elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Dossier Kerstmis in de muziek (Page 1 of 2)

jingle bells-terreur

Er is sinds 6 december geen ontkomen aan op werk, in winkelcentra of woonkamers: wie gezelligheid suggereert, gebruikt bellenterreur. Ze klingelen en ritselen de hele dag, want inmiddels bestaat een ware canon van songs die het recyclen nog niet waard zijn, maar desondanks elk jaar drie weken lang elke dag opduiken.

Wham!’s Last Christmas is tenenkrommend, Chris Rea’s Driving Home For Christmas hemeltergend en Paul McCartney doet met zijn zenuwslopende Wonderful Christmas Time een succesvolle gooi naar een nominatie in de categorie De Ergste Popsong Aller Tijden. Continue reading

Kerstmis en muziek: nog illusies?

De kerstgeest is weer alom tegenwoordig: de collectieve gekte kan al jaren nauwelijks groter, maar lijkt dat toch elk jaar weer.

Ook de muziekindustrie onttrekt zich daar niet aan: elke reden om muziek te verkopen is inderdaad goed genoeg……..

Ook minder naar de verkoopcijfers lonkende acts doen eraan mee, helemaal als het Amerikanen zijn. Nergens heeft de valse sentimentaliteit zo’n hoogte bereikt als juist in de VS, de bakermat van de popmuziek.

Wat het land door het jaar heen aan mededogen uitspaart, wordt in bakken uitgestort in december, hoewel ‘Christmas’ daar bijna een verboden woord is vanwege vermeende discriminerende bedoelingen: Happy holidays of happy solistice, dus.

Wie tegengif nodig heeft, kan vanaf nu ons gelukkig kleine Dossier: kerst in de muziek raadplegen.

Maria Carey’s All I want for Christmas en ander kerstgeweld…

In het Verenigd Koninkrijk is Kerstmis van een andere orde dan bij ons, dat is bekend.

Hoewel ook wij zuchten onder de niet aflatende stroom kerstmuzak, wordt ook dat in het VK wel grondiger aangepakt. Zo is Mariah Carey’s All I want for Christmas is You daar recent voor de miljoenste keer verkocht in de negentien jaar dat het nummer uit is.

Dat jaar werd het drakerige nummer overigens nog altijd 68.000 keer verkocht en wereldwijd heeft het al ongeveer vijftig miljoen dollar ( miljoen euro) aan royalties opgebracht sinds 1994.

Door die miljoenste verkoop hoort All I want for Christmas nu bij de acht kerstsingles die die magische grens passeerden.

Die lijst staan trouwens vol huiveringwekkende nummers: Continue reading

Pas op: kerstmuziek is overal.

Wij zeggen het al jaren, maar opeens staan wij niet langer alleen: kerstmuziek blijkt de grootste irritatiebron tijdens december.

OM een of andere reden heeft de website Reisgraag.nl onderzocht, waaraan Nederlanders zich zoal ergeren. Dat is uiteraard een lange lijst, maar kerstmuziek staat verrassend genoeg bovenaan.

Maar liefst ruim 26 procent van de geënquêteerden ergert zich met meest aan de vaak herhaalde kerstnummers op bijna alle radiostations. Mannen bewijzen wederom een groter talent voor ergernis te hebben dan vrouwen: 38,5 procent van hen ergert zich aan de jaarlijkse jingle bells-terreur, terwijl het aantal zich ergerende vrouwen daar slechts net iets meer dan  de helft van is, dus nog altijd 20,5 procent: Continue reading

Pensioen via een kersthit?

Het is een hypothese, maar wel een logische: wie een kersthit schrijft, is binnen.

Het wangedrocht wordt immers ieder jaar een paar weken lang op vele radiostations over zo’n ongeveer de hele wereld meerdere malen per dag gedraaid en dat levert elke keer opnieuw royalties op.

The Guardian wilde wel eens weten of die aanname klopt en ging langs bij een aantal klassieke popacts die ieder een kersthit op hun naam hebben: Boney M’s Lizz Mitchell, Slade’s Jim Lea, Emerson, Lake & Palmer’s Greg Lake,  Jona Lewie,  Shakin’ Stevens en The Pogues’ Shane McGowan.

Zij antwoordden uitgebreid, maar laten niet allemaal het achterste van hun tong zien: Continue reading

Geheim goede kerstsong onthuld èn anti-kerstsongs

Je kent onze met enthousiasme beleden reserve ten opzichte van de vrijwel altijd dodelijke combinatie van Kerstmis en popmuziek.

Daarmee is lang niet iedereen het eens, uiteraard, en in de Angelsaksische wereld natuurlijk al helemaal niet.

Toch onderscheidt men in ‘the home of Christmas’ nog wel degelijk goede en slechte kerstsongs.

Een panel deed voor the Guardian en poging vijf kerstsongs onder te brengen in een van die twee categorieën en die krant noteerde (een samenvatting van) de discussie. Bovendien stelden lezers ook een lijstje samen van anti-kerstsongs: Continue reading

Bestaan er ook goede kerstsongs?

Ondanks ons volkomen terechte, zeer diepe weerzin tegen kerstsongs gunnen wij je graag de kans je oordeel bij te punten via een lijst van de vijftien beste kerstsongs. Volgens Rolling Stone.

Het gerenommeerde muziekblad zette ze op een rijtje met commentaar en filmpjes.

Wij hebben ook bij deze verzameling diepe reserves, want Mariah Carey’s All I Want For Christmas Is You, Band Aid’s Do They Know It’s Christmas Time en Paul McCartney’s Wonderful Christmas staan er ook in….

Luister (en huiver?): Continue reading

Rickie Lee Jones geeft kerstnummers weg.

Wij houden van Rickie Lee Jones, maar hoe Amerikanen kerst vieren (en Engelsen en veel Nederlanders…)

Een van onze ergernissen is de kerstplaat die veel artiesten menen te moeten maken: een wanstaltig gedrocht vol doodgespeelde kerstliedjes, die dan steevast ook nog in de obligate strijkersarrangementen worden verdronken.

Een hele kerstplaat maakte la Jones niet, maar zij zette op haar website drie kerstliedjes die je gratis mag downloaden, of mag kopen op een ep’tje.

We wilden er zelf niet eens naar luisteren, maar deden dat stiekem toch.

Door haar grillige ingetogenheid maakt Jones een onverwacht succes van God rest Ye Merry Gentlemen.

Ondanks de afwezigheid van die afschuwelijke jingle bells geldt voor O Holy Night en Have A Merry Christmas overigens wel, dat zij daar beter vanaf had kunnen blijven…..

Wat wij twee jaar geleden al verzuchtten over die verplichte gezelligheid in de aanloop naar Kerstmis kun je lezen in Jingle bells-terreur, terug te vinden in de categorie Columns.

Toch nog nieuwsgierig? Continue reading

Wham’s Last Christmas irritantste kerstnummer in ………. Bulgarije

Kippenvel weet helemaal niets van de Bulgaarse muziekscene, maar is toch verheugd over de smaak van de Bulgaren.

Die hebben namelijk Christmas van Wham verkozen tot het irritantste kerstnummer aller tijden. Bijna negentien procent van de ondervraagden stemde voor het uit 1984 stammende nummer.

Ook op de volgende plaatsen staan nummers waar Kippenvel niet tegen kan, maar die toch elk jaar weer eindeloos worden gerecycled: Continue reading

« Older posts