Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Archive for the ‘Rootsmuziek op radio, tv en internet’ Category

twee nieuwe singles David Crosby’s ‘For Free’

maandag, juni 28th, 2021

Van David Crosby’s op 23 juli uitkomende album ‘For Free’ zijn min of meer tegelijk twee singles verschenen.

Het gaat om het titelnummer, inderdaad een cover van de klassieke song Joni Mitchell, en om ‘Rodriguez for a night’.

Daarin blijven Crosby en singer-songwriter Sarah Jarosz dicht bij het origineel, maar dat is in dit geval geen nadeel, wwant sfeer had Mitchell’s nummer al voldoende: (more…)

eerste single nieuw album Malford Milligan and the Southern Aces: ‘Freedom Ain’t Free’

donderdag, juni 24th, 2021

Op vrijdag 25 juni komt de eerste single uit van het tweede album van Malford Milligan and the Southern Aces.

In ‘Freedom Ain’t Free’ bezingt Malford Milligan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar dat daarvoor een prijs wordt betaald.

De song is de opmaat van het album ‘I Was A Witness’, waarop Milligan beschrijft hoe het was om op te groeien als zwarte in het gesegregeerde Zuiden van de VS.

In een promofilmpje legt hij uit waar zijn inspiratie voor de elf songs vandaan kwam: (more…)

David Lynch regisseert én produceert song Donovan

woensdag, mei 12th, 2021

David Lynch regisseert én produceert song Donovan

Filmregisseur David Lynch heeft een song van hippielegende Donovan geregisseerd én  geproduceerd.

Misschien was het zijn verjaarscadeautje voor Donovan: de song kwam op dinsdag 11 mei uit, Donovan’s verjaardag.

Naar verluidt heeft Lynch Donovan gevraagd naar de studio te komen met een nieuw, nog onaf nummer: ‘We would see what happens. It happened!

Daaraan voegde hij nog toe: ‘David and I are ‘Compadres’ on a creative path rarely travelled, and we bring TM Meditation to the world.’

‘I am the Shaman’ is het resultaat: (more…)

facebookconcert 31 van Tip Jar : back in business(ish)

zondag, april 25th, 2021

Op zondag 25 april doen Bart de Win en Arianne Knegt weer een facebookconcert.

Hun Tip Jar heeft op 23 april jl. een nieuwe single uitgebracht van hun album ‘One lifetime’.

In de video van ‘Tell me something’ is uiteraard ook Harry Hendriks te zien, het onmisbare derde lid van de groep.

Vanavond zijn de drie van acht tot negen weer te zien en te horen via de facebookpagina van De Win, net als die dertig eerdere facebookconcerten die de groep gaf

Ani DiFranco: livetracks van ‘Revolutionary love’

woensdag, april 21st, 2021

Ani DiFranco’s nieuwe, 22e studioalbum ‘Revolutionary love’ is een gedenkwaardig album.

Als vanouds combineerde in haar elf songs het politieke en het persoonlijke, die als bij geen ander door elkaar lopen.

Voor haar maatschappelijk betrokken teksten liet DiFranco zich inspireren door het boek ‘See no stranger, a memoir and manifesto of revolutionary love’ van Valerie Kaur.

Haar boodschap is kortweg dat we moeten proberen onze tegenstanders te begrijpen door ze als een ons nog onbekend deel van onszelf te zien.

Hoewel DiFranco de laatste jaren al vergevingsgezinder was in haar teksten, is zij dat in deze nummers des te meer, al zingt zij ook over de verwarring die de VS beheerst en die ook de hare is.

In andere songs zingt ze soms huiveringwekkend over de verwijdering tussen haar en Mike Napolitano, haar man en vaak haar producer.

In ‘live sessions’ voor NPR speelde ze van beide een voorbeeld: ‘Simultaneously’ beschrijft die uitzichtloosheid, terwijl ze in ‘Bad dream’ haar verlatenheid onder woorden brengt als de liefde haar in de steek dreigt te laten: (more…)

nieuwe single Rick Treffers

zaterdag, april 17th, 2021

Op 15 april is een nieuwe single verschenen van Rick Treffers.

Het is de tweede voorloper van zijn album ‘Looking For A Place To Stay’, dat op 6 mei uitkomt en op 13 mei op cd.

‘Time Is Really Running Out’ blijkt een statige, door de Beatles beïnvloede en door een fluit bepaalde ballad te zijn waarin Treffers’ wat nasaal bezongen weemoed goed tot zijn recht komt: (more…)

demo ‘Déjà vu’ online

zaterdag, april 17th, 2021

Vooruitlopend op de rerelease van de boxset van Crosby Stills, Nash & Young’s klassieker ‘Déjà vu’ is nu een fragment van een demo van David Crosby’s titelnummer online gezet.

Dat gebeurde via het twitteraccount van Stephen Stills, van wie we verder de laatste jaren overigens weinig opzienbarends weinig hebben gehoord.

In deze goed georkestreerde campagne om de box tot een succes te maken, is dit overigens wel een fragment dat onze hebzucht flink aanwakkert: Crosby’s freeform folkjazz is ook in deze vroege versie al hoorbaar in optima forma in de zang van hemzelf, Stills en Nash, begeleid door slechts een akoestische gitaar.

Van Young is er geen spoor, maar eerlijk gezegd missen wij hem hier ook niet: (more…)

Tip Jar te gast bij Simone’s songlines op Radio 2

woensdag, maart 17th, 2021

Op zaterdag 13 maart was van twee uur tot vier uur ’s nachts Top Jar te gast in Simone’s songlines van Simone Walraven.

Dat was ons te laat, of misschien wel te vroeg, maar gelukkig is hun optreden daar vastgelegd in een podcast.

In zo’n kleine veertig minuten praten Bart de Win en Arianne Knegt met Simone Walraven over hun muziek en hun inspiratiebronnen en spelen ze welgeteld één song van hun nieuwe, vijfde album ‘One lifetime’.

Ook wordt hun aanwezigheid hinderlijk onderbroken door obligate gouwe ouwe die qua sfeer ernstig detoneren met zowel hun muziek als het tijdstip. Gelukkig mochten ze zelf ook nog een paar favorieten uitzoeken: (more…)

BJ Baartmans: ‘Monnikenwerk’

vrijdag, februari 26th, 2021

De gelouterde zanger-gitarist BJ Baartmans moet handen tekort komen voor alle projecten waarbij hij betrokken is.

Nu werkte hij samen met Holland Baroque, een internationaal vermaard barokorkest.

Hij schreef op verzoek een song waarin hij zich verplaatst in de Boxmeerse componist Benedictus à Sancto Jospeho. Naar onder anderen die componist deed Holland Baroque een uitgebreid onderzoek in het kader van Brabantse kloostermuziek in de zeventiende eeuw.

Baartmans kruipt als plaatsgenoot in de huid van de man die die ook bekend staat als Benedictus Buns en Holland Baroque en hij namen het nummer live op in de schouwburg van Cuijk.

Dat even verstilde als intrigerende geheel is inmiddels uit als single: (more…)

Bruce Springsteen: dorst naar meer…..

vrijdag, februari 26th, 2021

Het zijn in ieder geval opwindende tijden voor Bruce Springsteen: verleden week was hij voor het eerst van zijn leven te zien in een commercial.

Dat was een zeer prestigieuze, want de spot voor SUV-maker Jeep werd vertoond tijdens de uitzending van de finale van de Super Bowl.

Naar verluidt had het Jeep tien jaar aandringen gekost Springsteen zover te krijgen, maar inmiddels heeft het automerk de commercial weer van YouTube verwijderd als gevolg van Springsteens arrestatie voor het rijden onder invloed, het roekeloos rijde en het gebruiken van alcohol op een plaats waar dat verboden is, zoals de complete aanklacht luidt. Dat was in het Gateway National Recreation Area, een natuurpark in Sandy Hook, New Jersey.

Die overtredingen beging Springsteen al op 14 november vorig jaar, maar ze kwamen pas aan het licht toe de Engelse krant Daily Mail erover berichtte op 10 februari.

Inmiddels wordt dit bericht overschaduwd door het nieuws dat Springsteen samen met ex-president Barack Obama een podcast heeft gemaakt.

In ‘Renegades: Born in the USA’ zouden Obama en Springsteen ‘diepe en onthullende’ gesprekken voeren, zo meldt Spotify’s persbericht. De twee hebben een lang gesprek gevoerd, dat in delen is opgeknipt.

Uiteraard is er een trailer en dan ook nog een met beeld: (more…)