Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Archive for the ‘Rootsmuziek op radio, tv en internet’ Category

Maria Muldaur: ‘I’m Vaccinated and Ready for Love’

woensdag, oktober 13th, 2021

Nee, het standpunt van de rootsy zangeres Maria Muldaur is niet voor tweeërlei uitleg vatbaar: zij is gevaccineerd en er dus ook voor dat anderen dat laten doen.

Op de terugweg van haar tweede vaccinatie kreeg ze inspiratie en voor ze het wist zat ze in haar auto met het dak open een regel te zingen die haar inviel: ‘Vaccinated and I’m ready for love….’

De regel dook ook de volgende dag weer op en daardoor belde ze haar gitarist Craig Cafffal.

Samen schreven zij vervolgens het nummer in de hoop dat degenen die tot nu twijfelden zichzelf alsnog laten vaccineren bij de gedachte een ‘gelukkig, actief liefdesleven te hervatten of na te streven’, zoals Muldaur het verwoordt: (more…)

duet Joni Mitchell en James Taylor: ‘You Can Close Your Eyes’

zondag, oktober 10th, 2021

Vooruitlopend op het uitkomen van Joni Mitchell’s’ ‘Archives Volume 2: The Reprise Years (1968-1971)’ is alvast een liveopname online gezet die ook op die box voorkomt.

Het is een duet tussen Mitchell en James Taylor uit 1970, die werd opgenomen op 12 november in het Paris Theatre in Londen.

Mitchell kondigt ‘You Can Close Your eyes’ aan als een slaapliedje en Taylor zingt vervolgens tweede stem in een van de songs die een jaar later op ‘Mud Slide Slim and the Blue Horizon’ terecht zou komen: (more…)

Jodymoon’s album ‘Firestone’ uit

zaterdag, oktober 9th, 2021

Inmiddels is het zevende album van Jodymoon uit: ‘Firestone’ is sinds vrijdag 8 oktober te krijgen en te horen.

In de Limburger worden Digna Janssen en Johan Smeets uitgebreid geïnterviewd over hun nieuwe en hun muzikale verleden én toekomst: (more…)

verschrikkelijke fout Vera’s Vintage Vibes

dinsdag, oktober 5th, 2021

Danny Vera’s ‘Vera’s Vintage Vibes’ op zondagochtend van tien tot twaalf op Veronica blijft een sympathiek programma ondanks de duidelijke gebreken ervan: Vera draait wat hij mooi vindt, een eerste vereiste voor een radio-dj, en kondigt dus enthousiast aan en af.

Tegelijk lijdt het programma onder de schreuwerige serie station calls en draait Vera te veel songs in hetzelfde genre, speciaal van het soort dat hij zelf ook zou zingen. Dat wreekt zich vooral als hij er een paar direct achter elkaar opzet. Ook heeft hij het wel erg vaak over zichzelf, zonder daarbij veel te zeggen.

Met dit alles is overigens nog heel goed te leven, want zijn programma noopt ondanks mijn bezwaren hierboven tot écht luisteren en dat kun je van heel veel muziekprogramma’s niet zeggen, terwijl programma’s waar pop en rootsmuziek serieus worden genomen, al helemaal op de vingers van die spreekwoordelijke hand te tellen zijn.

Afgelopen zondag beging Vera echter een vanuit zijn achtergrond onbegrijpelijke blunder: hij zei over een nummer iets als ‘in de tijd dat je nog albums kocht’.

Daarmee ondergraaft hij niet alleen zijn eigen positie als artiest, maar ook die van al zijn collega’s en concurrenten.

Nu weet ik ook wel, dat veel mensen luisteren naar de muziekstreamers van deze wereld en op die manier alle muziek degraderen tot achtergrondmuziek, terwijl zij de keuze ook nog eens gemakzuchtig kunnen overlaten aan de almachtige computer, maar juist Vera zou op zijn minst moeten doen of muziek de moeite is te worden aangeschaft en in ieder geval moeten uitstralen dat hij dat zelf doet: (more…)

De Dijk na veertig jaar in een leeg Ziggo Dome

dinsdag, september 28th, 2021

Het was ons ontgaan, maar dat bewijst alleen maar dat we NPO Radio 2’s programma ‘Muziekcafé’ op zaterdagmiddag tussen vier en zes beter in de gaten moeten houden.

Op zaterdag 25 september  was De Dijk daar een uur te gast en speelde de jubilerende band maar liefst een radio-uur lang in een overigens vrijwel lege Ziggo Dome, in normale tijden goed voor 17.000 bezoekers. Een radio-uur duurt trouwens maar tussen de veertig en 45 minuten, want de rest gaat op aan aankondigingen, nieuws en vooral ook aan reclame…

Die dag bestond de Amsterdamse groep op de kop af veertig jaar, zodat het om minstens twee redenen een gedenkwaardig concert was.

De Dijk trapte af met de stemmige nieuwe single ‘Goed jullie weer te zien’ en speelde vervolgens een dwarsdoorsnede van hun repertoire.

Al doende liet de groep nog maar weer eens horen heel erg goed te zijn, waarbij vooral de nieuwere songs de bewijsstukken waren door het intelligente samenspel en de ruimte

De Dijk zou dus ook live weleens wat minder mogen leunen op die oeroude successen, die muzikaal niet kunnen tippen aan hun recentere werk, maar wel publiekslievelingen zijn inderdaad een moeilijk dilemma…

Het uur ervoor werden de leden geïnterviewd, maar dat hebben wij helaas nergens kunnen terugvinden.

Gelukkig hebben we de beelden nog, maar vooral het geluid: (more…)

Jeffrey Halford and the Healers: warmdraaien voor Europese podia….

dinsdag, september 21st, 2021

Jeffrey Halford and the Healers bereiden een nieuw album voor.

Een titel is er nog niet, net zo min als een definitieve releasedatum, maar dat die ergens in het voorjaar van volgend jaar ligt, lijkt wel zeker.

Intussen komt er af en toe al een nieuwe song uit die veel belooft. Dat geldt bijvoorbeeld voor ‘Walk tot he River’, waarin Halford de wereldwijde afkeer tegen immigratie hekelt met de nadruk op de VS, geïnspireerd door een noodlottig ongeluk die gebeurde bij de Rio Grande, de grensrivier tussen Mexico en Texas.

Die single komt op 24 september uit, maar staat gelukkig al sinds 9 september op YouTube.

In de statige ballad met een onafwendbaar ritme zit een forse portie gospelinvloeden, bijvoorbeeld in de zang van Halfords dochter Hannah: (more…)

Jeroen Kant: vroege vogel…

zaterdag, augustus 28th, 2021

Op zondag 29 augustus is Jeroen Kant te gast in BNNVARA’s natuurprogramma ‘Vroege vogels’.

Verslaggever Jeanette Parramore ging naar de Biesbosch en kwam dus ook op de boot van Jeroen Kant terecht.

Ze interviewde hem over zijn leven in de Biesbosch en over hoe hij daar zijn aangekondigde album ‘Water’ opnam.

Rond dat interview is ook nieuwe muziek van Kant te horen. Een van de nieuwe nummers heet ‘Morgenstond’ en is opvallend genoeg instrumentaal.

Het is het openingsnummer van ‘Water’ en zal pas eind september als single verschijnen.

 

‘Vroege vogels’ is ook morgen te horen tussen 07:00 en 10:00 uur op NPO Radio 1.

 

Het bericht over ‘Stront in mijn kop’, Jeroen Kants woedende nummer over de schillen en de dozen die dagjesmensen achterlaten na het aangenaam verpozen, vind je in de categorie Nieuws.

 

Daar vind je ook eerdere berichten over Jeroen Kant.

De recensie van ‘Diesel’ vind je in de categorie Recensies blues en die van ‘De lafaardkapitein’ en ‘Goud of op je bek gaan’ vind je in de categorie recensies singer-songwriter.

nieuwe song Jeroen Kant: ‘Stront in mijn kop’

donderdag, augustus 5th, 2021

Jeroen Kant heeft een nieuwe song uitgebracht die direct is geïnspireerd door zijn woede over de minachting van recreërende mensen in de natuur, in het bijzonder de Biesbosch. Daar woont Kant immers al sinds het uitbreken van corona op zijn boot.

‘Stront in mijn kop’ is al een titel waarin Kant duidelijk stelling neemt, maar zijn uitleg bij het nummer is dat nog veel meer: ‘Het gaat over al die paupers die overal maar hun afval in de natuur neergooien. Ik erger me er kapót aan, dus het liedje was zo geschreven.’

Zijn woede illustreert Kant ook door zijn overstuurde zang en gitaar.

Ties Albers maakte in De Biesbosch een video bij de eerste uitgekomen song van ‘Water’, het album dat Kant recent aankondigde: (more…)

twee nieuwe singles David Crosby’s ‘For Free’

maandag, juni 28th, 2021

Van David Crosby’s op 23 juli uitkomende album ‘For Free’ zijn min of meer tegelijk twee singles verschenen.

Het gaat om het titelnummer, inderdaad een cover van de klassieke song Joni Mitchell, en om ‘Rodriguez for a night’.

Daarin blijven Crosby en singer-songwriter Sarah Jarosz dicht bij het origineel, maar dat is in dit geval geen nadeel, wwant sfeer had Mitchell’s nummer al voldoende: (more…)

eerste single nieuw album Malford Milligan and the Southern Aces: ‘Freedom Ain’t Free’

donderdag, juni 24th, 2021

Op vrijdag 25 juni komt de eerste single uit van het tweede album van Malford Milligan and the Southern Aces.

In ‘Freedom Ain’t Free’ bezingt Malford Milligan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar dat daarvoor een prijs wordt betaald.

De song is de opmaat van het album ‘I Was A Witness’, waarop Milligan beschrijft hoe het was om op te groeien als zwarte in het gesegregeerde Zuiden van de VS.

In een promofilmpje legt hij uit waar zijn inspiratie voor de elf songs vandaan kwam: (more…)