elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Nieuwe recensies

‘Levensdrift’- Rick Treffers

Skipping Records SKIPCD762

bekentenis

Minder dan een jaar na zijn elfde album ‘Looking for a Place to Stay’ bracht singer-songwriter Rick Treffers zijn derde Nederlandstalige album uit, al dateren ‘Het heeft niets met jou te maken’ en ‘Prettige vooruitzichten’ alweer uit 2007 en 2010.

De tien songs ervoor dienden zich tijdens het afronden van die Engelstalige voorganger achter elkaar aan en hij nam ze op met Theo Sieben, die niet alleen slidegitaar, mandoline, banjo en bas speelde, maar ook traporgel. Bovendien voegde hij samples toe aan de nummers, terwijl Treffers gitaar speelde en incidenteel piano, orgel, synthesizer en bas. Daryl-Ann’s Jelle Paulusma speelde dan weer mee op ‘Waslijst’.

Muzikaal zijn deze nummers verstilder dan de gelaagde popsongs op ‘Looking for a Place to Stay’. Ze zijn niet alleen muzikaal onderling verwant, ook hun thematiek overlapt:

Treffers maakt de balans op van zijn leven en kijkt vooruit, al heerst daar leegte, terwijl hij onmachtig verlangt naar een  nieuwe liefde.

De thema’s van deze nummers en die van zijn vorige album houden zo ook verband: vanachter de vaak gelaagde popmelodieën van die voorganger liet Treffers zich in de teksten  ook al kennen als een bedachtzame eenling die uit zijn isolement wil breken, maar niet goed weet hoe.

In deze nieuwe songs springt Treffers’ wanhoop meer in het oor, want door de ingetogen, dromerige sound ligt zijn stem veel meer bovenop de muziek. Bovendien zijn er in de muziek ook dissonanten te horen die zijn melancholieke zang subtiel onderstrepen.

Zo laat Treffers zich kennen als een romanticus die zijns ondanks schoonheid wringt uit pijn pijn.

***1/2

Andere berichten over Treffers vind je in de categorie Nieuws, Popmuziek op radio, tv en internet, Kippenvel’s Live-optredens en Concerttips.

De recensies van ‘Het Heeft Niets Met Jou te maken’ en ‘Prettige vooruitzichten’ vind je in de categorie Recensies singer-songwriter, die van ‘Looking for  a place to stay’ in Recensies pop en die van het album ‘Period’ van Treffers’ band Mist in recensies rock.

Een recensie van zijn roman ‘Ik wou dat ik jouw leven had’ vind je vanzelfsprekend in de categorie Muziekboeken.

Gretchen Peters – The Show – live from the UK

Proper Records PRCD163

afsluiting

Singer-songwriter Gretchen Peters zette achttien nummers op dit live-album, opgenomen tijdens haar Britse tournee in 2019. Het is haar afscheid van het maken van grote tournees, want recent maakte ze bekend daarmee te stoppen.

Ze zijn onderverdeeld in twee soorten: tien met haar vaste livebegeleiders bassist Conor McCreanor en gitarist Colm McClean en natuurlijk met pianist-echtgenoot Barry Walsh plus het Southern Fried String Quartet en acht zonder violisten Seonaid Aitken en Amira Bedrush-McDonald, altvioliste Sarah Leonard en celliste Alice Allen, al spelen Aitken en Allen ieder wel een solo in een van die nummers.

De rol van de strijkers is daarmee op de eerste schijf veel groter dan op Peters’ studio-albums. Dat pakt goed uit als hun rol ondersteunend is:

Continue reading

Ernest Troost -Saving the Republic

www.ernesttroost.com

heilig vuur

Singer-songwriter Ernest Troost maakte sinds 2004 vier albums naast zijn werk als componist van filmmuziek. Ook maar liefst vijftien songs van dit album uit 2021 bevatten de voor hem karakteristieke, organische mix van folk, blues en country. Andere songs laten invloeden horen uit folkrock en de jazz uit het begin van de vorige eeuw, terwijl in ‘Cold Trail’ de muzikale erfenis van The Band doorklinkt.

Kenmerkend voor Troost’s songs zijn de soepele, vaak originele melodieën, die even compact als overtuigend zijn: zijn ervaring als componist van filmmuziek leerde hem, dat elke seconde telt.

In zijn nummers staan steeds zijn

Continue reading

Waiting for Columbus – live deluxe – Little Feat

R2 680966/603497841226

enkeltje Rock and Roll Hall of Fame.

Deze box bevat vier concerten uit Little Feat’s ‘Waiting for Columbus’-tournee uit 1977: het originele album van die naam zonder toevoeging van de tien extra nummers op de versie uit 2002, twee van hun overige Engelse optredens in respectievelijk Manchester en Londen en een ander optredens in het Lisner Auditorium in Washington, waar ook dat oorspronkelijke werd opgenomen.

In tegenstelling tot dat geoptimaliseerde album zijn op deze drie achteraf geen partijen opnieuw ingespeeld of ingezongen, zodat de band klinkt zoals zij ook toen in die zalen klonk: geconcentreerd in Manchester, gedreven in Londen en getergd in Washington, al waren Bill Payne’s solo’s ook toen al soms karakteristiek wijdlopig.

Juist doordat er spanningen waren tussen de zich door een overdaad aan drank en drugs steeds onberekenbaarder gedragende zanger-slidegitarist Lowell George enerzijds en toetsenist Payne, zanger-gitarist Paul Barrere, drummer Richard Hayward, percussionist Sam Clayton en bassist Kenny Gradney anderzijds én doordat ook na zesde studioplaat ‘Time Loves A Hero’ een Amerikaanse doorbraak wéér uitbleef,

Continue reading

Little Feat – ‘Electrif Lycanthrope’

RHINO R2558518/081227943752

beheerst kookpunt

Veel songs van dit concert van Little Feat in de Ultra-Sonic Recording Studio’s van 19 september 1974 circuleren al decennia als bootleg. Ze werden door fans en andere muziekliefhebbers hoog geacht, al werden die door radiostation WLIR-FM in Garden City in de staat New York uitgezonden opnamen geteisterd door atmosferische storingen en het af en toe wegvallen van het geluid.

Ter gelegenheid van Record Store Day 2022 werden alle toen gespeelde songs voor label Rhino opnieuw gemixt en ontdaan van bijgeluiden.

Het resultaat is

Continue reading

Lyle Lovett – 12th of June

Verve 00602445651337

krasse knar

Op zijn eerste album in tien jaar zette de Texaanse zanger Lyle Lovett elf songs. Hij nam ze op met musici die al decennia in zijn Large Band zitten en ook zijn invloeden zijn hetzelfde gebleven: singer-songwriter, jazz, blues, gospel en country.

‘12 of June’ is daarmee een karakteristiek Lovett-album. Toch speelt Lovett

Continue reading

Mavis Staples – Levon Helm – Carry Me Home

ANTI 7859 2

tijdloos

Toen Mavis Staples en Levon Helm elkaar in juni 2011 ontmoetten in de studio van de laatste in Woodstock kenden zij elkaar al zo’n 45 jaar, maar behalve tijdens de afscheidsconcerten van The Band in 1976 namen zij nooit samen op.

Dit album maakt dat meer dan goed, want Staples en Helm leidden hun respectievelijke bands door twaalf songs in een mengsel van traditionals en songs van onder anderen Buddy en Julie Miller, Staples’ vader Pops, Bob Dylan en Larry Campbell, de gitarist van Helm.

In de liner notes staat niets welke band Staples per song begeleidt. Alleen drummers zullen misschien verschillen constateren tussen Helm en Stephen Hodges, Staples’ drummer. Wat iederéén hoort is een

Continue reading

Bonnie Raitt – ‘Just Like That’

Op herhaling

Bonnie Raitt benadrukte in de vele interviews over haar achttiende studioalbum dat ze geen interesse had gehad in een herhaling van zetten, maar nieuwe grond had aangeboord.

Dat geldt inderdaad voor de teksten in haar vier eigen songs van de tien die ze opnam met drummer Rickie Fataar, bassist James ‘Hutch’ Hutchinson, nieuwe toetsenist Glen Patscha en idem gitarist Kenny Greenberg: ze zingt over de altijd op een kans loerende verslaving en brengt levenslustig hulde aan overleden familieleden en vrienden. Ook verplaatst ze zich indringend in een moeder die erachter komt bij wie het door haar overleden zoon gedoneerde hart terechtkwam en in een gevangene die vrijwilliger is in het gevangenishospice.

In de klankkleur van de muziek en de opbouw van het album hanteert Raitt

wél de formule van voorgangers ‘Dig In Deep’ en ‘Slipstream’: ze combineert mediumtempo-songs en ballads met een felle, door haar en haar ex-gitarist George Marinelli geschreven eendimensionale rocksong en een cover van ‘Love So Strong’ van haar overleden vriend Toots Hibbert, frontman van reggaeformatie Toots & the Maytals.

Continue reading

KB Bayley – Little Thunderstorms

www.kbbayley.com

regenachtige novembernacht.

De Engelse zanger-gitarist KB Bayley nam de elf nummers voor zijn tweede album op tijdens de lockdown van 2020 in een achterkamertje. De in Newcaste-upon-Tyne geboren Bayley is een geroutineerd sessiemuzikant, terwijl hij ook speelde in de Londense bluesformatie Shotgun House. De songs van James Taylor, Jeffrey Foucault, Kelly Joe Phelps, Gretchen Peters, Ben Glover en Tom Waits bleven echter aan hem trekken, dus debuteerde hij al in 2017 met ‘Rivers and Rain’.

In zijn geluid staat behalve zijn akoestische gitaar, dobro, Weissenborn, zelfgebouwde cigar box-gitaar of piano vooral zijn zang centraal. Muzikaal klinkt hij in zijn nummers daardoor opnieuw eerder

Continue reading

Janis Ian – The Light at the end of the Line

Rude Girl Records RGR101

onverwachte toegift.

De twaalf songs op singer-songwriter Janis Ian’s laatste album vormen het sluitstuk van de derde fase van een carrière van 55 jaar. Ian was eerst een maatschappelijk betrokken wonderkind, evolueerde tot introspectieve singer-songwriter, verdwaalde muzikaal en verkoos een daaropvolgende stilte van tien jaar.

Vanaf ‘Breaking silence’ (1993) ging ze echter opnieuw geen thema uit de weg, of het het huiselijk geweld was waaraan haar ex-man haar blootstelde, haar coming-out als lesbische vrouw, discriminatie, armoede of de politieke koers van de VS. Dat doet ze na vijftien jaar geen album meer te hebben gemaakt opnieuw in meestal zeer bescheiden geïnstrumenteerde nummers, waarin ze persoonlijke verhalen vertelt van waarachter die thema’s je tegemoet grijnzen.

Die songs zijn de beste:

Continue reading