoewel ze beginnen vanuit anekdotes. Zo betwijfelt hij in ‘1966’ na weemoedige herinneringen op het laatste moment de conclusies (more…)

Jude Johnstone – Living room

maandag, december 16th, 2019

Bojack Records BJR2221960-3

www.judejohnstone.com

 

huisconcert.

Singer-songwriter Jude Johnstone schrijft al zo’n 35 jaar songs en maakt zelf albums sinds 2002. Met ‘Living room’ brengt ze haar achtste uit.

Hoewel ze eerdere albums als ‘Blue light’ en ‘Mr. Sun’ al live in de studio opnam, creëerden die studio’s blijkbaar nog te veel afstand tussen haar en haar songs. Daarom nam ze deze tien songs letterlijk op in haar woonkamer, zichzelf als altijd begeleidend op haar vleugel.

Toch schreef ze zes songs samen met anderen, terwijl (more…)