elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: nieuwe recensies (Page 1 of 5)

Rise in Love – Ad Vanderveen

Coast To Coast/Songsense 20242

www.advanderveen.com

had ik de liefde niet….

Op zijn bij benadering 34e studio-album slaat singer-songwriter Ad Vanderveen een andere toon aan dan op een aantal vorige. In zijn tien traditioneel zelfgeschreven songs spelen invloeden uit de klassieke pop onverwacht een grote rol: Vanderveen refereert in muziek en zang opnieuw aan die van invloed Neil Young, maar dat ‘Why Wonder Why’ in zijn gejaagde melodie en binnenrijm naar Young’s met Buffalo Springfield opgenomen ‘Mr. Soul’ knipoogt is toch onverwacht, net als het begin van ‘Where Does Love Belong’ met de Beatles-mellotron uit ‘I Am The Walrus’.

Het grootste verschil tussen deze door gitaar, piano, mandola en harmonica spelende Vanderveen met drummer Michael Kay, bassist Pete Fisher, mellotron-speler Rene Kaay, pedal steel-gitarist Jan Erik Hoeve en zangeres-percussioniste Kersten de Ligny opgenomen songs zijn echter de strijkersarrangementen van Per Hu in zes nummers, al blijft de vraag bij wie die naam hoort.

De strijkers zorgen er niet alleen voor sterke popinvloeden, ze geven die songs ook een voor Vanderveen ongekende romigheid. Zijn weemoedige teksten worden erdoor ingebed en verzoet, waardoor je er beter naar moet luisteren. hoewel zijn zang adequaat naar voren is gemixt.

Misschien koos hij dat geluid doordat hij in alle songs een vorm van liefde bezingt, inclusief een indirecte verwijzing in ‘The Good Life’ naar

Continue reading

By Now – Heather Little

NTK2401HL

www.heatherlittlemusic.com

loutering

De Texaanse songschrijver Heather Little maakte ondanks een carrière van zo’n twintig jaar nu pas haar tweede album, na haar eerste in 2013 te hebben uitgebracht.

Aan het begin van haar loopbaan schreef ze ‘Minefield’ met de dwarse countryzanger Travis Meadows en ‘Gunpowder and Lead’ en ‘Me and Charlie Talkin’ met Miranda Lambert. Die songs werden ook door Lambert opgenomen, al kwam het succes Little daarna niet aanwaaien: na een scheiding werd ze conciërge op de school waar Lambert op gezeten had om geld te verdienen voor de opvoeding van haar kinderen en hoorde ze ringtone van hun songs regelmatig, bijvoorbeeld als ze de toiletten schoonmaakte.

Inmiddels heeft ze twee keer

Continue reading

Only Luna Knows – Giulia Millanta

UGM08

www.giuliamillanta.com

twee schelven hooi

De in Florence geboren maar in Austin, Texas wonende singer-songwriter Giulia Millanta sneed de muzikale banden met geboorteland Italië nooit helemaal door: haar albums ‘Moonbeam Parade’ (2016) en ‘Tomorrow Is a Bird’ (2018) waren helemaal Engelstalig, terwijl ze op ‘The Funambulist (Songs from the High Wire)’ (2014) en ‘Conversation with a Ghost’ (2020) sommige songs geheel of gedeeltelijk in het Italiaans zong.

Toch overheerste op al die albums de rootsmuziek, terwijl Millanta zich ook steeds meer een tekstschrijver van klasse toonde in autobiografische teksten vol verlies, verlangen en verliefdheid, liefde en lust.

In de tien nummers op haar negende album haalt ze de banden met haar geboorteland aan: ze nam ze in Italië op met drummer Diego Sapignoli, contrabassist Danilo Gallo, gitarist-toetsenist en producer Don Antonio en een Italiaanse violist, cellist en gitarist. Vijf van de songs zong ze ook helemaal of deels in haar moedertaal.

Door dat aantal zijn die nummers een bepalende factor en benadrukken ze ook het contrast met haar Engelse songs:

Continue reading

Who Will You Believe – The Pernice Brothers

New West Records 6580

geloofwaardige songsmid

Ook op de achtste album van de Pentice Brothers sinds 1998 is Joe Pernice de centrale man: hij speelde gitaar, bas, toetsen en percussie, produceerde de twaalf door hem geschreven songs en was een van de opnametechnici.

Dat de Pernice Brothers toch een groep zijn, blijkt uit het feit dat broer Bob en Peyton Pinkerton weer gitaar spelen en Michael Belitsky en Pat Berkery de drummers zijn, terwijl Michael McKenzie ook gitaar, bas, toetsen en percussie speelde en Liam Jaeger gitaar, bas, toetsen, drums, percussie. Bovendien zing jaeger ook, terwijl ex-bandlid en Joe Pernice’ vrouw Laura Stein dat incidenteel op de achtergrond doet.

Muzikaal eert Joe Pernice net als eerdere albums zowel de

Continue reading

The Opposite of Never – Rick Treffers

RTM 013

https://ricktreffers.bandcamp.com/album/the-opposite-of-never

perfect ongelukkig

Op zijn dertiende album doet zanger-gitarist Rick Treffers in tien songs verslag van de teloorgang van zijn relatie. Daarbij gebruikt hij op dat tweede Engelstalige soloalbum muzikale middelen om zijn luisteraars te misleiden: hij verpakt zijn melancholieke, soms bittere teksten in lieflijke lagen muziek die vaak verwijzen naar de synthpop van de jaren tachtig. Daardoor lijken zijn songs eerder optimisme te ademen dan weemoed.

Opener ‘Showdown’ kent bijvoorbeeld een huppelend, duidelijk Zuid-Amerikaans ritme met een mooi daartegenin spelende bassiste Lourdes Casany. Treffers’ tekst staat daar echter diametraal tegenover, want de balans die hij opmaakt is bitter.

Zo dwingt hij in bijna iedere song tot zorgvuldig luisteren, want hij

Continue reading

Live at The Scala Theatre Stockholm – Eric Bibb

Stony Plain SPCD1487

bluescollege

De zwarte akoestische bluesman Eric Bibb zette een gedeelte van zijn liveconcert uit 2022 in Stockholm op dit livealbum. Hij woont al decennia in de Zweedse hoofdstad, want de in New York geboren en opgegroeide Bibb emigreerde daar al naartoe in 1970 via Frankrijk, al woonde hij tussendoor ook vier jaar in Finland.

Voor zijn muziek maakt dat geen verschil: op zijn 24 studioalbums en vier live-albums blijft hij zijn uitgangspunten consequent trouw dus ook in deze tien songs waarin hij blues, folk en country mixt. Ze zijn een combinatie van

Continue reading

El Viejo – Corb Lund

New West NW6568

tijdloos

De Canadees Corb Lund won vele Canadian Country Music Awards en Juno’s, de Canadese Grammy. Ondanks tien eerdere albums is hij in Europa echter nog altijd vrijwel onontdekt. Wel werd hem ook hier een grote toekomst voorspeld met albums als ‘Cabin Fever’(2012), ‘Counterfeit Blues’ (2014) en ‘Things That Can’t Be Undone’ (2015), maar zijn momentum ging voorbij.

Deze elf door hem geschreven nummers zouden zijn verlate ontdekking moeten zijn, want Lund en zijn Hurtin’ Albertans spelen mooie rootsy songs met invloeden uit country, folk, Tex-mex, blues en rootsrock. Ze voeren je dan ook direct naar het Amerikaanse heartland.

Drummer Lyle Molzan, bassist-harmonicaspeler Sean Burns, gitarist, banjo- en mandolinespeler Grant Siemens en Lund zelf

Continue reading

The Alders & The Ashes – The Hello Darlins

Continental Song City CSCCD 1203

jeugdige overmoed

‘Go By Feel’, het debuut van de Canadese The Hello Darlins uit 2019, bevatte elf songs met invloeden uit blues, country en gospel, hoewel die niet altijd versmolten.

De kerst-EP’s ‘Heart in the Snow’ (2020) was wel consistent van sfeer, maar ‘In the Sundust’ (2023) weer niet: die laatste bevatte vijf songs die nu op deze dubbelaar staan en slechts twee andere.

Zangeres Candace Lacinda en toetsenist Mike Little hebben echter aan inspiratie geen gebrek, want op dit album staan zestien nummers, waarvan een in een lange en een kortere (radio)versie.

Ze schreven opnieuw songs in verschillende stijlen: radiovriendelijke rock, traditionele country, blues en ballads. Vaak doen ze dat samen, soms met gitarist Murray Pulver en soms doet Lacinda dat alleen. Gitarist Russell Broom is het vierde groepslid, want een vaste ritmesectie heeft de band niet.

Producers Little en Pulver huurden daarom drummer Chad Cromwell en bassist Bob Glaub in, twee sessiemuzikanten met een lange staat van dienst en een grote veelzijdigheid.

Die verscheidenheid is

Continue reading

The Therapist – Philip Kroonenberg

Excelsior Excel 96652

over de grens

Singer-songwriter Philip Kroonenberg zette maar liefst vijftien songs op zijn achtste soloalbum. Hij nam dat net als voorganger ‘Some More Time’ op met producer Frank Hagenaars, drummer Jeroen Kleijn en bassist, gitarist en arrangeur Reyer Zwart, terwijl ook dochters Dunja, Lynn en Patsy meededen op respectievelijk piano, toetsen en zang.

Kroonenberg handhaafde zijn rootsy geluid, waarin regelmatig loom voortswingende ritmes te horen zijn en invloeden uit jazz, cajun en de Cariben. Hij verrijkte dat

Continue reading

Sparrow -Jeff Talmage

Berkalin Records

BRK-10049

www.jefftalmadge.com

tijdloze troubadour

Singer-songwriter Jeff Talmadge nam negen songs en een instrumental op voor dit comeback-album, dat hij maakte na een onderbreking van meer dan tien jaar.

De Texaanse zanger-gitarist blijkt ook op zijn achtste album een bedachtzame, folky singer-songwriter: zijn nieuwe songs sluiten naadloos aan bij zijn eerdere albums, waarvan ‘Gravity and the Moon’ (2003), ‘Blissville’ (2004) en ‘At Least That Much Was True’ (2007) door Bert de Ruiters toenmalige Nederlandse label Corazong werden uitgebracht.

De ooit als advocaat werkzame Talmadge zingtzegt zijn verhalen opnieuw op vloeiende melodieën, die even stemmig als dienstbaar worden gespeeld door Benny ‘Bugs’ Franklin op percussie, Bradley Kopp op gitaar en achtergrondzang en J. David Leonard op drums, percussie, bas, toetsen, cello en een keur aan gitaren.

Leonard en Kopp produceerden de songs ook samen met Talmadge, die met zijn sonore stem en zijn laconieke toon overtuigend de karakters en gebeurtenissen oproept die hij bezingt:

Continue reading
« Older posts