elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Dossier Top 2000 (Page 1 of 3)

Best of Top 2000 a gogo nog slechts het begin…..

Aan de vooravond van een gloednieuwe serie van zes afleveringen van Top 2000 a gogo presenteren Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis hoogtepunten van Top 2000 a gogo: de beste songs uit de afgelopen vijf jaar.

Dat tv-programma ondersteunt traditiegetrouw de Top 2000 die door Radio 2 wordt uitgezonden van 12:00 uur op 25 december tot en met 23:59 uur op 31 december.

Top 2000, woensdag 25 december 12:00 tot 31 december 24:00 uur, Radio 2

Best of Top 2000 a gogo – donderdag 25 december, 19:30 – 20:25 uur, NPO 3 Continue reading

Eagles en Queen: stuivertje wisselen…

Dit jaar staat Queen’s Bohemian Rhaposy bij wijze van uitzondering nu eens niet op nummer een van de Top 2000. Die positie is dat jaar voor een van de andere vaste waarden, Hotel California van Eagles. Bohemian Rhapsody eindigde deze editie op de tweede plaats.

Dat is een breuk met de traditie, want de afgelopen vijftien jaar stond Queen maar liefst dertien keer op de eerste plaats met hun miniopera.

In 2010 stond Hotel Califonia ook al eens op de hoogste positie en in 2005 eindigde Boudewijn de Groots Avond verrassend op nummer een. In dat jaar hadden zelfs de kritiekloze dj’s van Radio 2 van te voren te kennen gegeven wel eens een andere plaat op nummer een te willen dat die van Queen en hun helaas eenmalige oproep had dus succes.

Overigens blijft veel hetzelfde, want Stairway to heaven staat geheel volgens de gewoonte op nummer drie, ondanks dat de NPO opvallend veel stemmers tussen 15 en 25 jaar registreerde en het aantal stemmers dit jar een record bereikte met 3,8 miljoen, een stijging met vijftien procent vergeleken met verleden jaar: Continue reading

Top 2000 opgeschud?

We geven het toe, de kans is klein, maar misschien wordt de Top 200 een heel klein beetje opgeschud.

Of dat betekent dat de top tien ervan er ook écht anders uit zal zien, is nog maar de vraag, maar NPO Radio 2 heeft bekendgemaakt dat er dit jaar veel nieuwe stemmers zijn. Maar liefst 34 procent van de stemmers doet dat voor de eerste keer. Ook wordt er erg veel gestemd: een recordaantal stemmers zit er dik in.

Vandaag is de laatste van de periode van een week waarin kan worden gestemd. Natuurlijk kan dat weer via het internet, maar nieuw is dat er ook muziekwinkels zijn waar stemmen kunnen worden uitgebracht, terwijl ook op spoorwegstations, tankstations langs de snelweg en zelfs in cafés, al was dat in Emmen.

Dat leidde blijkbaar tot een toename van het aantal stemmen van 25 procent in de eerste vijf dagen vergeleken met verleden jaar. Dat maakt nieuwsgierig naar het totale aantal stemmen, want in 2013 werd al een recordaantal stemmen uitgebracht van 3,3 miljoen.

Radio 2 noemt het aantal stemmers jonger dan 35 jaar opvallend groot en schrijft die belangstelling toe aan de stemlocaties in het land en de aandacht voor de Top 2000 in de sociale media.

Stemmen kan vandaag nog tot 19:00 uur.

De Top 2000 Quiz op tv

Op vrijdag 21 november zond de NTR voor de eerste keer de Top 2000 Quiz uit.

Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis speelden met drie teams van bekende Nederlanders de Top 2000 Quiz in het Top 2000 Café bij Beeld en Geluid.

Inmiddels kan dus bekend zijn welk team won, maar wij hebben dat programma niet gezien, want wij waren onderweg naar Utrecht voor het optreden van Dr. John op het Le Guess Who-festival.

Laura Jansen en Tom Barman speelden tegen Herman van der Zandt en VanVelzen en Wouter van der Goes en Carolien Borgers.

De leidraad is ruwweg de lijst met favoriete platen van deze kandidaten, van wie precies de helft meer lijkt te zijn geselecteerd op basis van hun bekendheid in plaats van om hun plaats in de popmuziek….

Het programma loopt als altijd vooruit op de Top 2000 à Gogo, die eind december weer op tv wordt uitgezonden bij de Top 2000 van Radio 2. Naar die afleveringen kijken we nu alweer uit, vooral vanwege de gefilmde specials….. Continue reading

Top 2000 2013: nationale hoogmis…

Afgelopen jaar werd de Top 2000 voor de vijftiende keer uitgezonden.

Die editie was niet alleen een lustrum, maar ook een record: in 2013 luisterden in totaal 10,8 miljoen Nederlanders van 10 jaar en ouder naar de Top 2000 via radio, televisie en online/mobiel. Dat is maar liefst 74% van de Nederlandse bevolking van 10 jaar en ouder. Bovendien zijn dat 200.000 luisteraars meer dan in 2012.

De Top 2000 kreeg van al die luisteraars samen een 7,7 als cijfer. De doelgroep van 35 tot 54 jaar gaf Continue reading

Top 2000-platen steeds jonger…

Uit gegevens van de op 2000 blijkt, dat de de platen die erin staan, ieder jaar jonger worden. Dat betekent in de praktijk, dat ze recenter zijn dan vroeger. Nu is het gemiddelde jaar van uitkomen 1984, terwijl dat bij de eerste Top 2000 in 1999 nog 1975 was.

Van de nummers uit dat eerste jaar zijn in deze keer nog 1001 platen over en dus staan er 999 andere in.

Dat geldt overigens nauwelijks of niet voor de top tien uit de lijst, want daarin zijn de eerste zes nummers dezelfde als die van de Top 2000 van verleden jaar.

Jonge platen als Someone like you van Adele en Clocks van Coldplay zijn juist uit de top tien verdwenen ten gunste van relatieve oudjes als Bruce Springsteen’s The River en Metallica’s  Nothing else matters. Daardoor is in de top tien geen enkele verjonging meer te zien: Continue reading

De Top 2000 Quiz op tv: begin Top 2000-gekte

Op zaterdag 30 november zendt de NTR de Top 2000 Quiz uit.

Dat gebeurt op de eerste dag van de stemperiode voor de Top 2000 van Radio 2, want die begon om 11:45 uur met de opening van wat daar de Stembus wordt genoemd. Stemmen kan tot en met 6 december om 20:00 uur.

In deze ouverture spelen Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis opnieuw met drie teams vol onvermijdelijke BN ‘ers een popquiz in het Top 2000 Café.

De BN’ers van dienst zijn onder anderen Gijs Staverman, Eva Simons en Leona Philippo, maar gelukkig ook de oude kwajongens van Golden Earring: George Kooymans en Rinus Gerritsen.

Het programma loopt traditiegetrouw vooruit op de Top 2000 à Gogo, die eind december weer op tv wordt uitgezonden bij de Top 2000 van Radio 2. Naar die afleveringen kijken we ieder jaar opnieuw uit….. Continue reading

De Top 2000 a gogo 2012

Verleden jaar konden wij de tekst van het jaar daarvoor al herkauwen en dit jaar is het eigenlijk niet anders, want de Top 2000 a gogo verandert niet of nauwelijks.

Dat vinden heel veel mensen overigens fijn en wij ook, want ook wij vallen een week lang elke avond als een blok voor het tv-programma waarin Matthijs van Nieuwkerk enthousiast en subjectief Radio 2’s Top 2000 van een alternatieve versie voorziet.

Wij kijken uit naar vaste onderdelen als fragmenten van bekende hits uit het verleden, een dagelijkse gast met een persoonlijk verhaal over een belevenis waarin ook een groep of artiest een rol speelt, het eveneens dagelijkse pleidooi van een min of meer bekende Nederlander die als ‘lijstduwer’ pleit voor een hogere plaats voor zijn uiteraard ten onrechte slechts laag genoteerde favoriet.

Ook leuk is de persiflage op een quiz, waarbij elk jaar opnieuw massaal wordt gefraudeerd door publiek én kandidaten, waarvan de door assistente Monica op een bloknoot bijgehouden telling vaker niet klopt dan wel en waarin de hoofdprijs ongetwijfeld weer een handdruk van presentator Van Nieuwkerk is.

Interessant zijn hopelijk opnieuw de dagelijkse muzieklessen van ‘muziekprofessor’ Leo Blokhuis, maar onomstreden hoogtepunten zijn de elk jaar weer Continue reading

Promotieoffensief Top 2000 2012 begonnen

Hoewel het nauwelijks nodig lijkt met meer dan drie miljoen luisteraars in totaal, is de Top 2000 weer het jaarlijkse mediaoffensief begonnen.

Daardoor weten we nu al dat All You Need Is Love van The Beatles dit jaar niet in de Top 2000 staat. Dat is opvallend, want vorig jaar stond deze meezinger nog op nummer 688.

Toch blijven the Beatles met 49 songs in de Top 2000 de populairste groep, voor de Rolling Stones met 36 nummers. Die zijn vier keer vaker te horen dan vorig jaar.

Onder de nieuwe is I Follow Rivers van het via De Wereld Draait Door gehypte Triggerfinger, op nummer 79. Dat is van de 98 nieuwe de hoogste binnenkomer.

Dat is echter maar een oprisping, want de top 3 is slaapverwekkend bekend: Bohemian Rhapsody van Queen staat helaas weer op een, Hotel California van Eagles staat op twee en Led Zeppelin’s Stairway To Heaven is te vinden op drie.

Top 2000 alweer enorm populair

Ook dit jaar is de Top 200 onverminderd populair. Dat verbaast vast niemand en ons dus ook niet. Er zijn maar liefst 3,2 miljoen stemmen voor uitgebracht.

Helaas staat Bohemian Rhapsody van Queen alweer op nummer 1. De topzware miniopera heeft een abonnement op die klassering, net als Hotel California van Eagles en Stairway To Heaven van Led Zeppelin op de plaatsen 2 en 3.

Hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 2000 van 2012 is I Follow Rivers van Triggerfinger. Dat bewijst enerzijds, dat er behalve ruimte voor gestolde herinneringen ook plaats is voor nieuwe muziek, maar anderzijds dat de rol van de tv immens is.

De door veel critici omhelsde Belgische gitaarrockers zouden via hun plaatverkoop nooit datzelfde, grote publiek hebben kunnen bereiken.

Toch hebben dit jaar meer jongeren tussen  15 en 25 jaar gestemd dan ooit. Die groep is zelfs even groot als de groep vijftigplussers, de natuurlijke doelgroep voor het lichtelijk slaapverwekkende marathonprogramma.

De complete lijst van de Radio 2 Top 2000 wordt bekendgemaakt op maandag 3 december in een speciale uitzending van het Radio 2-programma Tijd voor Twee Proeflokaal van Frits Spits tussen 12.00 en 14.00 uur.

Wij weten eerlijk gezegd niet, of wij wel weer zin hebben in die jaarlijkse reünie…. Continue reading

« Older posts