Neil Young heeft de daad bij het woord gevoegd en tijdens het eerste optreden zijn Amerikaanse Loove Earth-tournee met Crazy Horse in San Diego de door hem aangekondigde langere versie van ‘Cortrez the Killer’ gespeeld, sterker nog: hij opende er zijn optreden mee.

Hij had daarbij dus het recent door hem teruggevonden couplet ingevoegd, maar dat was niet de enige reden dat hij er met zijn groep een klein kwartier over deed.

Het nummer kent immers ook in de studioversie een lange instrumentale opbouw en die duurde deze keer maar liefst zes-en-een-halve minuut, die Young en de zijnen traditiegetrouw besteedden aan het zoekend soleren, waarbij drummer Ralph Molina er overigens een paar keer tamelijk naast zat.

Dat maakt voor de magie die Young, Molina, bassist Billy Talbot en gitarist Micah Nelson, de vaste vervanger van Nils Lofgren, gezamenlijk oproepen helemaal niets uit: ze gaan volkomen op in de muziek en spelen meditatief voor zichzelf, zich schijnbaar onbewust van de aanwezigheid van het publiek.

Na dat nieuwe, oude couplet bereikte die collectieve trance op het podium een hoogtepunt.

Hoewel de beelden blijkbaar zijn gemaakt vanuit de zaal, is het geluid boven verwachting goed en dus slaat bij de fans de ontroering ook ongetwijfeld toe, al idealiseert Young de Inca-samenleving behoorlijk:

Eerdere berichten over Neil Young met en zonder Crazy Horse vind je terug in de categorie nieuws.

Mijn recensie van ‘Colorado’ vind je in de categorie recensies rock en die van ‘Homegrown’ in recensies singer-songwriter.