elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: recensies New Orleans (Page 1 of 4)

Lulu and the Broadsides – Lulu and the Broadsides

Kismet kis1012

www.luckydice.nl

achtenhalf

Na het in 2019 verschenen debuut ‘Sampler’ komt nu het naamloze tweede album uit van Lulu and the Broadsides. Daarop zetten zangeres Dayna Kurtz, drummer Carlo Nuccio, bassist James Singleton, toetsenist Glenn Hartman en gitarist Robert Maché elf songs. Die zijn een mix van zes door Kurtz geschreven nummers en vijf covers die zij naar haar hand zet.

Daarbij maakt zij onverwachte keuzes, net als op die vorige en haar soloalbums ‘Secret Canon Vol 1’en ‘Secret Canon Vol. 2’: zij combineert obscure songs als het ook door Little Feat gecoverde

Continue reading

Dr. John – Things Happen That Way

Rounder 888072427433

tweeslachtige toegift

Tijdens de opnamen voor een countryalbum waarop Dr. John zijn jeugdhelden wilde eren, verslechterde zijn gezondheid onomkeerbaar en moesten hij en gitarist en co-producer Shane Theriot zijn zang bij hem thuis opnemen in het besef dat het zijn laatste album zou worden.

Misschien schreven de twee daarom nog drie songs die niets met country te maken hebben en nam Dr. John daarom een nieuwe versie op van ‘I Walk on Guilded Splinters’, al werd de muziek met Rickie Lee Jones’ zang na zijn dood raadselachtig genoeg gewist door zijn erven en vervangen door de overigens sfeervolle, uiterst onheilspellende begeleiding van The Promise of the Real.

Dat levert een wisselvallig geheel op,

Continue reading

Lulu and the Broadsides – Sampler

Kismet Records KIS1011

www.luckydice.nl

overtuigende staalkaart.

Alsof chanteuse Dayna Kurtz nog niet genoeg indruk maakte met covers op haar twee ‘Secret canon’-albums, formeerde ze al een aantal jaren geleden de Broadsides om met deze gelouterde New Orleans-veteranen ook een mix van eigen songs en vaak obscure nummers van anderen te kunnen zingen.

Drummer Carlo Nuccio, bassist James Singleton, toetsenist Glenn Hartman en opnieuw gitarist Robert Maché sleuren swingend aan de acht meest live in een club in New Orleans opgenomen songs, of het nu ballads zijn of de rauwe, rudimentaire rhythm ‘n’ blues van de snelle songs.

Nuccio verdeelt de stilte trefzeker in parten, zijn droge drums centraal in het geluid, terwijl Singleton’s bas zich daar knorrend en kreunend omheen kronkelt. Hartman en Maché ondersteunen, maar soleren ook: Harman dromerig, Maché bijtend en fel.

Toch Continue reading

Beth McKee – Next To Nowhere

Swampgirl Music

Funky rootszangeres met NOLA-trekken

Beth McKee debuteerde in 2010 met I’m That Way, een cd waarop ze eer bewees aan songschrijver Bobby Charles. Ze beschouwde het ook meteen als een opleiding in songschrijven en trok de lijn door in de elf eigen composities op deze tweede.

Opener/titelnummer Next to Nowhere is nog opzwepende cajun, bepaald door McKee’s enthousiaste, stijlvast gespeeld accordeon en zang en voorzien van een swingend ritme door drummer/echtgenoot Juan Perez.

Vanaf de tweede song verbreedt zij haar muzikale horizon met een reeks mediumtempo songs, waarin ze Continue reading

Anders Osborne – Black eye galaxy

Dagboek.

Op zijn negende studio-cd zet zanger/gitarist Anders Osborne furieus in: op dreigend beukende drums en overstuurde gitaren schreeuwt hij zijn wanhoop uit. Het is de thematische opener voor alweer een plaat over verslaving.

Zijn talent voor drugs loopt immers als een rode draad door zijn carrière: Theresa Andersson liet hem er tijdens de sessies voor Living Room uit 1999 al om in de steek en ook op dat meesterwerk betuigde hij spijt. Dat deed hij opnieuw op latere cd’s aan huidige (?) partner Sarah.

Zijn onmatigheid speelt hem ook muzikaal parten, want deze cd is even Continue reading

Dr. John – Locked Down

Nieuw evenwicht.

Op zijn nieuwe cd verbindt de 71 jaar jonge Mac Rebennack zichzelf met zijn alter ego, Dr. John. Tenslotte debuteerde Rebennack in de jaren vijftig al als gitarist/producer. Pas aan het eind van de jaren zestig voegde hij aan zijn rhythm ‘n’ blues een forse portie funk en voodoo toe, het  Afrikaanse geloof waarmee hij opgroeide in New Orleans.

In deze tien door Black Keyes-lid Dan Auerbach geproduceerde songs zitten die genres nog steeds, maar is Continue reading

Eric Lindell – West Country Drifter

Honkvaste zwerver.

Lindell’s nieuwe dubbel-cd komt uit op blueslabel MC Records, maar is in feite een rerelease van twee door Lindell in eigen beheer uitgebrachte cd’s na het inleveren van zijn contract bij Alligator Records.

Ook dat is een gerenommeerd blueslabel, maar Lindell is onder meer door blues geïnspireerd, want hij speelt net zo enthousiast Continue reading

Eric Lindell – West Country Drifter

Stay-at-home wanderer.

Lindell’s new double CD is released on blues label MC Records, but is in fact a rerelease of two CDs released independently by Lindell after he handed in his contract with Alligator Records.

That is a renowned blues label too, but Lindell is inspired by blues at most, because he plays Continue reading

Dr. John – dvd’s Right Place, Right Time: Live at Tipitina’s –Mardi Gras ‘89 en Live At Montreux 1995

Right Place, Right Time: Live at Tipitina’s –Mardi Gras ‘89                               ***

Live At Montreux 1995                                                                                                    ***1/2

Let The Good Times Roll!

In de tijd van deze recent uitgekomen live-opnames was Dr. John’s carrière verzand. Zijn cd’s verkochten niet goed, maar Mac Rebennack en zijn gezellen maken op deze podia een vastbesloten swingende indruk.

In 1989 trad zijn band op tijdens het New Orleans-carnaval in het legendarische Tipitina’s, Continue reading

« Older posts